Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Smögenbryggan i Bohuslän, Västsverige
Foto: Åsa Dahlgren/westsweden.com

Reisetips

Kystveien i Bohuslän - Det vakre alternativet langs svenskekysten

På vei nedover vårt fantastiske nabolands vestkyst, og med start rett over grensen fra Norge, finnes en kystrute for en uforglemmelig tur som strekker seg mellom kjente og ukjente perler av skjærgårdsidyll. Dette er kystveien i Bohuslän hvor opplevelsene ligger tett og turen blir et fantastisk alternativ til motorveien E6.

Kystveien starter i Tanumshede og strekker seg sydover gjennom idylliske kystbyer som Grebbestad, Fjällbacka, Hamburgsund, Bovallstrand, Hunnebostrand, Kungshavn og helt ned til Smögen, ett obligatorisk siste stopp før turen kan ende med storbyopplevelser i Göteborg. 

Man kan velge deler av ruten for å forlenge en dagstur, ta en avstikker etter grensehandelen før hjemreisen, eller planlegge noen dager langs ruten hvor opplevelser i kyst- og skjærgårdsidyllen finnes rundt hver sving. 

Kystvegen er merket med eget skilt fra E6, se etter et brunt merke med en blomst.

Bohuslän  

Bohuslän er inngangsporten til Sveriges vestkyst med kjente idylliske byer som Grebbestad, Fjällbacka og Marstrand. Den klassiske skjærgården med klipper, badeplasser og idylliske viker ligger tett nedover hele kysten. 


Vitlycke museum & Tanums helleristninger 

Vitlycke museum och Tanums helleristninger er en opplevelse for å få ett innblikk i bronsealderen. På oppbygde plattformer får man ett flott overblikk over helleristningene i tillegg til at museet tilbyr ett lærerikt innblikk i livet og hvordan hverdagen var på denne tiden.

Grebbestad 

Grebbestad har noe å tilby året rundt, men det er i sommerhalvåret byen kommer til sin rett. Her finnes en yrende båthavn og et fantastisk by og badeliv. Uteservering, shopping og den obligatoriske fotturen opp til utsiktsberget er viktig å få med seg. På utsiktsberget får man en fantastisk utsikt over havet skjærgården og havnen. 

Les mer om Grebbestad

Fjällbacka 

Fjällbacka trenger sjeldent å presenteres nærmere for oss nordmenn, det har forfatteren Camilla Läckbergs kriminalromaner som utspiller seg her i hennes hjemby gjort for oss. Men du viste kanskje ikke at skuespilleren Ingrid Bergmann bodde her i mange somre? Byen har derfor også en utstilling som handler om hennes tid i byen. 

Les mer om Fjällbacka

Hamburgsund

Som navnet tilsier ligger Hamburgsund rett ved ett sund hvor du også finner ferjen over det 130 metere brede Hamburgsundsleden. Stedet er utfartspunktet for å begi seg utover til flere av de fantastiske øyene, blant annet Käringön og Hamburgö. Her er mulighet for å leie både sykkel og kajak, i tillegg til at det finnes både charterbåter og båtlinjer ut til forskjellige øyer i skjærgården. 

Les mer om Hamburgsund

Bovallstrand 

Dette er ett eldorado for å bade, med ett utall av holmer og skjær, idylliske små sandstrender, klipper og badebrygger. Når du har fått nok av badingen finnes det cafe, restaurant og mye annet og se på også. 

Les mer om Bovallstrand

Hunnebostrand 

Hunnebostrand var sentrum for den Svenske stein industrien helt tilbake til 1200 tallet. I dag finner man alt man kan ønske seg for en idyllisk stopp i skjærgården. Her er et rikt utvalg av restauranter, shopping og severdigheter. Industrihistorien kan man oppleve på nært hold i Stenhuggarmuseet og er man i Hunnebostad bør man ta turen til utsiktsplassen hvor man kan skue over havet og skjærgården. 

Les mer om Hunnebostrand

Smögen 

Smögen er ett av Sveriges mest kjente turistmål og på denne idylliske plassen finner man et stort utvalg av cafeer, restauranter, butikker og ikke minst ett fantastisk natteliv på Smögenbryggen. En spasertur langs bryggen for å få sett og fotografert de karakteristiske fargede fiske bodene er ett must. Fra Smögen går det også båt til øya Hållö hvor du finner Bohusläns eldste fyr og ett fantastisk naturreservat. 

Les mer om Smögen:

Velkommen til Västsverige

Västsverige byr på en herlig miks av storbyliv, naturopplevelser, mat i verdensklasse og et bredt spekter av spa- og golfanlegg. Västsverige er kontrastenes region med variert natur. På reise gjennom regionen kan du oppleve de åpne slettene i Västergötland, glatte granittklipper og sjarmerende fiskevær i Bohuslän, samt dype skoger og mange innsjøer i Dalsland.

Gå til