Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Visitors at the IKEA museum viewing an exhibition with an upside down room in the cieling.
IKEA Museum, Älmhult, Småland
Foto: IKEA Museum

Reisetips

Kulturguide Småland

Småland er kjent for sine innovative entreprenører. Møbeldesignere og glasskunstnere har satt sitt preg, men også forfattere, forskere og kunstnere har formet regionen. Her er våre tips til hva du bør oppleve i Småland.

Småland er rikt på historie og kultur, og det finnes mye å oppdage. Nedenfor har vi samlet noen tips for en kulturrik opplevelse i regionen.

Smålands eget renessanseslott

Kalmar Slott med historie som strekker seg 800 år tilbake, lever året rundt med ulike arrangement, guidede turer og moro for barna. Herfra har svenskegrensen blitt forsvart i århundrer, og utallige folks skjebner har blitt avgjort innenfor disse veggene.

Grunnlaget for Kalmar Slott begynner allerede i år 1180 da det ble bygget et forsvarstårn for å beskytte mot pirater og andre fiender. Noen år senere da Kalmar ble etablert som by, fikk Magnus Ladulås som var Sveriges konge fra 1275 til 1290, bygge et slott med bymur. På den tiden var dette en av landets mest moderne festninger, men i dag er tonen mer fredelig.

Museum med fokus på bærekraft

Virserum Konsthall ser på seg selv som et øko-museum, og er ment å være en naturlig del av livet i regionen. Her finner du alltid flere utstillinger på samme tid, med ulike temaer som passer til ulike smaker. Galleriet huser en liten butikk og café, og omgivelsene rundt inkluderer gamle bygninger med møbelmuseum, telekommunikasjonsmuseum, urtehage og en lekeplass.

Virserum pleide å være en møbel-metropol, der skog- og tømmerressursene var viktige – det er det fortsatt den dag i dag for Smålands industri. Hvert tredje år legger Virserum Konsthall derfor et spesielt fokus på spørsmålet om å skape en bærekraftig livsstil.

Møbelhusgigantens spennende historie

Du kan elske eller hate IKEA, men faktumet er at vi i over 70 år har ønsket IKEA velkommen til hjemmene våre. Men nå er det mulig å oppleve det svenske møbelvarehuset fra en ny side på IKEA museum i Älmhult. Det var nemlig i Småland at hele suksesseventyret startet, og her finner du hele historien til IKEA.

Lær mer om den spennende historien om hvor grunnlegger Ingvar Kamprad og hans medarbeidere satte opp sin virksomhet, hva IKEA er i dag og hva det kan være i morgen: ideer og drivkraften, folket og møblene, feilene og erfaringene.

Kombinasjon av kunst og design

På det moderne kunst- og designsenteret i Värnamo, Vandalorum, kombineres kunst og design på nasjonalt og internasjonalt nivå. Senteret dekker et område på hele 3000 kvadratmeter og byr på midlertidige utstillinger, der alle er minst like spennende.

Anlegget som åpnet dørene i 2011 fortsetter å vokse, og i tillegg til utstillingene finner du en butikk med kunst og designprodukter, og en koselig café med unike, høykvalitetsprodukter.  

Kulturpark med imponerende utstillinger

Den prisvinnende kulturparken i sentrum av Växjö, inneholder Småland Museum og er Sveriges eldste provinsmuseum. Her finner du Sveriges glassmuseum og Utvandrernes hus med utstillingen «Drømmen om Amerika».

Det svenske glassmuseet har landets største samling av både kunst- og nytteglass. Hver tidsepoke har fått sin egen plass, og du kan se hva bøndene lagde på 1800-tallet og utstillinger fra verdensberømte designere fra det 20. århundre. Du blir garantert imponert av de kongelige utstillingene og Tsarens krystallskål.

Utvandrernes hus er dedikert til emigrasjonen fra 1850 til 1930, da 1,3 millioner svensker forlot Sverige i håp om en bedre fremtid på den andre siden av havet. Ved hjelp av modeller, bilder, statistikk, originale gjenstander og kunst, kan du se hvordan veien til Amerika var.

Verdens eneste fyrstikk-museum

Tändsticksmuseet ligger i en vakker trebygning fra 1848 i Jönköping. Museet bringer liv til historien om fyrstikker, og du vil møte menneskene og maskinene som bygde og bransjen og utviklet den til en verdensbedrift. Her kan du også oppleve hvordan arbeiderne bodde, se spennende filmer om produksjonen, samt tusenvis av ulike esker og etiketter.

Hele verdens Astrid Lindgren

Sentralt i Vimmerby kan du besøke Astrid Lindgrens velbevarte barndomshjem. Det var her hun klatret i sitrontreet, lekte med sine søsken og hoppet i høyet – ja, det var her hele historien startet.

Astrid Lindgrens Näs er et kulturhus og reisemål som holder åpent året rundt. Bli med på en guidet tur i barndomshjemmet, besøk paviljongen med utstillingen “Hele verdens Astrid Lindgren” og nyt gode delikatesser på Lantköket på Näs.

Velkommen til Småland!