Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Island of Light, West Sweden
Foto: Asaf Kliger

Ting å gjøre

Island of Light - Lyskunstfestival i Smögen

Det finnes mange grunner til å tilbringe sommeren på Smögen – bad, båter og bryggekos. Men det finnes også en grunn til å bli enda litt lenger. For andre året på rad så kommer lyskunstnere fra nært og fjernt til byen, og de kommer for å skape magi i septembermørket. Lyskunstfestivalen Island of Light 2019 arrangeres fra 12 til 15 september.

I fjor så ble arrangementet en kjempe suksess, på tross av både vind- og regnbyger. 30.000 personer samlet seg på øyen for å oppleve hvordan himmelen, havet og klippene smykket seg i et magisk lyskunstshow. Ingen hadde noensinne opplevd noe lignende. Fire kvelder i september kommer det et fertall av nasjonale og internasjonale berømte lyskustnere til å lyse opp Smögen og Hållö. Det kommer til å bli en eventyrlig atmosfære der du som besøkende får ta del av opplevelen på nærthold.


Helt fra begynnelsen av så var festivalen en ide av prosjektleder og ildsjelen Dulce Ahlberg. Hun ble først kjent med Smögen etter at hun jobbet som gallerist på en av øyens mange sjøboder. Hun hadde selv vært på en lysfestival, og ville ta det med hit. Det skulle bli til den første lyskunstfestivalen utenfor verdens store byer. Kunstnere begynte å stille seg i kø for å ta del i festivalen. 

På Smögen møter kunstnerne et åpent miljø, og lokalbefolkningen var positive til et arrangement de aldri hadde hørt om tidligere. Noe som delvis kunne komme til å forandre bildet av den tradisjonelle bohuslänska badebyen.

Suksessen fra i fjor har fått de alle til å innse hvor viktig det er å planlegge arrangementet i god tid med tanke på sikkerhet og logistikk. Det er allerede blitt avslørt at akkurat som i fjor skal skolebarn fra øya innvie festivalen med deres eget kunstverk. De sier at dette kunstverket kommer til å dukke opp der man minst venter det. 

Les mer om arrangementet her

Velkommen til Smögen og Island of Light!