Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

A garden in front of a traditional red Swedish house, with greenery, trees, hammocks and garden furniture.
Rød hytte, Finnerödja, Midt-Sverige
Foto: Doris Beling/Folio/imagebank.sweden.se

Svenske ikon

Hyttetradisjon i Sverige

Rødmalte hytter innenfor tregjerder, er et typisk syn langs småveier i Sverige. Ønsker du å oppleve den svenske hyttetradisjonen, kan du leie en rød «stuga» ved innsjøer, i skoger og i skjærgården.

Historien om rødmalingen som pryder hytteveggene i Sverige går tilbake til da gruvedrift ble startet i Great Copper Mountain, dagens Falun, for noen hundre år siden. En trestolpe som hadde vært der i årevis ble oppdaget, og til tross for at den hadde vært i avfall fra kobbergruven, viste den ingen tegn til råte eller forfall.

Dette var starten på produksjonen av falurød, malingen som snart skulle dekke nesten alle landets hus. Fargen var billig og kunne blandes på stedet, og fra 1500-tallet var produksjonen av fargen i full gang. Rødmulle og linolje ble kokt, og blandet med rugmel og vann. Siden bindemiddelet er stivelse er malingen gjennomtrengelig for vann, men til gjengjeld er den snill mot miljøet. Fargen er fortsatt mye brukt på landsbygda, og mange har det som hyttetradisjon.

Gulvtradisjoner i svenske hytter

Når du kommer inn i en bevart, tradisjonell svensk hytte, vil du finne myke gulv som har blitt slik de er etter mange års skrubbing med naturlig såpe. Denne vaskemetoden er sannsynligvis den eldste for å beskytte tregulv, og vil si at man impregnerer gulvflaten med såpe. Med sine slitte overflater, skaper tregulvet en naturlig atmosfære i hytta.

Tradisjonelle tepper

Med tregulvet kommer også det typiske fille-teppet. Tidligere var det slik at folk i svenske landsbyer aldri kastet noe som kunne resirkuleres, og dette inkluderer klær og andre tekstiler fra husholdninger. Disse restene ble brukt til å lage tepper, som har blitt lagt på tregulv i hytter og herregårder, både på kjøkkenet og i stuer over hele Sverige i mer enn 150 år.

På 1880-tallet var det vanlig å ha slike tepper i alle svenske hjem, og fremdeles er de ganske populære og brukes mye i moderne hjem. Ønsker du et fille-teppe, bør du sjekke ut loppiser i Sverige eller Rugs of Sweden.

Leie hytte

Sverige består av 449.964 kvadratkilometer stykke land, med fantastiske skjærgårder og øyer, skoger, mektige kanaler, innsjøer og fjelltopper som ligger i kort avstand fra hverandre. Nabolandet kan også tilby et utmerket veinett som gjør det gunstig og fleksibelt å komme seg rundt.

Ønsker du å tilbringe ferien med å sykle, padle eller fiske? Utendørsaktivitetene er mange, og starter tidlig vår og varer til langt på høsten. Til og med om du kun ønsker å slappe av, er det perfekt med en hyttetur i Sverige.

Se det store utvalget av hytter du kan leie i Småland her.

Vi ønsker velkommen til Sverige!