Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Jönköping, Småland
Foto: Småland Turism

Destinasjon

Jönköping

Engang var det fyrstikker som gjorde Jönköping verdensberømt. I dag er det Vätternsjøens skjønnhet og naturen rundt, som trekker besøkende til den hyggelige byen ved sjøbredden.

Vann og natur omgir fyrstikkbyen Jönköping

Det er ikke alle som vet det, men engang var Jönköping kjent i hele verden. Ikke for byens vakre plassering ved Sveriges nest største innsjø eller den flotte naturen som omkranser byen. Nei, Jönköping var berømt for sin produksjon av fyrstikker. Brødrene Carl og Johan Lundströms sikkerhetsfyrstikker ble i 1855 utstilt på Verdensutstillingen i Paris og endte som en fantastisk eksportsuksess for Jönköping, som kan takke fyrstikkeksporten for byens store ekspansjon. I dag kan du bli klokere på Jönköpings fyrstikk-epoke på et usedvanlig museum – Jönköpings fyrstikkmuseum, som befinner seg i fyrstikkfabrikkens gamle bygninger fra midten av 1800-tallet. 

I dag er langt mer enn fyrstikker man kan oppleve i Jönköping. Byen ligger midt i den sydlige delen av Sverige og er lett tilgjengelig. Spesielt hvis du kommer fra Göteborg, som bare ligger 15 mil vest for byen.

Strandliv og gastronomi ved sjøen

Jönköping ligger i innlandet, men byen mangler på ingen måte vann. Byen ligger flott plassert rett på sydspissen av Sveriges nest største innsjø Vättern, hvor det er tett med opplevelser på og rundt vannet. Om sommeren kan du for eksempel ligge i solen på deilige Vätternstrand, som nesten ligger midt i byen. Sjøen Vättern er et naturlig samlingspunkt, og det er ved vannet du finner et av byens beste spisesteder. 

Restauranten Sjön er startet af Bocuse d’Or sølvvinneren Tommy Myllymäki, som i dag har overlat driften til nye eiere. Disse driver også det mere uformelle spisestedet El Duderino i Jönköping. På Sjön kan du om sommeren sitte på den store utendørsterrassen og se den fantastiske utsikten utover Vättern samtidig som du nyter sesongens franskinspirerte mat med økologiske og lokale råvarer i fokus. Ambisjonene er høye, men stedet er uformelt og prismessig overkommelig. Her er det åpent til lunsj og middag, og på lørdager tilbys en stor brunch, som du selv setter sammen av mindre à la carte serveringer.

Ta en utflukt til magiske Visingsö

Midt i innsjøen Vättern ligger øya Visingsö som i aller høyeste grad er verdt et besøk. Du kommer dit med en ferge fra havnen i Gränna cirka 40 kilometer fra Jönköping. Fergen går jevnlig og tar bare 25 minutter. På øya kan du blant annet se slottsruinen Visingsö Borg, som i 1100 var sete for den svenske kongen. Du kan også ta bil med på fergen, men Visingsö oppleves best på to hjul. En 25 kilometer lang sykkelrute går hele veien rundt øya og kan gjennomføres på tre-fire timer. Turen byer på mange utsiktspunkter og muligheter for kaffestopp underveis. 

Ønsker du å utforkse Visingsö til fots kan du bruke stiene i Sveriges største eikeskog, som ble anlagt på øya i 1830 for å forsyne den svenske flåten med tømmer. I takt med at trærne vokste, gikk utviklingen dessverre fra skip av tre, så eiketrærne fikk stå i fred, noe som nå kommer besøkende gjester til gode. Blir det sent kan du også overnatte på Visingsö. Allemannsretten er naturligvis gjeldende også her, men det finnes også et pensjonat, et vandrerhjem og et hotel på øya. Husk å booke i god tid i sommersesongen.

Friluftsliv og kaffekultur i Jönköping 

På veien til fergen i Gränna kan du gjøre en stopp ved Gårdsrosteriet, som er Jönköpingområdets eneste kaffebrenneri. Kvaliteten er på topp og all kaffe er dyrket økologisk. La den lidenskapelige eieren gjøre deg mer kunnskapsrik på kaffe, kjøp en nykvernet pose kaffe eller bare nyt en kopp i solen på kaffebrenneriets café. Terrassen her byr på herlig utsikt over Vättern og områdets eplehager. 

I 70 årene vokste Jönköping sammen med nabobyen Huskvarna, som også ligger ved Vätterns bredder. Litt utenfor byen finner du naturreservatet Huskvarnabergen, hvor områdets flotte natur virkelig åpenbarer seg. Ta en av stiene opp til toppen av berget, hvor du belønnes med en strålende utsikt over Vättern fra 300 meters høyde. Det kuperte terrenget varierer stort, og i reservatets friluftsområde IKHP finner du flere vandrestier, skispor og terrengsykkel løyper, som du kan utfordre deg på. Du kan også kjøre en tur til Tabergstoppen, som med sine 343 meter er ett av Smålands høyeste berg. På toppen er det café og restaurant – og herlig panoramautsikt på en klar dag. 

Ja, det er fremdeles mye å oppleve i fyrstikkens gamle hovedstad.