Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Klässbols Linneväveri, Värmland
Foto: Klässbols Linneväveri

Reisetips

Kunst, kultur og historie i Värmland

Lyst på et knippe spennende kulturopplevelser i løpet av en helg? Värmland ligger kun en svipptur unna Oslo og Kongsvinger, og her tipser vi om topp stopp og spennende høydepunkter!

Sliperiet i Borgvik – kunsthall og gastronomi

Sliperiet Konsthall & Gastronomi er en ukjent perle for mange nordmenn, men ikke desto mindre verdt et besøk. Her oppleves en spenstig miks av moderne kunst og Värmlands kulturarv, og de løpende utstillingene rommer både etablerte kunstnere og nye stjerneskudd.

Sliperiet er Värmlands største privateide kunsthall, og rommet opprinnelig et tresliperi. Men så fort man trer inn gjennom dørene er det urban stemning som gjelder for alle pengene. Man kan rusle rundt og nyte alle inntrykkene alene, eller også delta på guideturer og forskjellige kurs. Men det er uansett et must å sette av tid til å oppleve restauranten Gastronomi: Her flyr tankene i retning New York, Tokyo, Spania og Frankrike – og så tilbake igjen, til Borgvik i Värmland. Det åpne kjøkkenet og den internasjonale atmosfæren er i seg selv en grunn til å reise hit!

Klässbols Linneväveri utenfor Arvika

Klässbols Linneväveris eventyrlige historikk strekker seg helt tilbake til 1884, og gir et herlig innblikk i den värmlandske tekstiltradisjonen. Årlig besøkes familiebedriften av over 80 000 turister, og de fleste av dem unner seg en guidetur gjennom de gamle produksjonslokalene før turen går videre til fabrikkutsalget. Der gjøres det kupp på duker, servietter og håndklær av høy kvalitet. Faktisk så høy at Klässbols produkter ikke bare brukes på norske ambassader over hele verden – det er også dette merket som benyttes under den årlige Nobelmiddagen på slottet i Stockholm!

Kristinehamns Kunstmuseum – moderne samtidskunst

Kristinehamns Kunstmuseum bugner av forfriskende, moderne samtidskunst som man som regel bare opplever i storbyer. Her er veggene dekket av verker av både svenske og internasjonale kunstnere, og fellestrekket som går igjen er at verkene stort sett er skapt av kunstnere med tilknytning til Värmland. Noe av kunsten er tradisjonell, mens annet er basert på nyere teknikker. Bengt Olsons og Stig Olsons verker utgjør en betydelig del av samlingene. Med andre ord – en suveren, fargerik og leken miks som appellerer til både store og små. Her er til og med barna ivaretatt med egne familiesøndager en gang i måneden hvor det arrangeres spesialguidinger og skaperverksteder som pirrer kreativiteten deres!

Rackstadmuseet – nasjonalromantisk dagsbesøk

Hørt om Rackstadkolonien? I starten av forrige århundreskiftet valfartet kunstnere fra Paris, Stockholm og Göteborg til den lille sjøen Racken ved Arvika for å la seg inspirere av den urørte, värmlandske naturen. De hadde ikke noen felles agenda, men verkene deres er tydelig preget av nasjonalromantikk. Dette kan man selvsagt oppleve på nært hold i Rackstadmuseet.

I museets samlinger fins det kunst og kunsthåndverk, møbler, tekstiler, keramikk, smijern og glass som har tilknytning til Rackstadkolonien og vennekretsens virke i Arvika-traktene. De store navnene som utgjorde selve ryggraden i kolonien, var kunstneren Christian Eriksson og nordmannen Gustaf Fjæstad og hans kone Maja. Pluss Björn Ahlgrensson og Fritz Lindström. Et knippe lokale malere var også på plass – som Alfred Ekstam, Bror Sahlström, Ture Ander og Bror Lindh. Selve kunsthåndverket som kan skues på Rackstadmuseet er unikt, og i tillegg får man adgang til skulptøren Christian Erikssons atelier og hjem som er renovert med varsom hånd og ført tilbake til sin originale stand.

Mårbacka Minnesgård – Selma Lagerlöfs barndomshjem

Selma Lagerlöf ble født på Mårbacka og bodde der til hun var i tyveårene for å studere i Stockholm. Etterhvert satset hun 100% som forfatter og dette lyktes hun virkelig med. I 1909 fik hun som første kvinne Nobelprisen i litteratur. Prisen ble gitt henne først og fremst for romanene Gösta Berlings saga, En herrgårdssägen, Jerusalem og Herr Arnes penningar. Hun kjøpte tilbake sitt barndomshjem Mårbacka i 1907 og brukte det først og fremst som sommersted. I 1921-1923 bygde hun om huset til dets nåværende utseende, etter tegninger av den kjente arkitekten Isac Gustaf Clason. I sitt testamente har Selma Lagerlöf foreskrevet at Mårbacka skal bevares som en minnesgård, og vises for allmenheten som den var ved hennes bortgang. Tilgang til Minnesgården får man kun gjennom de guidede turene som arrangeres.

Värmlands Museum – historie og samtid hånd i hånd

Värmlands Museum er et av Sverige best besøkte museer med over 200 000 besøkere per år. Her kan du oppleve både Värmlands kulturhistorie og suksessfulle internasjonale utstillinger innen kunst og fotografi. Midt på Sandgrundsudden i sentrale Karlstad, blant badebrygger og vakre promenadestrøk finner du Värmlands Museum. Hvert år vises her et femtentall ulike kunst- og fotoutstillinger av høyeste internasjonale klasse. Hit kan du komme både for å bli inspirert og få kunnskap. Utstillingene gir nye innsikter om hva det vil si å være menneske og med det vil museet bidra med å gi folk et bredere perspektiv på samfunnsutviklingen. Du kan også komme hit for å oppleve kunst for kunstens egen skyld.

Nobelmuseet i Karlskoga – Alfreds Nobels Björkborn

I Karlskoga, på Björkborns Herrgård, bodde Alfred Nobel om sommeren, de siste årene av sitt liv. Her kan du se en rekonstruksjon av hans siste hjem i Sverige. Her finnes også hans skjønnlitterære boksamling, hans dødsmaske av gips, medaljer og andre private ting. Hele året arrangeres det dramatiserte guidinger med en tur rundt i Björkborns Herrgård. Her fortelles det om Alfred Nobels liv og den rollen herregården spilte i forbindelse med Nobelprisen.

Rottneros Park

Rottneros Park er en unik skulpturpark i Sunne med flotte naturparker og nyskapende hageutformning i en spennende kombinasjon. Dette er et sted fullt med skrøner og historier, drømmer og visjoner som lengter etter å bli fortalt. Rotternos Herrgård er Ekeby i Selma Lagerlöfs Gösta Berlings historie og det var slik det hele startet; med at visjonæren Svante Påhlson utformet et Rottneros som kunne matche historiefortellingens Ekeby. Dette skjedde på midten av 1950-tallet og fokus nå er å fortsette å forvalte og ta vare på den kulturarven som finnes på dette stedet – og fortelle om det med ord og visjoner som er interessante både nå og i fremtiden.

Les mer om Värmland.

Velkommen til Värmland!

Skrevet av: Ann-Sophie Stene