Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Hagabadet, Göteborg
Foto: Hagabadet

Ting å gjøre

La stresset smelte bort i Göteborg og Västsverige

Overalt i verden kan du få en «klassisk svensk massasje», men ingen steder gjør de det bedre enn hos søta bror. Sverige er et land med lange spatradisjoner, og her er velværeopplevelsene du vil huske med et smil om munnen.

Da Pehr Henrik Ling oppfant den klassiske, svenske massasjen for over to hundre år siden var det ingen som visste at den skulle bli fundamentet for den vestlige verdens massasjepraksis. Den baserer seg på en kombinasjon av fem ulike strøk, alltid utført i retning mot hjertet. Perfekt når musklene verker, enten etter sightseeing, trening eller hektiske reisedøgn. Men det finnes selvsagt mer enn den klassiske svenske massasjen på spa-menyene i Sverige. Velvære kommer i mange innpakninger, som for eksempel champagnepool, et tradisjonelt havsbad og tang- og tarekur.

3 urbane spa i Göteborg 

Upper House – prisvinnende spa for voksne

På Upper House i Gothia Towers i Göteborg venter et eldorado for voksne som vil nyte et spa-ritual i særklasse. Her venter alt fra hamam til delikate evighetsbasseng, og du kan skreddersy spaopplevelser som passer perfekt til din kropp og dine behov. Uansett så må du ikke gå glipp av champagnebassenget som ligger høyt over Göteborgs skyline, hengende utenfor fasaden. Slapp av under åpen himmel mens det varme vannet mørner musklene. Dette er luksuriøs velvære på sitt aller beste. Etter behandlingen venter storbyens urbane opplevelser, eller kanskje en tur innom stemningsfulle Liseberg som ligger like ved siden av. 

Hvor: Gothia Towers, Mässans gate 24, Göteborg

Hagabadet – sanselig, terapeutisk og historisk

At Hagabadet startet som en badeanstalt for å forhindre spredning av kolera, er nesten ikke til å tro når du ser de vakre hvelvingene i taket. Utsmykkingen i klassisk jugendstil sender tanken til kurbad i Ungarn og Tsjekkia, men da Hagabadet først åpnet sine dører i 1876 var det i folkehelsens navn. I dag bidrar denne institusjonen fremdeles til folkehelsen, men med et langt mer luksuriøst fortegn. Når du først kommer inn vises du vei til PureSpa, som er en liten velværeløype med opplevelsesdusjer, badstuer og velduftende damprom. Et sted å komme i riktig modus. Deretter kan du velge mellom en rekke behandlinger, fra ansiktssoneterapi til en kur fra topp til tå. 

 – En massasje gir mer enn en følelse av luksus. Det øker blodsirkulasjonen, styrker immunforsvaret og motvirker stress, forklarer massasjeterapeut Carin Wulff. Hun forteller at stresshormonene kortisol og noradrenalin minsker samtidig som feelgood-hormonene dopamin, serotonin og oxytocin øker under en massasjeøkt. 

Hvor: Hagabadet har hele tre avdelinger i Göteborg. Moderskipet ligger i Södra Allégatan 3, mens søsteravdelingene heter Hagabadet Älvstranden og Hagabadet Drottningtorget.

Sankt Jörgen Park – sjekk inn og pust ut

Et spa er mer enn massasje, og på Sankt Jörgen Park i Göteborg får du full pakke med varme og kalde kilder, badstuer, damprom og en behandling som enten gir deg energipåfyll eller hensetter deg til en tilstand av total avslapning. Her finner du mange gode spapakker som for eksempel Getaway spa. Den inkluderer overnatting i dobbeltrom, et sparitual, en treretters middag, fantastisk frokostbuffet, fantastiske treningsmuligheter og gratis inngang til pool-loungen. Og selvsagt – en badekåpe og tøfler sånn at du ser minst like avslappet ut som du føler deg. 

Hvor: Kniplekullen 8-10, Göteborg

3 unike spa i Vest-Sverige 

Marstrands Havshotell – en velværedestinasjon

Her er du tett på elementene: saltvann og granitt. Tang og tare. Utendørs badestamper med vakker utsikt. Bare en time utenfor Göteborg finner du den vakre øya Marstrand som var en sommerfavoritt for kong Oscar II. Det er lett å forstå hvorfor. Lyden av blafrende seil og måkenes symfoni setter deg i riktig stemning, og når svenskene snakker om bohuslänsk livskvalitet, er det dette de mener. På Marstrand Havshotell, som ligger rett overfor Marstrand på øya Koön, kan du blant annet teste ut Minas Tangkur? Opplevelsen varer i åtti minutter, og inkluderer skrubb med håndplukket tang, innpakning med fuktgivende alger og en avsluttende massasje for rygg og nakke. Etter badstue og spabehandling venter havets delikatesser på deg i restauranten Ottos kjøkken. Sørg for å være sulten, for her serveres du dampende fersk sjømat, hentet opp fra havet samme morgen. Og glem ikke at Marstrand er like vakkert utenfor sesong når de fleste turister har reist hjem og roen har senket seg. Havet er litt villere og luften friskere. Å ligge i et varmt boblebad etter en spasertur gir roser i kinnene og er helt magisk. 

Hvor: Varvskajen 2, Marstrand

Gullmarsstrand Hotell & Konferens – når du virkelig vil slappe av

Noen ganger vil man bare koble seg av omverdenen og finne sin egen frekvens. Feste blikket på horisonten. Skru av mobilen. Kjenne saltvannsprøyten i ansiktet. På Gullmarsstrand hotell finner du oasen Sinnenas havsbad og Sinnenas relax. For å gi deg en ide om hva som venter kan vi avsløre at «sinnena» betyr «sansene» på norsk. Her venter med andre ord sanselige opplevelser, og ytterst i havgapet er det overraskende lett å slappe av. Kjenne hvordan hverdagsbekymringene fordufter. Når kropp og sinn er i vater, venter selvsagt en bedre middag – bare et par tøffeltråkk fra massasjen. Østers, muslinger og kreps er lokale delikatesser. De leveres direkte med båt til hotellets egen kai. Kan man ha det bedre? Neppe. 

Hvor: Strandvägen 2-14, Fiskebäckskil

Strømstad Spa - utsikt, hav og romantikk

Like over grensen, i nabolandets nærmeste by Strømstad, finnes det gode muligheter for avslapping og egenpleie både i naturen og på spa. Strømstad Spa ligger ti meter fra vannkanten og i det totusen kvadratmeter store spa-anlegget kan du boltre deg i saltvannsbasseng, utendørs jacuzzi, badstuer, snøtønne og ulike behandlinger. Gjør turen ekstra romantisk og bestill parbehandling eller spa-suiten med tilgang til egen badstue og boblebad. Mellom de Bohuslänske svabergene finner du også restaurant Maritimus, hvor du kan nyte god mat laget på økologiske og kortreiste råvarer. Restauranten er sertifisert i Smaka på Västsverige, et nettverk som løfter fram de beste kulinariske tilbudene i Västsverige, basert på økologiske, sesongbaserte og lokale råvarer. Hotellet ligger i 40 minutters gåavstand til byen og hvis du ønsker en utflukt på havet kan du ta båten ut til de naturskjønne Kosterøyene. Øyene i Kosterhavets nasjonalpark er blitt en favoritt blant både nordmenn og svensker av god grunn. Øyene kan blant annet friste med lange sandstrender, varme svaberg, flotte tur- og sykkelstier, fiskebåter og grønne enger. Ingen biler og null stress - kun stillhet, natur og ro.  

Hvor: Kebalvägen 229, 452 40 Strömstad