Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Polkagris, Gränna, Småland
Photo: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se

Oversikt

Besøk Gränna i Småland

Gränna har artige polkagrisfabrikker, severdigheter, knekkebrødfabrikk, supre badevann, sykkelstier og massevis av søte spesialforretninger. Pluss ferjeforbindelse til den sjarmerende øya Visingsö!

Sveriges senter for polkagrisfabrikker

Hovedgaten Brahegatan og smugene i Gränna er fulle av sjarmerende småbutikker med klær, interiør og kunsthåndverk. Men det man virkelig legger merke til når man kommer hit, er alle polkagrisfabrikkene! Produksjonen av polkagriser i Gränna startet i 1859, da alenemoren Amalia Eriksson fikk tillatelse av ordføreren til å starte et sukkerbakeri i byen for å forsørge seg. For et eventyr! I dag er byen proppfull av polkagrisfabrikker, og den søte grisen utgjør til og med selve bysymbolet. Pluss at den har inntatt posisjonen som en av Sveriges mest populære suvenirer!

Historisk lunsj på toppen av Grännaberget

Den raskeste måten å få oversikt over Gränna på, er å gå opp til toppen av Grännaberget. Der ligger den populære Kaffestugan, som har servert kaffe siden 1932. Og bare så du vet – rekesmørbrødene deres er kjent langt utenfor Sveriges grenser! Det er 243 trappetrinn fra Gränna og opp til toppen av høyden – og når du endelig kommer frem venter magisk utsikt over den sørlige delen av Vättern. Ved siden av Kaffestugan ligger det også en ekstra attraksjon – nemlig Gränna friluftsmuseum.