Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Kalmar Slott
Foto: Jörgen Tannerstedt

Destinasjon

Kalmar

Kalmar på den svenske østkysten er full av historie og kultur. Byen byr på Nordens best bevarte renessanseslott, en historisk bykjerne og museer, som både peker fremover og viser fortiden. Ikke minst har Kalmar direkte adgang til både Østersjøen og Smålands vidstrakte natur.

I Kalmar kan du føle historien. Du merker det allerede i det øyeblikket du setter fot på de brosteinsbelagte gatene og ser opp på Stortorgets velbevarte arkitektur. Du merker den når du lar blikket falle på restene av den gamle bymuren som fremdeles omkranser byens historiske sentrum Kvarnholmen. Og du merker den helt sikkert når du ser på den veldige borgmuren som strekker seg rundt byens 800 år gamle og meget velbevarte Kalmar slott, som var sentrum, da Kalmar- unionen i 1397 ble inngått mellom de Danske, Svenske og Norske kongerikene. 

Akkurat som det store nettverket av kanaler som løper gjennom byen, løper historien som en røde tråd gjennom fortellingen om Kalmar – kystbyen på Sveriges sydøstlige kyst som for 600 år siden var en av regionens aller viktigste byer.

Nordens best bevarte renessanseslott 

I løpet av 1500 tallet ble Kalmar slott forvandlet til et ekte renessansepalass og i dag er slottet Nordens best bevarte av denne sorten. Det er ikke rart at slottet stadig er en av byens viktigste attraksjoner. Å besøke Kalmar uten å ta turen om slottet blir omtrent som å reise til Paris uten å se Eiffeltårnet eller Louvre. 

Hver dag er det omvisninger – også for barna. De kan bli vist mens de hører på eventyret om slotts-musen Petits kamp for å bli en ekte ridder. På turen rundt på slottet må barna hjelpe musen med å løse en rekke med oppgaver som krever bruk av alle sansene. I sommerperioden forvandles slottet til ’barnas slott’ med ridderutfordringer, skattejakter og utkledningslek i de kongelige garderobene. 

Familien kan lett bruke en hel dag på slottets område, hvor det også er mulighet for å spise på slottets restaurant og kafé som tilbyder gode frokostretter og fika – kaffe og kake – på svensk maner.

Kultur i toppklasse 

Slottet fyller mye av fortellingen om Kalmar, men det er også mye annet å utforske. Etter en historisk vitamininnsprøytning kan du øke den kulturelle kapitalen med et besøk på Kalmar Konstmuseum i Stadsparken. Museets arkitektur er et besøk verdt i seg selv, og utsikten over sjøen i den grønne Stadspark er det heller ingenting å utsette på. Museet har siden åpningen i 2008 markert seg som et av Sveriges mest respekterte og fremsynte museer for moderne samtidskunst med en internasjonal profil.

Fortidens drama på havet 

Du bør også avse tid til et besøk på Kalmar Läns Museum, som blant andet byr på en fremdragende utstilling om det store og fornemme krigsskipet Kronan. I 1676 forliste båten på dramatisk vis under en voldsom trefning med den dansk-hollandske flåten. Bare ganske få av skipets 850 mann store besetning overlevede forliset. På utstillingen kan du se skipskanoner, mynter og mange andre bergede gjenstander fra skipsvraket i Østersjøen. Etter det maritime drama kan du roe nervene med god kaffe og kake på museets café i fjerde etasje, hvor det er flott utsikt over havnen og sundet.

Naturen rett i nærheten 

Etter historie og kultur gir det nesten seg selv hva du mangler – natur. I Kalmar ligger den rett utenfor døren, og Smålands flate terreng er lett å ta seg rundt i. Den opplagte muligheten er å sykle eller vandre langs Kalmarsundsleden, som sammenlagt strekker seg mer end 200 kilometer, hvor du sykler eller går langs gamle kvegstier, jernbanespor og landeveier. Langs ruten er det fine plasser hvor du kan tenne bål og finne ly, og du passerer også flere gode badestrender. Fra april til september kan du også ta en sykkelferge over Kalmarsundet til øya Öland, som er Sveriges nest største øy. Du kan også komme til Öland via den seks kilometer lange Ölandsbron, som er et imponerende bygningsverk i seg selv. På Öland finner du også mange flotte badestrender og ikke minst Svensk rekord i antallet årlige soltimer!