Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Läckö slott og Naturum Vänerskärgården, Västsverige
Foto: Jonas Ingman/Westsweden.com

Overnatting

Hvorfor er det egentlig så mange slott og herregårder i Sverige?

Nabolandet vårt har flere hundre slott og herregårder som byr på følelsen av å leve som en konge eller dronning – perfekt for en helgetur. Men hvorfor er det egentlig så mange slott og herregårder i Sverige?

I motsetning til i Norge hadde Sverige en stor adel og overklasse som bygde seg slott, herregårder og andre staselige bosteder – nettopp fordi de kunne. Det kan vi fremdeles nyte godt av i dag, for de aller fleste er åpne for besøkende.

Felles for dem alle er at de har en spennende historie som du kan føle deg en del av, samtidig som du kan nyte moderne service og mat som veldig ofte er av høy standard. Herskapelige opplevelser som røsker deg ut av hverdagen og inn i en reise i tid og rom, venter deg om du oppsøker et slott eller en herregård i Sverige.

Forskjellen på slott og herregård

Hva er egentlig forskjellen på slott og herregård? Slott ble opprinnelig reist av konger og fyrster, mens en herregård historisk sett er en større gård som har tilhørt en adelsmann. Slottsbetegnelsen ble også brukt når høyadelen bygget seg flotte, overdådige og standsmessig boliger. Til forskjell fra en herregård, kreves det ikke at en fyrste eller adelsperson skal ha eid eller bebodd slottet, for at det i dag skal kunne kalles slott.

I tillegg kan ikke et slott ha mindre høyde enn to etasjer, og det skal inkludere rom som vestibyle, sal, bankettsal, mer enn en salong og mer enn ett soverom. Slottene er derfor mye større enn herregårder. Videre er et slott nesten alltid plassert et sted der bygget fremheves og er synlig på avstand, gjerne på en topp. Visste du at slott som regel er omringet av flotte parkanlegg og at adkomsten gjerne skjer gjennom flotte alleer? Dersom slottet ikke har en park, kalles det ofte for et palass.

Nedenfor har vi plukket ut noen områder som skiller seg ut med tanke på herskapelige opplevelser.

Historiske herregårder i Värmland

I Värmland er det spesielt mange herregårder der du kan bo, spise og leve godt – akkurat som en ekte adelsmann. Her kan du nyte høy standard på overnatting, matservering av fantastisk kvalitet og historisk atmosfære. Kombinert med fredelige og vakre naturomgivelser, er det lett å både slappe av eller drømme seg bort i magien fra fordums tid.

Ikke langt fra Karlstad ligger for eksempel Hennickehammars Herrgård, med eventyrlige omgivelser perfekt for aktiviteter som sykkelturer til Filipstad eller båtturer på det rolige vannet. Herregården har 51 rom og seks mini-suiter, som alle er komfortable og sjarmerende innredet. Restauranten disker opp med spennende smakskombinasjoner basert på sesongens råvarer. Dette er rett og slett et sted å bli forelsket i.

Området fungerte som gårdsbruk i flere århundrer før herregården ble bygget i 1722, og bruksmester Erik Johan «Hammern» Jansson kjøpte herregården i 1859. Kjent for sitt gode humør og vennlighet, inviterte «Hammern» og kona både venner og fremmede til herskapshuset på mat og drikke. Og siden da har Hennickehammars Herrgårds dører alltid vært åpne!

Tre kilometer fra sentrum i den lille byen Säffle ligger Krokstad Herrgård, et restaurert herskapshus fra 1300-tallet. Her er den gammeldagse sjarmen bevart i alle rom, og i kombinasjon med moderne komfort får du det beste fra to verdener. Gå ikke glipp av restauranten, som i White Guide 2016 ble kåret til en av Sveriges beste.

En helt annen type herregård finner du på Dömle Herrgård, 35 minutter fra Karlstad. Med aner som stammer helt tilbake til 1446 er dette en av Sveriges mest unike herregårder. Bo på et av rommene som er innredet i klassisk herregårdsstil og nyt fasiliteter som den private stranden, vinkjelleren, badestamper og golfbane. Herregården ble gitt som morgengave til Katarina Bengtsdotter fra Torp i Närke i 1456. Les mer om herskapelige herregårder i Värmland.

Overflod av slott i Skåne

Er du klar over at det er flere slott i Skåne enn i resten av landet? Her står det så mange som rundt 150 slott! Fra gammelt av var nemlig Skåne den danske adelens land, som hadde en mye større rikdom enn svenskene på den tiden.

Skåne var i tillegg en landsdel i Danmark på denne tiden, og adelen brukte gjerne slottene som hytter. Danskene begynte å bygge storslagne slott allerede på 1500-tallet, mens svenskene først kom i gang på 1600-tallet.

I dag tilbyr flere av slottene overnatting i genuine slottsmiljøer, i tillegg til fascinerende historier, vakre parker, kunstutstillinger og interessante omvisninger.

Her kan du lese om flere av slottene i Skåne.

Besøk Häckeberga Slott, som ligger vakkert til på en av Häckebergasjöns syv holmer utenfor Genarp, ca 30 km øst for Malmö. Her venter gastronomiske måltider og avkoblende overnattinger i fransk renessansestil. Legg spesielt merke til veggene – der mange vakre kunstverk er malt direkte på. Slottet var opprinnelig fra 1530-tallet, men ble revet og erstattet av dagens slott i årene mellom 1872 og 1875. Bygget ble brukt som privatbolig helt frem til 1997, da den nåværende hotell- og restaurantvirksomheten åpnet dørene.

