Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Vandring på Kungsleden
Foto: Cody Duncan

Ting å gjøre

Kungsleden - en av verdens flotteste vandreruter

Vandreruten Kungsleden bringer deg til det aller nordligste av Sverige, gjennom en fantastisk fjellverden og den vakre nasjonalparken og verdensarvområdet Laponia. Her kan du tilpasse din fjelltur etter alle ønsker.

Hvor lang er turen? 

Kungsleden er Sveriges lengste og mest kjent vandrerute. Skal man gå hele ruten kan turen ta opptil en måned å gjennomføre, men siden den er delt opp i mange forskjellige distanser kan man lett velge en løype som passer deg og ditt tidskjema. Den mest populære strekningen er fra Abisko til Nikkaluokta og er omtrent 105 km lang. Dette er en tur som tar 10 – 12 dager å gjennomføre, men har dere med barn kan det ta noe lengere tid. På veien opplever dere et fantastisk fjellandskap med utsikt til Sveriges høyeste fjell.

Hvor skal man starte på Kungsleden? 

Om du velger den mest populære og nordligste ruten fra Abisko til Nikkaluokta, starter turen ved STF Abisko Turiststation og beveger seg sydover. Du vil passere gjennom Abisko Nationalpark med storslagne åpne vidder, ett utall vann og innsjøer, og utsikt til Sveriges høyeste fjell som garantert vil ha snø på toppene selv om du legger turen til den varmeste delen av sommeren.

Vanskelighetsgrad 

Til tross for beliggenhet over polarsirkelen er Kungsleden for turfolk av alle erfaringsnivåer. Den relativt lave høyden og ganske flatt terreng kombinert med godt vedlikeholdte turstier gjør turen velegnet for de aller fleste. Du bør likevel planlegge ett litt lavere tempo om du tar med de aller minste barna på turen. Planlegger du å ta bruk de tilgjengelige fjellhyttene på veien kan du også gjøre oppakningen mindre slik at turen blir litt lettere.

Overnatting 

Langs ruten finnes det omkring 16 STF fjellhytter (Svenska Turistföreningen) som alle er utstyrt med senger, puter og tepper, i tillegg til enkle kokemuligheter og mulighet for kjøp av matvarer. Hyttene er spredt med 10 – 20 km mellomrom, slik at de utgjør perfekte stopp for dagsetappene. På etappen Kvikjokk til Ammarnäs finnes det ingen STF hitter, men det er likevel overnattingsmuligheter i enkle fjellstuer der også.

Hva bør du ha med i sekken?

Du vil garantert støte på mange typer vær inkludert regn, når du skal gå Kungsleden. Det er derfor nødvendig å ha godt regntøy, fjellstøvler og varme klær. Hvis du ønsker er det også praktisk å ta med vandrestaver om du skulle møte på våte områder eller til bruk ved kryssing av elver og bekker. Telt, liggeunderlag og sovepose er også smart å ta med, hvis du ikke utelukkende planlegger å bo på turisthytter på turen. 

Når det gjelder mat så kan det meste kjøpes på STF hyttene, likevel kan det være lurt å ta med litt tørrmat hvis du orker å bære! Hvis du vil lage maten selv i naturen bør du ta med primus og kokekar, og husk til slutt at det kan være godt med mygg i fjellheimen så ta med myggsprøy i tursekken! Og til slutt – ta med plastposer slik at du kan ta med alt søppel tilbake fra turen. Husk at fjellet skal forlates i den samme standen som du inntok den!


En godt skjult hemmelighet – den sørlige Kungsleden 

På 70 tallet ble det utarbeidet en plan for å forlenge Kungsleden tvers i gjennom Sveriges fjellheim. Dette klarte man ikke å gjennomføre, men til gjengjeld kom tilskuddet den Sørlige Kungsleden som tilbyr noen forskjellige ruter mellom Sälen i sør til Grövelsjön i nord, langs grensen til Norge. Denne delen av Kungsleden er mye mindre besøkt en den nordlige, så her er muligheten for å støte på færre turfolk. Disse turene er ganske lette og har terreng som passer de aller fleste. Den vanligste ruten er omtrent 180 km lang, men kan enkelt deles inn i kortere eller lengre etapper. På ruten opplever du vakkert fjellandskap med vann og innsjøer i den fantastiske nordiske fjellheimen.