Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Kattegattleden, Halland
Foto: ateljelena

Reisetips

Kattegattleden – på sykkel mellom Göteborg og Helsingborg

Her får du en herlig sykkelferie i Sverige. Kattegattleden går mellom Göteborg og Helsingborg – 39,5 lettsyklede mil langs havet. Den er nesten fri for biltrafikk, og det bugner av attraksjoner underveis. Her guider vi deg til de største høydepunktene!

Følg rød-hvite skilt merket 1

Uansett hvor på Kattegattleden du starter, og uansett i hvilken retning du sykler, skal du følge rød-hvite skilt merket nummer 1. Sykkelstien er delt inn i 8 strekninger. Vil du hoppe over en strekning, kan du og sykkelen ta regionbuss og tog. Sykkelen går som ungdom, og er den sammenleggbar er den gratis å ta med.

Strekning 1 – 22 km fra Helsingborg til Höganäs

Strekningen går langs kysten og byr på fin utsikt mot Öresund og danske Sjælland. Underveis sykler du forbi Sofiero Slott med gourmetrestaurant og tusenvis av Rhododendron, pluss fiskesamfunn som Domsten og Viken. Stien fører deg til Kullahalvön med badeplasser, og deretter Kullaberg naturreservat. Overnattingen kan legges til Mölle, og dagen etter ligger Höganäs noen få pedaltråkk unna med gårdsbutikker, en innholdsrik Saluhall og flere vingårder.

Strekning 2 – 40 km fra Höganäs til Ängelholm

Turen starter med sykling rundt Kullahalvön og går til byen Ängelholm som er 500 år gammel. Kullahalvön er kjent for kunstgallerier, vingårder og gårdsbutikker, så benytt sjansen til å handle inn proviant. Fjelltoppen Kullaberg har tre stjerner i Michelinguiden. Om du ikke stopper der, så sykle innom det vakre godset Vegeholm.

Strekning 3 – 36 km fra Ängelholm til Båstad

Fra Ängelholm går Kattegattleden langs kysten til Vejbystrand. Du opplever enger, skogspartier og skjærgårdssamfunn underveis. Fra Ängelsbäcksstrand sykler du tvers over halvøya, inn i selve hjertet av Bjäre. Stigningen er til dels bratt, og går gjennom historiske jordbrukslandskap. Turen fortsetter gjennom Grevie og ned i Sinarpsdalen før den avsluttes i Båstad etter en velfortjent nedoverbakke.

Strekning 4 – 39 km fra Båstad til Laholm og Halmstad

Fra Båstad suser du lett videre til Hemmeslöv. Her avsluttes den skånske delen av Kattekattleden, og nå entres regionen Halland. Først sykler du langs en av Sveriges lengste sandstrender og gjennom badebyene Skummeslövstrand og Mellbystrand. Kjøp gjerne med deg litt niste, for etter Hökafältets furuskog dukker det opp en rasteplass med utsikt over Lagaoset – altså der elven Lagan møter havet. Har du telt? Solnedgangene her er et must å få med seg!

Neste stopp er Gullbranna, Laxvik og jernaldergraven i Påarp med 200 graver. Deretter går turen gjennom Trönninge der ”Slaget om Halmstad” sto i Fylleån i 1676. Helt til slutt venter Halmstad by, og etappen avsluttes ved Halmstad slott.

Strekning 5 – 57 km fra Halmstad slott til Falkenberg

Strekningen starter med at du sykler forbi noen av Sveriges mest populære strender – Tylösand, Frösakull, Ringenäs og Vilshärad. Deretter går Kattegattleden inn på Kystveien. Hold øynene åpne når du sykler gjennom naturreservat både før og etter byen Steninge. Dette er en sykkeltur som byr på hav, åpent landskap, skog, fantastisk fugleliv pluss mange trivelige gårdsbutikker. Stopp gjerne for en pause på Ugglarps havsbad og Skrea strand før du ruller inn i byen Falkenberg.

Strekning 6 – 40 km fra Falkenberg til Varberg

Falkenberg er en av Hallands eldste middelalderbyer. Herfra går Kattegattleden langs hav og åpent landskap mot Varberg. Stopp gjerne i de sjarmerende fiskesamfunnene Glommen og Träslövsläge for lunsj. Eller sett av tid til å oppleve Apelviken der Californiastemningen råder fullt ut og tiltrekker seg surfere fra hele Europa. Derfra er det strake veien på lettsyklet strandpromenade til Varberg festning og Societetsparken som er dagens mål.

Strekning 7 – 74 km fra Varberg til Kungsbacka

Nord for Varberg endrer landskapet seg – det blir færre strender, og flere klipper og øyer. Øya Vendelsö har et vandrerhjem. Sikt deg inn mot Frillesås med butikker og gode lunsjsteder. Eller stopp i Åsa, der du kan bade og ta en ekte, svensk fika på bakeren. Tjolöholms slott er Sveriges eneste slott i tudorstil og absolutt verdt et besøk. Fra utsiktspunktet Fjärås Bräcka sykler du på småveier forbi åkere og hestehager helt frem til Kungsbacka. Historisk sett er Kungsbacka en av Vest-Sveriges største handelsplasser. Sentrum byr på koselig atmosfære med kaféer, restauranter og småbutikker.

Strekning 8 – 63 km fra Kungsbacka til Göteborg

Kattegattleden følger Kungsbackaelven gjennom byen, og dermed gjør du det også. Du ender opp på Onsalahalvøya, som rommer et Båt- og Sjöfartsmuseum pluss Jönssons konditori som selger en berømt bringebærkake.

Etter kakestoppet fortsetter Kattegattleden på sykkelstier, skogsveier og småveier gjennom skog og mark og boligområder. Ta en pause i Särö, ved havet. Mellom Billdal og Askim sykler du langs klipper og småbåthavner, og lune skogspartier skyver deg fremover mot Göteborg. Der tråkker du forbi attraksjoner som Nya Varvet og Röda Sten, Klippans kulturreservat og Röda Sten konsthall. Turen fortsetter langs Göta elv, og forbi den berømte Skeppsbron før du går i mål ved Göteborgsoperaen og Lilla Bommens gjestehavn. Velkommen til Göteborg!

Legg sykkelferien til Sverige du også!