En drøy mil nordøst for Kristianstad ligger Bäckaskog Slott – et av Sør-Sveriges mest populære besøksmål. På 1200-tallet bygde munkene opp klosteret som i 1584 ble gjort om til en festning av danskene. Visste du at Kong Karl XV brukte slottet som sitt jordbruks- og rekreasjonssenter? Ifølge mytene er området hjemsøkt, og slottet tilbyr til og med en spøkelsespakke for en ekstra mystisk og spennende opplevelse.

Skarhults Slott, like ved Lund, er et av Sveriges best bevarte renessanseslott. Slottet fra 1500-tallet er en rik skattekiste med mange hundre års historie og nesten like mange myter. Blant annet sies det at eieren en gang tapte slottet over et ruter ess i kortspill fordi man rundt omkring kan få øye på et rødt rombeformet symbol. Om det er sant eller ikke får du vite når du besøker slottet. Merk at det er stengt om vinteren.

Dette er bare et lite knippe blant det store utvalget av majestetiske opplevelser i Skåne. Les mer om både slott og herregårder i Skåne her.

Over 400 slott og herregårder i Sörmland

Området rundt Stockholm heter Södermanland, også kalt Sörmland, og er et område som preges av et historisk sus og en kongelig kulturarv uten like. Med til sammen over 400 slott og herregårder trenger du ikke reise langt før du møter på storslagne og majestetiske opplevelser og samtidig får et innblikk i hvordan flere hundre år har formet Sörmland til stedet det er i dag.

Ved Mälaren i byen Mariefred ligger eventyrlige Gripsholm Slott. Det er også kjent som Gustav Vasas slott, som tok initiativ til å bygge slottet i 1537. Her finnes en enestående samling av møbler, interiør og kunstverk gjennom fire århundrer. På Gripsholm henger også verdens eldste portrettsamling, bestående av portretter av viktige personer fra Vasas tid og helt frem til i dag.

I nærheten av Gnesta kan du overnatte på Södertuna Slott, med en mystisk historie som strekker seg helt tilbake til 1300-tallet. Siden den gang har slottet vært sentrum for en rekke forandringer og intriger – som drap på tidligere eiere, deriblant ridderen Karl Niklisson Färla. Med en fantastisk utsikt over Frösjön er stedet perfekt for rekreasjon. Her finner du i tillegg Sveriges største samling av druebrennevinen Armagnac!

Ericsbergs Slott, et av Sveriges fineste slott i barokkstil, ligger litt utenfor Katrineholm i Sörmland. I dag drives slottet av åttende generasjon av familien Bonde. Under middelalderen het det Pinnatorp, og det sies at «Pintorpafrun» går igjen. Hvem hun var vites ikke sikkert, men hun skal ha vært en grusom slottskone som plaget tjenere og landsbyboere. I tillegg til mystikken byr slottet på jakt og fiske, hester, guidede turer og en fantastisk symmetrisk slottspark.

Vakre og majestetiske Västsverige

Slott og herregårder er noe av det som er med på å gjøre Västsverige så vakkert og unikt. Også her er det mange steder du kan føle deg som en konge eller dronning for en liten stund.

Et sted med mye sjel der du virkelig vil føle at du tar del i slottets historie er på Bjertorp Slott, midt på den vakre Varasletten. Sov, spis og kos deg på Sveriges yngste jugendslott, en drøy time utenfor Göteborg. Sammenlignet med mange andre slott er dette ganske nytt, og ble bygget i 1911. Det er likevel både vakkert og majestetisk, og mange av detaljene er håndlaget. Restauranten, som er nevnt i White Guide, er spesielt populær.

Thorskogs Slott er et torneroseslott, som rett og slett får deg til å føle deg som midt i et eventyr. På slottet kan du velge mellom mange sjarmerende og herskapelige gjesterom som er oppkalt etter tidligere eiere, og har hver sin historie. På området er det mye å finne på – spill krokket, boule eller golf på sekshullsbanen. Innendørs finnes biljard, dart og en avslappende badstu.

Slottet ble ombygd i viktoriansk stil i 1892 etter at den gamle herregården ble revet av den nye eieren. Det var her, allerede i 1249, at den norske kongen Håkon Håkonsson sluttet fred med svenskenes Birger Jarl – den gangen het det Torskebacka. Slottet har blitt besøkt av internasjonale storheter som Mikhail Gorbatsjov og George H. W. Bush.

Les mer om de herlige slottene og herregårdene i Västsverige.

Opplev slott og herregårder i Småland

En slottsweekend eller herregårdsferie venter også i Småland i Sør-Sverige.

Et par mil sør for Jönköping ligger blant annet Hooks Herrgård. Herregården har aner fra 1300-tallet, og har siden blitt en av Smålands aller triveligste overnattingssteder. Her er alt du trenger for en herskapelig weekend, som spa, golf, natur, god mat og drikke.

Like utenfor Växjö ligger Teleborgs Slott – bare 50 meter fra innsjøen Trummen. Slottet stod ferdig i 1900 og ble bygget av greve Gustav Fredrik Bonde som morgengave til sin unge hustru Anna Koskull. Da er det kanskje ikke så rart at romantisk og storslått er to ord som beskriver stemningen. Her finner du dessuten en spennende gavebutikk, restaurant, bar, og områder er perfekt for fottur og fiske.

Som du skjønner trenger du ikke reise langt over grensen for å finne en herregård eller et slott der du kan leve som adelen eller bo som en konge eller dronning. Uansett når på året du planlegger å besøke slott eller herregård i Sverige garanterer vi gode minner og historier du kan fortelle når du kommer hjem igjen.

Les enda mer om slott og herregårder i Sverige.