Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Kanotur i Idre, Dalarna
Foto: Idre Fjäll

Ting å gjøre

Gøy på vannet i Dalarna

I Dalarna kan du padle i friske elvestryk, ta et avslappende båtcruise på sjøen Siljan, fiske i flere hundre sjøer og rett og slett bare nyte strandlivet.

Dalarna har noen av Sveriges mest urørte naturområder, og de 540 kilometerne med elver og en mengde med sjøer, har friskt og rent vann. Alt er lagt til rette for padling med kano og kajakk for både nybegynnere og proffer.

Fossepadling i Dala-Floda

I områdene rundt Dala-Floda og Björbo, i store og små fosser, kan du prøve deg på fossepadling. Det arrangeres kurs både for nybegynnere og viderekommende gjennom hele sesongen. Dette er en morsom og spennende aktivitet som passer perfekt for en helgeutflukt. Like ved elvene ligger det overnatting, utleie og flere spennende aktiviteter, og ikke minst vakker natur. 

Sälen – supert utgangspunkt for familiepadling

Tar du utgangspunkt i Sälen som ligger 3,5 timer fra Oslo, er det mange alternativer å velge mellom. Turen som går mellom Fulunäs og Sälen er perfekt for barnefamilier. Den starter med et knippe snille stryk, og deretter padles det i rolig tempo i 20 kilometer. Underveis fins det flotte rasteplasser som egner seg for pikniker, bad og soling.

Slusepadling og fiske sør i Dalarna

Litt lenger sør kan man padle på Västerdalelven. Eller man kan sikte seg inn mot Pråmleden som er populær blant både kanopadlere og fritidsbåteiere. Totalt er padlingen cirka 17 km og man padler gjennom tre sjøer: Edsken, Fullen og Grycken mellom Hofors og Stjärnsund. Om man ønsker å slusepadle, gjøres det i de sjarmerende gårdsmiljøene mellom sjøene Fullen og Grycken. Om fiske står høyt på ønskelisten, er den sørlige delen av Dalarna topp. Du har et hundretalls sjøer å velge mellom. I mange av dem er det satt ut edelfisk, men flere har også en naturlig bestand av abbor og gjedde.

Beversafari i Malingsbo-Kloten naturreservat

Lyst til å delta på en beversafari med kano? Malingsbo-Kloten naturreservat ligger helt syd i Dalarna, bare 5 timer fra Oslo med Karlstad som stoppested underveis. Naturreservatet er et av Sveriges mest beverrike områder, og rommer også familievennlige campingplasser og hyttebyer. Beveren er på sitt mest aktive i skumringen. Med kano glir man stille gjennom vannet, og kommer ekstra tett på det fascinerende og arbeidsomme vesenet.

Vansbrosimningen – svømmekonkurranse for de rå

Lille Vansbro ligger vest i Dalarna fire timer fra Oslo, og her arrangeres en av verdens største svømmekonkurranser i juli måned. I Vansbrosimningen svømmer deltakerne inntil 3 000 meter gjennom strømmene i vannet Vanån og Västerdalelven, og rundt 16 000 mennesker deltar i de ulike konkurransene. Vil du heller oppleve Vansbro tørrskodd? Bedriften Vansbro Äventyr tilbyr familievennlige dressinturer som går langs sjøen Van og Vanån.

Cruise på sjøen Siljan med M/S Gustaf Wasa

M/S Gustaf Wasa har vært i trafikk på sjøen Siljan hver sommer siden 1876, og er en avslappende måte å oppleve området på. Cruisene går fra Leksand, Rättvik og Mora, og underveis blir gjestene servert deilig mat og drikke. Man velger mellom lunsjcruise, middagscruise, kveldscruise og rekecruise. Feriebyene Leksand, Mora og Rättvik ligger i nærheten av hverandre, og har et stort utvalg av fornøyelsesparker, turistattraksjoner, konserter og kulturtilbud for både store og små.

Badeliv ved sjøen Runn

Runn er Dalarnas nest største sjø etter Siljan, og den går mellom Falun og Borlänge. Her kan du bade, padle, seile og stå på SUP – eller rett og slett bare nyte strandlivet. Myten sier at Runn har flere øyer enn det fins dager i året, og leier du en seilbåt eller padler ut i skjærgården vil du raskt oppdage at Runn har flere enn 100 øyer du kan finne ditt eget strandparadis på.

Velkommen til Dalarna!