Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

An old-fashioned kitchen set up at the IKEA Museum in Småland.
IKEA Museum, Älmhult, Småland
Foto: IKEA Museum

Svenske ikon

IKEA Museum – Småland

I mer enn 70 år har IKEA vært en del av folks innredning verden over. Nå er det mulig å besøke IKEAs museum i Älmhult, hvor det hele begynte og høre, se og føle på møbelvirksomhetens utvikling gjennom tidene.

IKEA-museet i Älmhult, Småland, åpnet dørene 30. juni 2016. Museet er innrettet i det aller første IKEA-varehuset som har blitt bygget om til et moderne museum.

Opplev de tre faste utstillingene på IKEA Museum

Det ombygde varehuset huser tre utstillinger fordelt på fire etasjer og 7.000 m2. De tre utstillingene omhandler IKEAs røtter, IKEAs historie og forbrukernes fortellinger.

Hva var det som inspirerte grunnleggeren Ingvar Kamprad til å ville selge kvalitetsmøbler til en billig penge? Gjennom utstillingen IKEAs røtter blir museets gjester introdusert for Kamprads barndom og datidens samfunn, hvor frøene til entreprenørskapet ble sådd.

Gjennom utstillingen IKEAs historie blir gjestene presentert for virksomhetens ideer, løsninger, opp- og nedturer, refleksjoner og dyrbare lærepenger gjennom tidene. Fortellingen begynner med åpningen av den første IKEA-butikken i 1958 og fortsetter helt frem til i dag, hvor man kan se på hva virksomheten har vært igjennom i denne perioden.

I museets tredje utstilling Forbrukernes fortellinger blir de besøkende invitert inn til forskjellige personers hjem. Her kan de nysgjerrige få et innblikk i hvordan alminnelige mennesker rundt om i verden bruker IKEA-møbler i hverdagen. De ulike fortellingene stammer fra en blogg hvor IKEA-brukere har kunnet skrive om deres personlige opplevelser.

”IKEA hacked. Our products. Your Ideas” fra den 28. april – 24. mars 2019

IKEA hacking er blitt et fenomen hvor man omformer sitt tradisjonelle IKEA møbel til en ny og kreativ versjon. Dette fenomen har IKEA valgt å omfavne på sitt museum og har derfor laget en hel utstilling hvor du kan se klassiske IKEA produtker gjenskapt til helt nye møbler, designgjenstander og til og med kunstverker. Det er såvel kunstnere som helt vanlige mennesker, som har vært invitert til å utfolde deres kreativitet og gi produktene nytt liv. Det vil løpende bli lagt til nye IKEA hacks, og foruten å inspirere besøkene til, hva de kan gjøre hjemme med deres egne IKEA møbler, vil de også være inspirasjon til nye produkter som IKEA senere kan inkludere i deres sortiment. Besøkerne kan også skape sine helt egne hacks. Så vel digitale som fysiske. I utstillingen finnes symaskiner å låne og en egen del hvor barn og voksne kan bygge om forskjellige IKEA produkter. I andre etasje finnes også et kreativt verksted hvor barn og voksne får utfolde seg.

IKEA 75 år

I slutten av juli er det 75 år siden Ingvar Kamprad registrerte foretaket IKEA. Jubileet kommer å feires over hele verden og selvsagt også på IKEA Museum. En utstillning om  IKEAs lange historie kommer å vises. Utstillningen åpner i juni måned.

Kom på forsiden av IKEA-katalogen

De fleste har nok hatt en IKEA-katalog i hånden på et tidspunkt i livet – enten for å finne et bestemt møbel eller bare for å få inspirasjon. IKEA-museet gir de besøkende mulighet til å komme på forsiden av bladet ved å ta et bilde med en autentisk IKEA-bakgrunn. Fotografiet er dog kun til personlig fornøyelse, men definitivt et morsomt minne å ha med seg hjem.

Workshops med undervisning for alle

Til gjester som er på utkikk etter mer viten og lærdom tilbyr museet workshops, med fokus på entreprenørskap, teknologi og design, samt historie og sosiale studier. Undervisningen bygger på IKEAs egne erfaringer, hvilket gjør den både konkret og forståelig. Alle kan være med i klasseværelset, da nivået og temaene kan justeres etter avtale. 

IKEA Hotell Älmhult

Like ovenfor IKEA-museet ligger det originale IKEA Hotell, som har ønsket gjester velkommen til Älmhult i mer enn 50 år. Det påbygde og toppmoderne hotellet består i dag av 254 rom med komfortable senger og lekker innredning, og når sulten melder seg, byr restauranten på smakfulle retter fra det smålandske kjøkken. Senere kan kaloriene forbrennes i hotellets treningsrom eller på en gåtur i de grønne omgivelsene.

For forretningsfolk er det en rekke fleksible konferanselokaler på hotellet, med mulighet for å huse opp til 86 personer av gangen. Og hvis det er behov for en ekstra fokusert arbeidsdag, kan en mindre gruppe leie seg inn i den separate bygningen Torpet midt i hotellets fredfylte hage.

Omgivelsene

Älmhult ligger midt i Smålands fantastiske natur, som lokker til seg syklister, vandrere, lystfiskere og svømmere fra nær og fjern. Barnefamilier besøker ofte en av Smålands råkule opplevelser for barn eller får et uforglemmelig besøk i Astrid Lindgrens fotspor, og alt dette er lett å kombinere med en eller flere overnattinger på IKEA Hotell.

Velkommen til Småland!