Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

West Pride i Göteborg
Foto: Frida Winter

Ting å gjøre

Guide til opplevelser i regnbuens farger

Rundt om i hele Sverige arrangeres det ulike arrangementer for å feire Homofiles rettigheter og kamp for likestilling, kalt Pride. Under finner du oversikt over HBTQ vennlige arrangementer i Sverige, blant annet Europride som i år arrangeres i Göteborg og Stockholm

Europride i Göteborg

Europride i Göteborg arrangeres i år på samme tid som Göteborgs Kulturkalas 14 - 19. august, det største kultureventet i Skandinavia med omkring 1300 events og 1,5 millioner besøkende i byen. Rundt i hele byen kommer til å være Pride events og steder der Europride deltagere kan møtes.

Europride Göteborg

Stockholm

Byen har både vunnet priser og toppet "where to go"-lister over hele verden for alle skeive. Stockholm Pride i juli/august er årets høydepunkt. Arrangementet har blitt en av Stockholms største årlige festivaler, såvel som den største Pride-festivalen i Skandinavia.

Gayguide til Stockholm

Halland

Pride Varberg.

Lørdag den 30. juni er dagen da det stoltest tåget begynner og avsluttes i Societetsparken i Varberg. Deretter fortsette dagen med konserter, foredrag og dans. I år har Pride Varberg valgt temaet regnbuefamilier med fokus på barna. Pride Varberg går samlet gjennom Varberg for å stå opp lik rett på kjærlighet og sin egen kjønnsidentitet.  

Tips fra Västsverige: 

Lådfabriken drives av paret Marcel og Johan or er HBTQ vennlig. Stedet ligger vakkert til på Orust nær Mollösund. 

Tjörn Triathlon går i år i regnbuens farger: 

Borås Pride er en gratis festival midt i hjerte av Borås. 

Lysekilde Pride som ble startet av Anna Harrysson som er mamma til en ung transeksuell datter som heter Viktoria Harrysson som fikk pris på QX gallaen i februar i 2018.

HBTQ-vänliga besöksmål i Kronoberg:

Hjärtenholms trädgårdscafé - Alvesta 

På Hjärtenholms trädgårdscafé elsker de å lage mat av råvarer som de har dyrket selv. I takt med sesongene vokser også menyene. Økologiske råvarer er en selvfølgelighet som nytes i et herlig retromiljø, enten om du vil spise inne eller ute. 

Hjärtenholms har åpent fra April - august. Her får du vaffler, lunsj og fika 

Tyrolen - Alvesta 

Besøk denne 60-tallsperlen som er en velbevart klassisk park på landsbygda i Småland. På 60-tallet var Tyrolen-Alvesta et sted for fest og dans med flere kjente artister på scenen. Nå har parken fått nytt liv og byr på opplevelser i retrostil, som festivaler, motorsykkeltress, loppemarked og barneaktiviteter. Og ikke minst den vellagde vegetarianske maten

 
Kafé de luxe - Växjö 

Kafé de luxe er en akkurat passe "skeiv" Oase i Växjös vinkelrette betong - og ligger i Snus-Lundgrens gamle 1700-tallshus. Her gjør vertskapet sitt best for at livet skal blir litt morsommere for seg selv og for alle gjestene. Verdiene hos Kafé de luxe er kjærlighet til mat, baking, levende musikk og alle mulig kulturyttringer, men eller viktigst er alle gjestene som kommer på besøk. 

Siden 2014 har Kafé de luxe arrangert en HBTQ-klubb, som er en feiring for åpenhjertige mennesker i alle aldre og legning. Se etter Gay de luxe kvelder i kalenderen. 

I 2014 ble de kåret til Årets Klubb av SAMI(Svenska artister och Musikers interesseorganiasjon) for sin gode musikk og det mest engasjert publikummet, som kommer til klubben pågrunn av det hyggelig miljøet og den spennende musikken. Besøkende beskriver stedet: "som en hverdagsdrøm hvor man alltid treffer venner og hvor alt er mulig"


PM & Vänner - Växjö 

PM & Vänner et hotell og en restaurantgruppe i Växjö. Deres filosofi er basert på de tre hjørnesteinene: "skog, eng og sjø" og går som en rød tråd gjennom hotellet, alt fra innredning til mat, følger disse prinsippene. Restauranten har i mange år blir rangert som av de beste i Sverige med 1 stjerne i Guide Michelin. I 2017 fikk Pm & vänner, som første og eneste restaurant i Sverige, en Grand Award av Wine Spectator. 

MUFF - Älmhult 

MUFF er en møteplass for alle. På MUFF har de fokus på sunn og hjemmelaget mat, som du har godt av. Enkel og basert på grønnsaker. Menyen tilpasses etter de Svenske sesongen, og råvarene er gjerne økologisk og fra lokale aktører. MUFF vil intergrere og integreres. MUFF vil inspirere og inspireres. Hos MUFF handler alt om å ha kjærlighet til maten de lager. 

Kalmar:

Sveriges eneste regnbuecamping 

På Öland ligger Sveriges eneste regnbuecamping, Wikegårds semesterby. Siden 2013 har regnbueflagget bli heist fra uke 26 til 28 og alle alle HBT-personer får rabatt. Campingen har den seneste tiden mottatt ulike priser, blant annet en utmerkelse på Nederland sin ambassade i Stockholm for sitt HBT-arbeid og SCR Svensk Campings pris som årets innovatør/entreprenør

Örebro: 

Festivalen Örebro Pride arrangeres fra 24-26. august. Årets tema er: Wear your colours with pride. Prideparaden går gjennom sentrale Örebro 25. august. Programmet er under arbeid. Oversikt finner du på http://orebropride.se/program/

http://orebropride.se/program/

http://orebropride.se/program/