Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Absit Omen av Kent Karlsson på Konst på Hög
Foto: Mikael Sundberg

Ting å gjøre

Kunst og kultur i Örebro

Er du kulturinteressert? Da er Örebro byen du skal reise til i 2019. I løpet av året skjer det flere store og unike kulturevents i Sveriges sjette største by. Opplev internasjonal papirkunst på Örebro slott, fantastisk Open Art kunst spredd ut i hele sentrum eller besøk Sveriges rareste industriminne: Konst på Hög.

Open Art biennal 2019

Lørdag 8. juni starter Open Art, da blir hele Örebro sentrum forvandlet til en urban møteplass for kunst. I løpet av tre måneder blir det presentert over åtti forskjellige kunstverk, laget av seksti ulike kunstnere, spredt utover hele sentrum. Kunstverkene har stor variasjon og er definitivt en spesiell opplevelse. Sist arrangementet var i byen var det kunstverket det "Big Yellow Rabbit" som stjal alla overskriftene. Årets tema er Norden og det vil være flere nordiske kunstnere som vil stå for flere kunstverk. 

Les mer om utstillingen på openart.se

Paper Magic på Örebro Slott

Den belgiske kunstneren Isabelle de Borchgrave er verdenskjent for sine kunstverk hvor hun gjenskaper historiske klesdrakter i papir. Kunstverkene er utrolig realistiske og det er først når man kommer nærme verkene at det blir synlig at de er laget i papir. Sommeren 2019 kommer Isabelle til Örebro for å stille ut 40 ulike kunstverk i de fantastiske salene på Örebro slott. Det kommer til å bli stilt ut et utvalg klesdrakter fra flere tidsperioder, fra renessanen og fremover. Verkene til Isabell har tidligere blitt utstilt over hele verden, i blant annet Brazil, Japan, USA, Italia, Belgia og Nederland. Utstillingen åpner 19. juni og varer frem til 1. september. 

Les mer på Örebroslott.se

Konst på Hög 

Slagghaugen utenfor Kumla, 2 mil sør for Örebro, er et av Sveriges kanskje merkeligste industriminner. Haugen stammer fra da det ble utvunnet olje i området og består av rester skifer. I dag er det er et populært mål for utflukter og er blitt et annerledes miljø for utstillinger av skulpturer under navnet "Konst på Hög". Kunstutstillingen ble startet på 90-tallet, og nå 20 år senere er det blant Sveriges fornemste skulpturområder, som besøkes av rundt 30 000 kulturinteressert hvert år. På toppen finnes det i dag et 30-talls skulpturer laget av nasjonale og internasjonale kunstnere. Hvert år blir det laget en ny skulptur på toppen av haugen, slik at det er noe nytt å se hver gang man kommer opp på toppen. For å komme deg til toppen kan du ta bilen opp den bratte veien med hele 18 graders stigning eller de 427 trappetrinnene. Konst på Hög er åpent daglig fra 1. mai - til 29. september. 

Les mer om Konst på Hög

Wadköping

Like ved Stadsparken i Örebro, finner du friluftsmuséet Wadköping. Med sine vakre trehus og gårder skildrer Wadköping Örebros eldre bebyggelse. Området består av hus og gårder fra fire ulike århundre som i senere tid har blitt flyttet til området. De eldste husene stammer helt tilbake til 1500-tallet. Er du interessert i antikviteter, design, keramikk og klær har du ligger det mange små og koselig butikker i området. Det er også mulig å koble av med en kaffe og fika på Jermemieasbageriet eller nyte et bedre måltid på restauranten "Gamla Örebro". Området er åpent hele fra tirsdag til søndag. 

Les mer om Wadköping på orebro.se

Svampen

Vanntårnet Svampen er en av Örebros mest populære severdigheter. Med sine mektige 58 meter gir det en magisk utsikt over Örebro og andre attraksjoner som Närkeslättan og Kilsbergens. I toppen av tårnet finner du en restaurant og kafé slik at du kan nyte en Fika sammen med den flotte utsikten. Svampen er åpent året rundt og er en opplevelse som like spennende for liten og stor.

Les mer om Svampen

Bergöös sommeren 2019

I Hallsberg, 3 mil sør for Örebro ligger Bergööska huset. Huset var barndomshjemmet til Karin Larsson, kona til den kjente svenske kunstneren Carl Larsson. I år er det 100 år siden Carl Larsson døde og i hans minne viser Bergööhuset en utstilling om Carl, "Tocken Carl". Utstillingen viser frem den "lyse" Carl som vi alle kjenner til fra hans akvarellmalerier, men også en mørkere side ved kunstneren. Gjennom utstillingen følger man Carl gjennom livet i med- og motgang, og fra fattiggutt i Stockholm til en folkekjær kunstner. Bergöö er åpen fra 18. juni til 11. august, tirsdag - søndag. 

Les mer om Bergöö på visithallsberg.se

Velkommen til Örebro

Örebro ligger som en perle mellom Stockholm og Oslo ved bredden av innsjøen Hjälmaren, 32 mil fra Oslo og 22 mil fra Stockholm. Som Sveriges 6. største by er det ikke rart at tilbudet av aktiviteter gjør ett besøk vel verdt turen.

Gå til