Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Sponsored by
Utsikt over Karlstad, i Värmland
Foto: Karlstads kommun/City of Karlstad

Destinasjon

Karlstad – Värmlands hovedstad

Takket være byens beliggenhet ved Vänern, så skinner faktisk sola litt oftere her. Karlstad pleier som oftest å ligge på Sveriges topp-ti-liste når det gjelder antall soltimer.

Siden 1700-tallet har Karlstad blitt forbundet med solen. Og det er takket være Eva-Lisa Holtz, en glad og trivelig servitør som gjennom sitt sprudlende humør og varme vesen ble kjent under navnet "Sola i Karlstad". Hun var ambisiøs og åpnet etterhvert sitt eget spisested. I dag står Herman Reijers statue av "Sola" ved Karlstads vakreste utsikt, utenfor Stadshotellet ved Klarälven.

Les våre åtte anbefalte ting å gjøre i Karlstad 

Alltid store opplevelser

Karlstad er opplevelser. Velg mellom konserter, kunst, musikaler og opera i verdensklasse eller spennende idrettsarrangement. På sommeren arrangeres blant annet Putte i Parken, en av landets koseligste musikkfestivaler, og den store friidrettsgallaen Karlstad Grand Prix.

På vinteren kan byen stolt by på Sveriges største VM-arrangement: Rally Sweden. Det er en fartsfylt vinterfestival og er kjent som verdens mest publikumsvennlige Rally.

Nöjesfabriken byr stadig på heftige musikkopplevelser. I Löfsbergs Arena kan du oppleve verdensartister, storslagne show og TV-produksjoner. Og Mariebergsskogen med sine grønne områder og sin utendørsscene er en naturlig sommerfavoritt.

En levende fortellertradisjon

I Värmland og Karlstad er kulturen en del av hverdagen. En levende fortellertradisjon og sterk skaperkraft gjør at det finnes mye å oppleve og oppdage – både stort og smått.

Wermland Opera byr på opera og musikaler i verdensklasse. Värmlands Museum overrasker med spennende og unike utstillinger. Alsters Herrgård viser Gustaf Frödings poetiske røtter. Og Sandgrund Lars Lerin er kjent for en av Nordens fremste akvarellkunstnere. Dette sammen med små spennende gallerier, teatre og håndverks-butikker gjør at byen lever opp til arven fra sine kjente kunstnere.

Hele Värmland innen rekkevidde

Innenfor en drøy time fra Karlstad rekker du rundt til store deler av resten av Värmland, med kultur og magisk natur – året rundt. Selma Lagerlöfs Mårbacka, Sliperiet i Borgvik, Glaskogen, Ransäterstämman, Kristinehamns konstmuseum, Rottneros park, Västanå teater, Rackstamuseet og Klässbols linneväveri, er noen eksempel. I tillegg til alle Värmlands koselige gårdsbutikker, ulike atelier og gallerier. Karlstad er altså porten til opplevelsene.

Vannet – en del av byen

I Karlstad er vannet alltid nært. Noen deler av Klarälvens alle elvegrener finnes, om ikke rett utenfor vinduet, så i alle fall en kort tur unna. Sommerstid kan man til og med kjøre buss på vannet. Og på båtbussene er selve turen like viktig som målet. De trafikkerer både elven og deler av Vänerns skjærgård.

Den som vil, kan ta en dukkert i havet midt i byen. Og i Inre Hamn kan man nyte sommerkvelden og utelivet.

Les mer om Karlstad her.

Velkommen til Värmland!