Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Toppliste

Topp 5 kunstmuseer i Stockholm

Stockholm huser mange bra kunstmuseer, hver med en imponerende samling av arbeid av både nasjonale og internasjonale kunstnere. Sammen presenterer de samtidskunst, moderne klassikere, foto og eksperimentell kunst.
01. Artipelag
Artipelag, Stockholm
Foto: Henrik Trygg/imagebank.sweden.se

Artipelag er en sammenslåing av Art (kunst), Activities (aktiviteter) og Archipelago (skjærgård). Dette er et utfluktsmål som holder høyt internasjonalt nivå og som ligger i nydelige omgivelser. Her finner du både spektakulære kunstutstillinger, inspirerende aktiviteter og god mat. I tillegg finnes det en hall, Art Box, for eventer og underholdning, en designbutikk og to restauranter. Adresse: Artipelagstigen 1.

02. Moderna Museet
Moderna Museet, Stockholm
Foto: Agence Les Conteurs

Moderna Museet huser en av Europas fremste kunstsamlinger fra det tjuende århundre frem til i dag. Museets store samling og skiftende utstillinger presenterer samtidskunst i tillegg til moderne klassikere. På museet finnes det også et verksted for barn, butikk og en restaurant med en vakker utsikt over Djurgården og Strandvägen. Adresse: Exercisplan 2.

03. Fotografiska

Fotografiska er en av verdens største arena for moderne fotografi. Fire store, unike utstillinger og rundt 20 mindre utstillinger presenteres årlig. Det finnes også en bok- og souvenirbutikk, en prisbelønt restaurant og et fotogalleri. Fra kafeen i øverste etasje får du en av Stockholms aller beste utsikter. Adresse: Stadsgårshamnen 22.

04. Thielska Galleriet

Et av Sveriges fineste kunstmuseer. The Theil Gallery stiller ut en unik kunstsamling fra forrige århundre og inneholder kunstverk fra blant annet malere som Edvard Munch, Carl Larsson, Bruno Liljefors og Anders Zorn. Museet var Ernest Thiels hjem frem til 1924 og er i stor grad bevart i sin opprinnelige tilstand. I parken utenfor finnes skulpturer av blant annet Auguste Rodin, Tobias Sergel og Gustav Vigeland. Adresse: Sjötullsbacken 8.

05. Sven-Harrys Konstmuseum

Sven-Harrys Konstmuseum er en flott skinnende bygning med en fasade av messing. Bygningen huser et kunstgalleri, et museum og en restaurant. En unik ting med dette stedet er det separate museet i toppetasjen som er en kopi av Sven-Harrys tidligere hjem – en 1800-talls herregård. Det store, lyse kunstgalleriet inneholder mange spennende utstillinger, primært av moderne svenske kunstnere. Adresse: Eastmansvägen 10.

06. Nysgjerrig på mer?
Kunst, Stockholm
Foto: © Agence Les Conteurs

Konst i tunnelbanan

T-banen i Stockholm blir sagt å ha verdens lengste kunstutstilling – 110 km lang. Mer enn 90 av de 100 stasjonene er dekorert med skulpturer, mosaikk, malerier, installasjoner, graveringer og relieffer laget av over 150 ulike kunstnere. Noen av høydepunktene finner du på stasjonene Kungsträdgården, T-centralen, Rådhuset, Solna Centrum, Tensta Hötorget, Thorildsplan, Bagarmossen, Tekniska Högskolan og Stadion.

Public Art

Stockholm har rikelig med offentlig kunst og skulpturer, dette er delvis takket være 1%-regelen fra 1963. Det innebærer at én prosent av den totale kostnaden for prosjekter gjeldene nybygg, ombygging og tilbygg skal tildeles offentlig kunst. Carl Eldh og Carl Milles har mange offentlige skulpturer, men deres arbeid kan også bli sett på Carl Eldhs Ateljémuseum og Milles skulpturpark på Millesgården.

Velkommen til Stockholm!