Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Kalmar slott, Småland
Foto: Marcus Funke

Destinasjon

Den komplette familieferien i Småland og på Öland

I Småland og på Öland oppstår de store familieøyeblikkene som barna sent vil glemme. Vakker natur og fantastiske matopplevelser er noe de voksne lar seg friste av, mens barna kanskje heller lar seg friste av å ta turen til Astrid Lindgrens eventyrlige verden?

Herlige Småland og Öland bugner av morsomme, kule og spennende opplevelser for hele familien. Enten du vil besøke Astrid Lindgrens verden, fornøyelsesparken High Chaparral, vaske gull – eller rett og slett nyte unik natur og lange fine strender.

Under finner du en fin rundtur i Småland og på Öland perfekt for familieferien! Om du ønsker tips til noen stopp på vei fra Norge, bør du lese denne saken om Sveriges herlige vestkyst.

Start i den ville vesten!

Tre og en halv time fra grensen finner du den ville vesten - fornøyelsesparken High Chaparral lar barna leve seg inn i en verden med cowboyer, indianere, gullgravere og dusørjegere. Her kan de hjelpe sheriffen med å fange banditter eller svinge hammeren sammen med nybyggerne.

Hver dag arrangeres heftige show med velkjente figurer fra den ville vesten, og gjestene blir gjerne invitert med. Få med dere indianershowet på Indianerøya eller besøk Old Mexico der folkets hevner, den legendariske Zorro, sørger for rettferighet.

Her er noe for alle! Mens de større barna kan prøve seg på fekteskole med Zorro og lærer å kaste lasso av en cowboy, kan de mindre barna besøke Buffalo City. Der kan de hjelpe Lucky Luke med å holde styr på Dalton-brødrene, som har skumle planer.

Overnatte?
Det kan være en god idé å bruke noen dager på å leke seg gjennom hele High Chaparral, og det finnes gode muligheter for overnatting området. Hva med å ta inn på Wild West Inn? Alternativt finnes det både hytter og camping-muligheter kort vei fra inngangen til fornøyelsesparken.

Campingplassen ligger langs den kunstige innsjøen Storån, og dermed gode bademuligheter for store og små.

Polkagriser og hestedrosjer

Etter litt over en time i bil kommer du til sjarmerende Gränna, som er kjent for alle polkagrisfabrikkene sine. For byen er faktisk proppfull av polkagrisfabrikker, og den søte grisen utgjør til og med byvåpenet.

Her bør dere ta dere en vandretur til toppen av Grännaberget, der dere blir møtt av en vakker utsikt over den sørlige delen av Vättern. På toppen ligger populære Kaffestugan, som har servert kaffe siden 1932. Her er det naturligvis også mulig å få seg en is eller god bakst. Forresten er rekesmørbrødene deres kjent langt utover Sveriges grenser!

Av attraksjoner finnes blant annet Gränna friluftsmuseum, Grenna Kulturgård og Ruinen Brahehus.

Fra Gränna kan du tar ferje ut til den sjarmerende øya Visingö, der det venter gammeldagse hestedrosjer i havnen. Disse kalles for Remmalagen, og har kjørt besøkende rundt på øya i over 100 år. Velg mellom ulike hestedrosjeturer som Kumlabyturen, Hagaturen, Persgårdsturen og Nästuren. Kumlabyturen er kjempepopulær og bringer deg nordover på øya til Kumlaby kirke.

Øya er også fin å oppleve på to hjul – sykle i eget tempo og krydre dagen med bading etter eget behov. Men husk å få med dere Visningsborgs Slottsruin, som var 1600-tallets mest staselige slott.

Overnatte?
Ta ferja tilbake til fastlandet, og like ved havnen ligger Gränna Camping. Her er det campingplasser og hytter, og mange morsomme aktiviteter. Ta turen til Gränna badelagune, som har en flott sandstrand og volleyballnett. Her finnes også en lekeplass og et stort utvalg av restauranter og kiosker.

Velkommen til Astrid Lindgrens verden!

«Eeeeeemiiil»! Bli bedre kjent med Emil i Lønneberget, den rampete figuren i Lønneberget, som du finner du i Astrid Lindgrens verden i Vimmerby. Byen ligger to timers biltur unna Gränna.

