Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Polkagris, Gränna, Småland
Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se

Oversikt

Besøk Gränna i Småland

Gränna har artige polkagrisfabrikker, severdigheter, knekkebrødfabrikk, supre badevann, sykkelstier og massevis av søte spesialforretninger. Pluss ferjeforbindelse til den sjarmerende øya Visingsö!

Sveriges senter for polkagrisfabrikker

Hovedgaten Brahegatan og smugene i Gränna er fulle av sjarmerende småbutikker med klær, interiør og kunsthåndverk. Men det man virkelig legger merke til når man kommer hit, er alle polkagrisfabrikkene! Produksjonen av polkagriser i Gränna startet i 1859, da alenemoren Amalia Eriksson fikk tillatelse av ordføreren til å starte et sukkerbakeri i byen for å forsørge seg. For et eventyr! I dag er byen proppfull av polkagrisfabrikker, og den søte grisen utgjør til og med selve bysymbolet. Pluss at den har inntatt posisjonen som en av Sveriges mest populære suvenirer!

Historisk lunsj på toppen av Grännaberget

Den raskeste måten å få oversikt over Gränna på, er å gå opp til toppen av Grännaberget. Der ligger den populære Kaffestugan, som har servert kaffe siden 1932. Og bare så du vet – rekesmørbrødene deres er kjent langt utenfor Sveriges grenser! Det er 243 trappetrinn fra Gränna og opp til toppen av høyden – og når du endelig kommer frem venter magisk utsikt over den sørlige delen av Vättern. Ved siden av Kaffestugan ligger det også en ekstra attraksjon – nemlig Gränna friluftsmuseum.

Innblikk i mislykket ballongferd på Gränna Museum

På Grenna Kulturgård som ligger ved bytorget, kan du få et fascinerende innblikk i eventyrferden til tre av byens store sønner. Det var den 11. juli i 1897, at Salomon August Andrée, Nils Strindberg og Knut Fraenkel startet en ballongferd mot Nordpolen. Bare etter tre dager ble ferden avbrutt, men det skulle ta mer enn 30 år før levningene ble funnet av et norsk skip. Restene fra leiren ble ført tilbake til Gränna og Stiftelsen Grenna Museum der besøkende får innblikk i den skjebnesvangre reisen.

Ruinen Brahehus – innblikk i Sveriges storhetstid

Ruinen Brahehus er en av Grännatraktens største severdigheter, og den ligger på en høyde over byen. Ruinene er restene etter et lysthus som ble oppført av Per Brahe på 1640-tallet.

På 1600-talet bygget greven Magnus Brahe om en av øyas middelalderkirker. Et besøk gir innblikk i prakten som kjennetegnet Sveriges den gang største grevskap – Visingsborg.

Båtturer, mat og aktiviteter i John Bauers miljø

Har du lyst til å oppleve det eventyrlige miljøet på Bunn, Ören og i kanalene? Da kan du hoppe på en guidet båttur, de går hele sommeren. Turene går gjennom omgivelsen der kunstneren John Bauer hentet inspirasjon, og med litt fantasi kan man se trollene og nissene som lurer bak trær og busker. Bauer ble bare 36 år gammel – han omkom da dampskipet Per Brahe forliste i en storm på Vättern. Men allerede da var han en anerkjent kunstner, og julemagasin med hans nisse- og trollillustrasjoner ble utgitt i år etter år senere.

Remmalagen – hestedrosjene på Visingsö

Tar du ferjen fra Gränna til øya Visingsö venter det gode, gammeldagse hestedrosjer i havnen. Disse kalles for Remmalagen, og de har kjørt turister og besøkende rundt på øya i over 100 år. De dukket opp på Visingsö på slutten av 1800-tallet da dampskipsselskapene begynte å arrangere dagsturer ut hit for sosieteten som søkte frisk luft og rekreasjon. I dag kan man velge mellom flere ulike hestedrosjeturer – Kumlabyturen, Hagaturen, Persgårdsturen og Nästuren. Kumlabyturen er kjempepopulær og går gjennom hele sommeren – den bringer deg nordover på øya, forbi et gammelt gravfelt og opp til Kumlaby kirke der man tar pause i cirka 15 minutter. Men vit at hvis du ønsker en spesialtur som varer ekstra lenge, eller går til utvalgte attraksjoner, er det fullt mulig å bestille det også.

Visingsö er også supert å oppleve på to hjul – da suser man jo mellom alle attraksjonene i eget tempo og kan krydre dagen med bad og sol etter behag. Uansett hva man velger, er det et must å få med seg Visingsborgs Slottsruin. Visingsborg var 1600-tallets mest staselige slott, og et naturlig midtpunkt i det Braheske grevskapet. Da det brant i 1718, satt det russiske krigsfanger der.

Velkommen til Småland!