Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Knekkebrød, Dalarna
Foto: Janus Langhorn/imagebank.sweden.se

Oversikt

Knekkebrødguide til Dalarna

Knekkebrød kan dateres tilbake til middelalderen da det ble bakt for å bevare avlingen gjennom de lange og kalde vintrene i Sverige og Finland. Knekkebrød er en spesialitet i Dalarna og vi guider deg til noen av de ulike produsentene.

Skedvibröd

Ovnene brenner igjen i Stora Skedvi og knekkebrødproduksjonen pågår for fullt. Slå deg ned med en kopp kaffe inntil ovnene og se på bakerens dyktige håndverk. Selvfølgelig finnes det også fabrikkutsalg av det unike brødet. Et vedovnsbakt brød med smaker som du lett forelsker deg i. Vegg i vegg ligger Visthusboden, en markedshall med lokale delikatesser. Les mer om Skedvibröd.

Pyramidbageriet

I Hulån, mellan Dala-Järna og Vansbro, finnes Sveriges tredje største knekkebrødsbakeri. Rett ved bakeriet finnes fabrikkbutikken der du kan kjøpe de fine knekkebrødene som bakes i vedovner etter oppskrift av virksomhetens gründer, Emad Bayoumy. Surdeig, spelt, ulike frø og belgfrukter brukes for å bake et sunt og helt fantastisk knekkebrød. Les mer om Pyramidbageriet.

Leksands Knäckebröd – fabriksboden

Leksands Knäckebröd har en veldig lang historie. Fra det vi vet begynner den med Jakobs Karin på tidlig 1800-tallet, og frem til våre dager har egentlig ikke så mye forandret seg. Virksomheten holder fortsatt til rett utenfor Leksand. Bakeriet har gått i arv i familien og de baker fortsatt med lokalt dyrket rug, vann fra egen kilde, gjær og litt salt – familien endrer ikke på en bra oppskrift.

Alle er bra på ulike ting, dette gjelder også for knekkebrød. Havreknäcke er bra til varme smørbrød, Normalgräddat til knekkepizza og Fäbodknäcke til snacks eller når du vil kose deg litt ekstra. Lek, eksperimenter og finn din favoritt!

Det finnes også fabrikkutsalg av Leksands Knäckebröd i tillegg kan du få kjøpt suvenirer, håndverk, kaker, godteri, sjokolade, syltetøy, marmelade, te, kaffe og andre typer brød. Les mer om Leksands Knäckebröd.

Tips!

Knäckepizza = ny favorittrett!
Huritgmat som er god, morsom og enkel – og som ikke sender blodsukkeret opp i unødvendige nivåer. Gjør din egen capriciosa, hawaii, tacopizza eller finn på noe helt nytt. Du kan også bruke Leksands bröd. Garantert suksess og mye sunnere enn vanlig pizza.

Velkommen til Dalarna!