Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Karlsborg festning, Västsverige
Foto: Three Piece

Ting å gjøre

Karlsborgs Fästning – Västsverige

Det mektige festningsbygget på Vanäs Udde i Vättern ble påbegynt i 1819. Byggetiden var planlagt til 10 år, men det tok 90 år! Bli med på et eventyr du ikke må gå glipp av!

Et sentralt forsvar

Etter at Sverige tapte Finland til Russland i krigen 1808-09 ble Stockholm og Østkysten plutselig mye mer utsatt enn tidligere. Den svenske forsvarsdebatten var intensiv og en sentral forsvarsplan ble stadfestet. Planen gikk ut på at en sentral festning skulle bygges inne i landet, slik at den svenske hæren skulle få tid på seg til å mobilisere. Meningen var også at kongefamilien, regjeringen og gullreserven skulle kunne flyttes i sikkerhet om det skulle bli krig. Nærheten til Göta Kanal skulle lette transporten så plassen der festningen skulle bygges var gitt. 1819 besluttet Carl XIV Johan at en festning skulle bygges på Vanäs Udde ved Vätterns Västra strand.

En by vokser fram

Bygningsarbeidet ble delvis utført av festningsfanger, men også av gårdsarbeidere, soldater og med tiden skikkelige yrkesfolk som steinhuggere og snekkere. Innenfor vollene vokste det opp en by etter sivile rollemodeller med boliger, sykehus og verksteder. Allerede på 1820-tallet ble det lagt et gatenett som enda ligger til grunn for bebyggelsen på festningsområdet.

En moderne festning

Et besøk på Karlsborg Fästning er både spennende og interessant. Her kan du også oppleve aktiviteter som guidede turer, konferansesenter, båtturer, flytende badstue eller hva med å arrangere et selskap i festsalen? Og glem ikke en tur i det interessante festningsmuseet.

Les mer om Karlsborg Fästning her.