Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Villa Villekulla, Gotland
Foto: Gotland.net

Ting å gjøre

10 tips til barnevennlig ferie på Gotland

Ferie er en dyrebar tid familien har sammen, men å reise med små barn kan være litt av en utfordring. Hvorfor ikke legge ferien til barne- og familievennlige Gotland? Destinasjonen har mye å by på, og det blir en ferie barna sent vil glemme.

Gotland kan by på grunne strender, spennende natur og familiefavoritter som Kneippbyn med Villa Villekulla. Øya kan også by på mange store arrangement for hele familien, blant annet Middelalderuken, barnekoruken på Fårö og barnas dag i Almedalen. Dette er våre tips til hygge for hele familien på Gotland:

1. Kneippbyn, Västerhejde

Bare noen få kilometer sør for Visby ligger Kneippbyn. Den populære eventyrparken og badelandet er et actionfylt sted med mye moro. Her finnes alt fra vannsklier og eventyrgolf, til trampolineland og Pippis verden! Det berømte huset fra filmene om Pippi Langstrømpe gleder folk i alle aldre. Pippi, Tommy og Annika har teater her hver dag, hele sommersesongen.

2. Fenomenalen, Visby

Vitenskapssenteret Fenomenalen i Visby, er stedet for å oppleve magi i hverdagen. Her kan hele familien samarbeide og utfordre hverandre i spill, vitenskap, teknologi og matematikk. I møtet mellom mennesker og gjenstander, blir det umulige mulig. La barna vise vei, og tør å være litt barnslig! 

3. Skepp & Skoj, Fornsalen i Visby

Skepp & Skoj er Gotland museets barneutstilling. Her kan barn, sammen med voksne, leke og samtidig lære om hva havet har betydd – og fortsatt betyr for Gotland. Øya har i alle tider vært avhengig av havet, og i fokus står transport, fiskeri, handel og reiseliv. Skepp & Skoj byr på aktiviteter for hele familien.

4. Gangvide Farm, När

På Gangvide Farm kan de minste blant annet prøve ponniridning og kanopadling, samtidig som de kan besøke alle husdyrene. På gården kan man i løpet av sommeren også se på teater. De siste årene har det i tillegg blitt arrangert teaterleir i samarbeid med Boulevardteatern.

5. Gotlandståget, Dalhem

Med Gotlandstoget i Dalhem kan du reise tilbake i tid! En dampmaskin trekker toget og gir en genuin opplevelse av hvordan det var å reise på Gotland på den tiden da besteforeldrene var unge. 

6. Kotteland, Visby

Kotteland er Visbys lekeland. Her finner du flere ulike områder; trampolineland, piratverden, ballbinger, sklier og klatrestativ, filmhjørnet og et komplett småbarnsområde. For at besøket skal bli så morsomt og hyggelig som mulig, er det viktig å følge noen enkle regler: Alle besøkende må ha sokker på, ingen skarpe gjenstander er lov, tyggis og godteri er forbudt da det er fare for kvelning under lek. 

7. Lummelundagrottan, Lummelunda

I Lummelunda kan dere oppdage Gotland fra innsiden. Et besøk til Lummelundagrottan er en opplevelse som passer for alle aldre. Her kan hele familien gå sammen på guidet tur i grotten, eller la de minste utforske sin egen hule, Knattegrottan.

8. Minidjurgården, Stenkyrka

På mini-bondegården i Stenkyrka kan dere besøke haner og høner, kaniner og minigriser. Alle besøk skjer sammen med en dyrepasser, og det er derfor viktig å forhåndsbestille. Husk å ta med matpakke eller grillmat, kull og tennvæske, for gården har en grill til utlåns. 

9. Pannkaksträdet, Väskinde

Pannkaksträdet er en lekeplass som er bygget rundt en av de største trærne på Gotland. Her er det mange muligheter for lek og moro, og de som ønsker kan lage pannekaker over åpen ild. Lekeplassen ble laget til minne om to rampete gutter, Max og Charlie, som døde i 2004-tsunamien i Thailand.

10. Mix Ranch, Stenkyrka

To mil nord for Visby ligger Mix Ranch. Her er det mye å gjøre for både store og små. Fotball, golf, frisbee-golf, minigolf og svømming er bare noen av aktivitetene. For de aller minste finnes det et snekkerhjørne, kjepphester og traktorer man kan leke med.   

Velkommen til Gotland!