Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Chair Grace av Staffan Holm
Foto: www.staffanholm.com/

Ting å gjøre

Her finner du det beste innen Svensk interiørdesign

Svenske hjem har alltid hatt unikt interiørdesign. I denne artikkelen gir vi deg de beste tipsene til interiørbutikker slik at du kan ta med den svenske stilen hjem til eget hjem.

Med røtter i funksjonalitet sentrer svensk interiørdesign seg rundt brukervennlige produkter, men landets håndverksarv og nærhet til naturen gir en ekstra dimensjon til det estetiske. Du finner alt fra ettertraktede vintagemøbler fra midten av århundre til dekorative tekstiler og vakkert utformede messingsmykker - det er rom for en rekke former og teksturer i den svenske designverdenen. 

Noen av de mest innflytelsesrike merkene og designerne i vår tid - som Svenskt Tenn, Carl Malmsten og String Furniture - driver alle frittstående butikker som er et must-visit for designinteresserte. I butikkene finner du også verk fra unge svenske designere, som gir en innblikk i neste kapittel innen svensk design. 

Under finner du våre anbefalinger til butikker som har spesialisert seg på interiørdesign i Göteborg, Västsverige, Malmö, Småland og Stockholm. 

Göteborg 

Artilleriet 

Artilleriet i Göteborg er en high-end butikk med et bredt utvalg av merker innen interiørdesign og livsstilprodukter. Her finner du merker som Apparatus Studio, Aesop, Comme Des Garçons, No Early Birds og Ligne Roset. Den eklektiske miksen består av alt fra møbler og belysning til lysestaker og puter. Artilleriet driver to butikker i Magasingatan i Göteborg sentrum. Det nyere Artillert Kitchen åpnet i 2015, og har spesialisert seg på kjøkkenutstyr. Det er også mulig å kjøpe flere av produktene i deres nettbutikk. Ønsker du profesjonell hjelp tilbyr Artilleriet også en personlig designhjelp fra profesjonelle interiørdesignere. 

Rum 21

Etablert i 2006, er Rum21 en av nordens største interiørbutikker på nett, med en fysisk butikk i Göteborg sentrum. Vandre blant møbler, belysning og interiørprodukter fra prestisjetunge merker, både etablerte og nye. Ha et spesielt øye til de svenske merkene som Skultuna og Karlskrona Lampfarik. I butikken finner du også møbler og tilbehør fra Artek - etablert i 1935 av den verdenskjente Finske arkitekten Alvar Aalto. 

Östlinghs

Östlinghs er et annerkjent designbyrå med egen butikk - som åpnet dørene i 2012 - så her er du veldig gode hender. I denne butikken, som ligger 20 km sør for Göteborg, er produktene hovedsakelig vintage, og håndplukket av profesjonelle interiørdesignere. Her finner du møbler fra midten av århundre, så vel som nyproduserte varer. Östlinghs har nylig utvidet for å gjøre plass til enda flere designperler. 

Svenssons i Lammhult

Svenssons i Lammhul ble startet i 1960(med en historie som strekker seg tilbake til 1898), og viser frem det beste fra svensk design, sammen med et bredt spekter av produkter fra internasjonale designere. Når det gjelder samtidens svenske designere som er representert, finner du designprodukter fra et av Göteborgs mest ettertraktede designere, Staffan Holm. Blant produktene i butikken finner du signaturkrakker, stoler og de særegne Newton-bordene. Du finner også produkter fra Sami Kallio, en annen kjent lokal designer. Kallio´s estetikk er kontemporær med industrielt preg, og han lager alt fra stoler til lamper.  

Malmö

String Furniture 

Svensk design er kjent for sin perfekte balanse mellom funksjon og form, og det er grunnen til at det smarte møblet og hyllesystemet String har blitt en moderne klassiker. String kan kombineres i det uendelige og ble opprettet i 1949 av arkitekt-paret Kajsa og Nisse Strinning. 

Peter Erlandsson og Pär Josefsson gjenopplivet firmaet i 2005 og tok String Furniture til nye høyder. Du finner et bredt utvalg String Furniture-produkter i den flotte butikken Olsson & Gerthel i Malmö. String møbler kan også kjøpes på en rekke andre interiørbutikker, blant annet ovennevnte Rum 21. 

Småland

Glasriket 

Sverige har en lang tradisjon for å produsere glasskunst. I Småland finner Glasriket som har vært senteret for glassproduksjon i Sverige siden 1742. Området har flere kjent glassverk og butikker, som Orrefors Kosta Boda og Målerås. Det er også et glassverksmuseum - Glassfabrikken - som byr på forskjellige utstillinger og en glasshytte som har blitt et kreativt møtested for kunstnere og designere. 

De siste årene har Skruf Glassworks blitt en favoritt blant interiørdesignere. Det er tidløse og kunstneriske glasset brukes blant annet av det svenske parlamentet og Sverige ambassadører verden over. 

Glasriket er åpent hele året og er lett tilgjengelig med bil eller med tog og buss fra Stockholm og Göteborg. 

Stockholm

Brandstationen 

Brandstationen ble opprettet i 2009 og byr på en blanding av kvalitetsdesign - alt fra antikke møbler og vintageklokker til stilig kunst fra moderne merkevarer. Navnet kommer stammer fra det første lokalet - en gammel brannstasjon - i dag ligger butikken i samme lokalet som søsterbutikken "herr judit", som fokuserer på vintageklær og designprodukter. Butikken ligger i Horngatan i bydelen Södermalm, en kort tbane-tur fra sentrum. 

Svenska Armaturer

Svenska Armaturer ligger i den historiske "steinbyen" i nabolaget Midsommarkransen. Butikken spesialiserer seg på vintage belysning fra Sverige og Italia. Med produkter laget helt tilbake på 1920-tallet, finner du garantert noe som passer din stil. Hva med subtil art deco-glamour eller en sterk 1960-talls diskokule.

Svenskt Tenn

Svenskt Tenn er en designinstitusjon. Butikken ble grunnlagt i 1924 av Estrid Ericson, og har en butikk(og nettbutikk) hvor designfans fra hele landet strømmer til for å kjøpe designklassikere. Denne hjemmekoselige, men likevel ultra-elegante butikken tilbyr alt du kan ønske deg når du er på jakt etter svensk interiørdesign - fra fyrstikkesker til møbler. Du får også kjøpt fargerikt utsmykket tapet og stoffer, hvorav mye er fra den avdøde østerrikske arkitekten Josef Frank - et av landets mest fremtredende designikoner. Ikke glemt å ta tur inn på te-rommet i første etasje.