Et annet populært område i «Astrid Lindgrens Värld» er rundt Villa Villekulla, for det skjer alltid noe der Pippi Langstrømpe befinner seg. Dere bør også ta turen innom Mattisborgen der du finner Ronja Røverdatter som hopper over Helvetesgapet. Derfra er det ikke langt til Marikken på Junibakken, Brødrene Løvehjerte og Karlsson på taket.

Bare 20 minutter unna finner du opplevelsessenteret Filmbyn i Mariannelund, der du kommer tett på innspillingsplassene og kulissene fra Astrid Lindgrens filmer. Her er det lett å kjenne seg igjen – et morsomt påfunn før dere besøker Filmbyn kan være å laste ned filmene til nettbrettet og se noen av filmene i bilen.

Når dere først besøker Mariannelund kan dere ikke gå glipp av Mariannelunds karamellkokeri, som er en av Smålands søteste attraksjoner. Familiebedriften har eksistert siden 1929, og alt lages etter gode, gammeldagse og hemmelige oppskrifter. De har 25 sorter ulike karameller, sjokoladeboller og annet smågodt. Pluss at de lager en helt unik sennep også. Hvert år produserer de rundt 200 tonn godteri.

Overnatte? 
Astrid Lindgrens verden bør oppleves over flere dager. Bare noen hundre meter fra Astrid Lindgrens Värld finner du «Den lilla staden», som er en miniatyrutgave av 1900-tallets Vimmerby. Den nybygde hyttebyen byr på overnatting i hus av ulik størrelse og i flere ulike stiler. Husene er mellom 23 og 80 kvadratmeter store, og plassert blant smale gater og torg til lek og moro.

Klar for øyhopping eller selsafari?

Tre kvarter unna Vimmerby finner du svensk skjærgårdsidyll på sitt vakreste i Västervik. 

Her kan hele familien få mange fine natur- og badeopplevelser, og her ligger det kjente Lysingsbadet med morsomme rutsjebaner, bølgebasseng, varme kilder og et flott bassengområdet. For de aller minste finnes eget område med plaskebasseng, og de voksne kan nyte et avslappingsområde med romersk spa, tyrkisk Hamam, boblebad og flere badstuer.

Skjærgården kan du enkelt oppleve takket være Skärgårdstrafiken, som tilbyr muligheten for øyhopping. Hva med en rundtur blant vakre øyer eller frister det med en selsafari? På Idö finnes en herlig skjærgårdskro og til og med noen utleiehytter. 

Du bør ta turen ut til koselige Hasselö, der du finner restaurant, café og andre aktiviteter – hva med å leie en sykkel og utforske den bilfrie øyen som er omtrent 9 kilometer lang. Du kan dessuten overnatte i det trivelige vandrerhjemmet på øyen. 

Overnatte?

Västervik Resort rett ved Lysningsbadet kan dere bo enten i telt, hytter, leiligheter eller vandrerhjem. I tillegg er det mulig å overnatte på øyene i skjærgården.

Helt konge i Kalmar!

 Etter omtrent to times biltur åpenbarer vakre Kalmar Slott seg ved vannet. Slottet forvandles til Barnas slott om sommeren, og her kan barna være prinser og prinsesser for en dag. 

Barna kan melde seg på Slottskampen ved ankomst og får deretter ti utfordringer og blir ikledd tidsriktige drakter før de går til dyst. Det er også mulig å gå på prinsessevandring eller bli med på skattejakt! 

Det opprinnelige slottet er fra 1100-tallet, men slottet som står der i dag er bygget delvis på 1200- og 1500-tallet. Du har sikkert hørt om Kalmar-Unionen, og slottet var åsted for forhandlingene i 1397.

Kalmar i seg selv har blitt kåret til årets sommerby i Sverige flere år på rad, og det er ikke rart med sin nydelige beliggenhet rett ved vannet. Her kan du bade i sentrum. Sjekk ut den sjarmerende byen og det store utvalget gode restauranter. 

Overnatte?
Nordic Camping Stensö finner du i naturskjønne omgivelser på en halvøy i Kalmarsund, med gangavstand til Kalmar Slott. Vil dere bo på hotell, kan det sjarmerende Slottshotellet i Gamla Stan anbefales.

Ikke gå glipp av vakre Öland 

Fra Kalmar er det bare å ta broen over til vakre Öland – hele Sveriges sommerparadis med sin helt unike natur og vakre strender. 

Öland er et mekka for sporty og aktive barnefamilier. Det er veldig populært å leie sykkel og suse avgårde på flatt terreng mellom gårdsbutikker og kroer. Se den svenske kongefamiliens sommerslott, men ta også en tur innom Borgholms slott som er morsomt for de minste. Her er det verksted og ridderskole for barna. 

