Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Kattegattleden, Halland
Foto: ateljelena

Reisetips

Kattegattleden – på sykkel mellom Göteborg og Helsingborg

Her får du en herlig sykkelferie i Sverige. Kattegattleden går mellom Göteborg og Helsingborg – 39 lettsyklede mil langs havet. Ruten er familievennlig, og det bugner av attraksjoner underveis. Her guider vi deg til de største høydepunktene!

Følg rød-hvite skilt merket 1

Uansett hvor på Kattegattleden du starter, og uansett i hvilken retning du sykler, skal du følge rød-hvite skilt merket nummer 1. Sykkelstien er delt inn i 8 strekninger. Vil du hoppe over en strekning, kan du og sykkelen ta regionbuss og tog. Sykkelen går som ungdom, og er den sammenleggbar er den gratis å ta med.

Strekning 1 – 22 km fra Helsingborg til Höganäs

Strekningen går langs kysten og byr på fin utsikt mot Öresund og danske Sjælland. Underveis sykler du forbi Sofiero Slott med gourmetrestaurant og tusenvis av Rhododendron, pluss fiskesamfunn som Domsten og Viken. Stien fører deg til Kullahalvön med badeplasser, og deretter Kullaberg naturreservat. Overnattingen kan legges til Höganäs, byen med en innholdsrik Saluhall og flere vingårder som er vel verdt et besøk.

Strekning 2 – 39 km fra Höganäs til Ängelholm

Turen starter med sykling rundt Kullahalvön og går til byen Ängelholm som er 500 år gammel. Kullahalvön er kjent for kunstgallerier, vingårder og gårdsbutikker, så benytt sjansen til å handle inn proviant. En fristende avstikker er Fjelltoppen Kullaberg som har tre stjerner i Michelinguiden. Om du ikke stopper der, så sykle innom det vakre godset Vegeholm.

Strekning 3 – 55 km fra Ängelholm til Båstad

Fra Ängelholm går Kattegattleden langs kysten til Vejbystrand. Du opplever enger, skogspartier og skjærgårdssamfunn underveis. På veien passerer også Skepparkroken og Vejbystrand innen du i Killebäckstorp svinger ut mote pittoreske Torekov. Her ligger det kaféer, restauranten og et Warmbadhus der du kan ta et tangbad. Fra Torekov går turen videre, inn til selve hjerte av Bjäre. Her venter et vakkert jordbrukslandskap, typisk for Bjärehalvön, formet og skapt av landbruk siden forhistoriske tider. Du møter havet igjen ved Norrvikes Trädgårder og følger ruten videre mot Båstad havn. 

Strekning 4 – 41 km fra Båstad til Laholm og Halmstad

Fra Båstad suser du lett videre til Hemmeslöv. Her avsluttes den skånske delen av Kattekattleden, og nå entres regionen Halland. Først sykler du langs en av Sveriges lengste sandstrender og gjennom badebyene Skummeslövstrand og Mellbystrand. Kjøp gjerne med deg litt niste, for etter Hökafältets furuskog dukker det opp en rasteplass med utsikt over Lagaoset – altså der elven Lagan møter havet. Har du telt? Solnedgangene her er et must å få med seg!

Neste stopp er Gullbranna, Laxvik og jernaldergraven i Påarp med 200 graver. Deretter går turen gjennom Trönninge der ”Slaget om Halmstad” sto i Fylleån i 1676. Helt til slutt venter Halmstad by, og etappen avsluttes ved Halmstad slott.

Strekning 5 – 57 km fra Halmstad slott til Falkenberg

Strekningen starter med at du sykler forbi noen av Sveriges mest populære strender – Tylösand, Frösakull, Ringenäs og Vilshärad. Deretter går Kattegattleden inn på Kystveien. Hold øynene åpne når du sykler gjennom naturreservat både før og etter byen Steninge. Dette er en sykkeltur som byr på hav, åpent landskap, skog og et fantastisk fugleliv. Stopp gjerne for en pause på Ugglarps havsbad og Skrea strand før du ruller inn i byen Falkenberg.

Strekning 6 – 39 km fra Falkenberg til Varberg

Falkenberg er en av Hallands eldste middelalderbyer. Herfra går Kattegattleden langs hav og åpent landskap mot Varberg. Stopp gjerne i de sjarmerende fiskesamfunnene Glommen og Träslövsläge for lunsj. Eller sett av tid til å oppleve Apelviken der Californiastemningen råder fullt ut og tiltrekker seg surfere fra hele Europa. Derfra er det strake veien på lettsyklet strandpromenade til Varberg festning og Societetsparken som er dagens mål.

Strekning 7 – 72 km fra Varberg til Kungsbacka

Nord for Varberg endrer landskapet seg – det blir færre strender, og flere klipper og øyer. Øya Vendelsö har et vandrerhjem. Sikt deg inn mot Frillesås med butikker og gode lunsjsteder. Eller stopp i Åsa, der du kan bade og ta en ekte, svensk fika på bakeren. Tjolöholms slott er Sveriges eneste slott i tudorstil og absolutt verdt et besøk. Videre sykler du på småveier forbi åkere og hestehager helt frem til Kungsbacka. Historisk sett er Kungsbacka en av Vest-Sveriges største handelsplasser. Sentrum byr på koselig atmosfære med kaféer, restauranter og småbutikker.

Strekning 8 – 64 km fra Kungsbacka til Göteborg

Kattegattleden følger Kungsbackaelven gjennom byen, og dermed gjør du det også. Du ender opp på Onsalahalvøya, som rommer et Båt- og Sjöfartsmuseum.

Etter kakestoppet fortsetter Kattegattleden på sykkelstier, skogsveier og småveier gjennom skog og mark og boligområder. Ta en pause i Särö, ved havet. Mellom Billdal og Askim sykler du langs klipper og småbåthavner, og lune skogspartier skyver deg fremover mot Göteborg. Der tråkker du forbi attraksjoner som Nya Varvet og Röda Sten, Klippans kulturreservat og Röda Sten konsthall. Turen fortsetter langs Göta elv, og forbi den berømte Skeppsbron før du går i mål ved Göteborgsoperaen og Lilla Bommens gjestehavn. Velkommen til Göteborg!

Les mer om Kattegattleden og planlegg din sykkelferie