Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Volvo, Göteborg
Foto: Emma Lökholm

Reisetips

Volvos historie og museum i Göteborg

2017 var det 90 år siden verdens første Volvo rullet ut fra fabrikken i Göteborg: En ÖV4 ( Öppen Vagn-4) som fikk kallenavnet Jakob, kostet 4800 kroner og kom kun i én farge: mørkeblå med svarte skvettlapper og gule eiker. Assar Gabrielsson og Gustav Larson mente at ingen andre laget biler som var sterke eller sikre nok for skandinaviske veier, og ville skape en «svensk bil av svensk stål».

ÖV4 ble aldri noen stor suksess og kun produsert i 996 eksemplarer. I dag er allikevel Volvo et multinasjonalt selskap som produserer nesten en halv million biler i året. Og i Volvos hjemby Göteborg, kan du få være med på reisen og oppleve et stykke svensk industrihistorie!

Volvo Museum

På Assar Gabrielsson og Gustav Larson, i nærheten av Volvos fabrikk i Göteborg, kan du bli med på en reise gjennom Volvos historie. Til en verden av ikoniske bilmodeller, banebrytende innovasjoner og fantasifulle konseptfartøy. Her kan du lære alt om Volvos historiske arv, fra starten i 1927 frem til i dag, og museets samlinger er fylt med alt fra personbiler, busser og lastebiler til båtmotorer og anleggsmaskiner. For de aller minste har museet en barnebil – en klassisk Volvo som man kan leke og hoppe i, samt det som kanskje er verdens største Lego-bil: En Volvo XC90 i naturlig størrelse som er bygget av vanlige Lego-klosser og veier 1329 tonn! På Volvo museum finnes det med andre ord masse å oppleve – enten du er interessert i biler, svensk 1900-tallshistorie, eller bare vil mimre tilbake til svunne tider. Og vil du ta med deg en bit av Volvo hjem, har museet en suvenirbutikk som tilbyr alt fra klær og tilbehør til bøker, leker, skalamodeller og gamle klassiske reklameplakater.

Les mer om Volvo Museum her.

Time travel

Er du en nostalgiker? Eller har du en fascinasjon for gamle biler? Da bør du bli med selskapet Time Travel på en helt spesiell sightseeing gjennom Göteborg. Dere kjører da selv rundt i folkebilen Volvo PV 444-544 som ble produsert mellom 1947-1965, som det i dag bare finnes et fåtall igjen av, samtidig som dere får oppleve historiske steder på veien. Turene går fra Hotel Waterfront på Klippan, og er en morsom og interessant tidsreise gjennom byen på halvannen time. Guiden som kjører fremst i kolonnen av biler byr på glimter fra 50-, 60- og 70-tallet, samt nyere hendelser.

Les mer her.

Göteborgs Stadsmuseum

Bli bedre kjent med Volvos hjemby! På Göteborgs Stadsmuseum midt i sentrum, kan du lære deg mer om Göteborg og Västsveriges historie, samt ta del i spørsmål som handler om Göteborg i dag og hvordan byen kommer til å utvikles. Her skapes det med andre ord en sammenheng mellom fortiden, nåtiden og fremtiden. I den permanente utstillingen «Göteborgs födelse» markerer museet byens 400 årsjubileum som finner sted i 2021, gjennom å se tilbake på byens begynnelse. Prøv 1600-tallets sosiale medier, hør på datidens populærmusikk og bli kjent med de aller første göteborgerne. Museet har også flere ulike samlinger, som til sammen inneholder nærmere 1 million gjenstander og spenner over 12.000 år av historie. Blant dem finner du industrihistoriske samlinger, med blant annet Europas største datasamling.

Les mer her.

Dagens Göteborg

Mye har skjedd i Göteborg siden byen ble grunnlagt av kong Gustav II Adolf i år 1621. I dag byr den svenske vestkystens hovedstad på både en myldrende bykjerne og en skjærgård full av idylliske øyer. I sentrum kan du ta en tur til Botaniska Trädgården – som er Europas største hage, eller sette av en dag til å dra på Nordens største fornøyelsespark, Liseberg. Der finner du 42 attraksjoner, spill, underholdning og restauranter – inkludert Europas høyeste Gyro Swing, Loke, og Håkan Hellström-attraksjonen Klubbland som begge er nye.

I byen spiser du også mat i toppklasse, enten du vil unne deg et lukrativt måltid på Michelin-restauranter som SK Mat & Människor, Thörnströms Kök og 28+, spise eksotisk mat i et inspirerende miljø på steder som Made in China, Puta Madre og Barabicu, eller ta en rask matbit på gata fra en av byens mange foodtrucks. I sommer kan du nyte av musikk og kultur på festivalene Way out West (9.-11. august) og Göteborgs Kulturkalas (også i august). Og vil du ut på vannet, er det bare å hoppe på en av båtene og gå i land på øyer som Vrångö, Donsö og Brännö hvor du finner ekte svensk sommeridyll!

Les mer her.

Velkommen til Sverige!