Det er mange attraksjoner på øya. Hva med en tur til Ölands Dyre- og Fornøyelsespark som rommer alt fra karuseller og vannlandet til tiger og løver? Eller vil du la barna kjøre lastebil gjennom en miniatyrby i Lastebilslandet. Station Linné tilbyr friluftsguiding og naturskole for barn. 

Overnatte?
På Öland bør du ta turen helt nord til Böda Sand, som er en fantastisk camping med massevis av aktiviteter gjennom hele sommeren. Uansett om dere vil late dere ved den kritthvite sandstranden, teste ut badelandet, minigolf, sykling eller trampoline zone – ja, her vil dere kose dere! Om det ringer noen bjeller når du hører Böda Sand, er det nok fordi en reality-TV-serie som også gikk på norsk TV utspilte seg nettopp her.

Opplev de smålendske skoger fra toppen

Sørg for at underholdningen (nettbrett og lignende) er ladet opp, for neste etappe tar opptil tre timer i bilen på vei mot en helt spektakulær opplevelse – nemlig Europas lengste zipline! 

På veien kan det være smart med noen stopp! Hva med et lite gjensyn med Kalmar og et stopp på Barnens Glass Factory i Boda Glasbruk der barna kan teste glassblåsing – et selvlaget glass er en flott suvenir fra Sverige-ferien. Like ved finner du Kosta safaripark, der du kan kjøre inn i urskogene for å se villsvin, kronhjort, mufflonfår og visent (europeisk bison). Også Grönåsen Älg og Lantdjurspark er verdt et besøk

Alt dette på veien til Little Rock Lake Zipline, som kan by på over fire kilometer med zip-liner. Barn fra fem år kan tandemzippe med guide, mens eldre barn med minimumsvekt på 35 kilo kan zippe selv. Det er også mulig å bade i oppvarmet basseng, og de minste kan gå på mus- og billesafari i skogen. 

Om dere er sultne bør dere ta turen innom Fine Forest, der dere kan spise lokalprodusert mat med fantastisk utsikt. Det er også mulig å benytte grillplasser om dere har med medbrakt mat – dessuten er det fullt mulig å ta seg en skogstur og spise der, men husk å plukk søppel etter dere. 

Overnatte? 
Trenger du et sted å bo ved «Little Rock Lake» er Kosta Lodge et godt alternativ . Kosta lodge ligger kun 30 minutter unna og tilbyr hotellrom og hytter, og har også to svømmebasseng og et jacuzzi.

Ta turen til «IKEA-byen» Älmhult 

En time og tretti minutter unna Little Rock Lake Zipline finner du Älmhult, der du finner verdens eneste IKEA Hotell og Ikea «Funn»-varehus – i tillegg til IKEA Museum. Museet ligger i bygningen som var verdens første IKEA-varehus og her får du et innblikk i reisen møbelgiganten har tatt fra lille Älmhult ut til den store verden. 

Gå ikke glipp av den spennende og inspirerende utstillingen «IKEA Hacked: Våra produkter. Dina Idéer», der du møter verk fra 30 internasjonale kunstnere, arkitekter og andre kreative sjeler som alle benytter IKEA-produkter som arbeidsmateriale. Her kan både store og små også utfordre egen kreativitet. 

Tar du turen til «Funn»-varehuset til IKEA i Älmhult kan du kjøpe noe så uvanlig (i IKEA-sammenheng) som monterte møbler. For når utstillingsmodeller på andre IKEA-varehus ikke lengre skal brukes, sendes de til det eneste «Funn»-varehuset i verden. Kanskje du gjør et funn? Men da bør du kanskje ta med tilhengeren...

Overnatte?
Det finnes mange campingmuligheter i området, men vil du fortsette med enda mer IKEA, kan du ta inn på IKEA Hotell. Her kan dere bo på familierom med plass til fire personer. I tillegg finner du barnevennlige Sjöstugans Camping like ved Hotellet. Ca 50 minutter unna IKEA museumet ligger ogås familiecampingen Tingsryd Resort. Denne campingplassen blir nok en favoritt blant barna med morsomme aktiviteter fra morgen til kveld. Her finnes lekeplasser, populære sirkus Bambino, vannpalasset Kaskad, minidisco, minigolf, filmkvelder og mye annet.