Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Mårbacka, Värmland
Foto: Öyvind Lund

Reisetips

Kulturelle hotspots i Värmland

Värmland er nesten like rik på historikk og kjendiser som det regionen er på sjøer! Her guider vi deg til kulturelle hotspots som gir et artig innblikk i hva regionen faktisk er kjent for!

Herregården Mårbacka – Selma Lagerlöfs hjem

Selma Lagerlöf er en av Sveriges mest folkekjære forfattere. Hun levde fra 1858 til 1940, og vant Nobelprisen i litteratur i 1909. Herregården Mårbacka var hjemmet hennes i Värmland, og de som tar en dagstur hit får et fascinerende innblikk i livet og forfatterskapet hennes. Mårbacka har en idyllisk hage som absolutt må oppleves sommerstid. Men her fins også utstillingslokaler, aktiviteter, kafé og butikk. Pluss at det arrangeres guidede visninger som fokuserer på Lagerlöfs engasjement innen politikk, jordbruk og handel, og freds- og kvinnesaken.

Alfred Nobels Björkborn – Nobelmuseet i Karlskoga

Nobelmuseet i Karlskoga er et museum dedikert oppfinneren, forretningsmannen og stifteren av Nobelprisen – altså Alfred Nobel. De siste somrene i sitt liv bodde Nobel på Björkborns Herrgård. Den fulgte med da han kjøpte AB Bofors Gullspång i 1894, og rommer både personlige eiendeler og utstillinger som skildrer selve mennesket Alfred Nobel.

I nærheten av herregården oppførte Alfred Nobel et laboratorium der han utførte krutteksperimenter, og her fins det en utstilling som gir innblikk i Nobels eksperimentvirksomhet. Og for de som vil ha en pause mellom slagene, rommer Nobelmuseet selvsagt også en skjønn kafé som serverer lunsj og kaker både innendørs og utendørs!

Värmlands Museum på Sandgrundsudden i Karlstad

Värmlands Museum er et av Sveriges mest besøkte fylkesmuseum – hit valfarter faktisk over 200 000 besøkende årlig! Museet gir et herlig innblikk i Värmlands kulturhistorie, samtidig som det vises rundt 15 forskjellige internasjonale suksessutstillinger innen kunst og fotografi årlig. Museets mål er å inspirere og spre kunnskap som gir nye opplevelser og innsikt i hva det vil si å være menneske. Sett av god tid – Värmlands Museum er et sted man ikke forlater uten å være enten berørt, nysgjerrig eller å ha fått et bredere perspektiv på samfunnsutviklingen!

Nordiska Travmuseet – en perle i Årjäng

Nordiska Travmuseet er en artig perle som ligger inne på selve Årjängstravets område, bare 2 mil fra norskegrensen. Den nordiske travsporten vokste frem på 1800-tallet da industrialismen skapte et økt behov for blant annet gode arbeidshester. Samtidig begynte man å arrangere travkonkurranser der heder og ære var i hovedfokus, og på dette museet får man flust av overraskelser og innblikk i ulike sider ved sporten.

Museet rommer ulike utstillinger som gleder og engasjerer både små og store. I utstillingen ”Travsportens historikk i Norden” får man innblikk i alt som har skjedd innen profiler, elitesport og spillutvikling siden de første løpene ble arrangert helt frem til i dag. Og for de som trodde at en hestesko bare er en hestesko, venter overraskelser i utstillingen ”Vinnende sko – Claes Kärrstrands samling”. Der fins det en stor oversikt over storløpsvinnere og rekordholdere, og man får se hvilken utvikling som har skjedd på skofronten opp gjennom årene. ”Veterinærrommet” er en utstilling som viser hvilken rivende utvikling som har skjedd på dette fagfeltet, mens utstillingen ”Dressmobilen” rommer en fargerik samling av rytteres antrekk. Nordiska Travmuseet har som mål å være interaktivt, så i tillegg til de rene utstillingene får man mulighet til å prøve seg på å sale en travhest, og kan også nyte filmer fra klassiske storløp i en filmjukeboks!

Velkommen til Värmland!

Skrevet av: Ann-Sophie Stene