Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Sponsored by
Muddus Hjortron, Dalarna
Photo: Muddus Hjortron

Oversikt

Lokale delikatesser i Dalarna

Alle vet at deilig mat kan være den avgjørende faktoren som løfter ferien fra god til gull! Her får du tips til ni glitrende gårdsbutikker og småskalaprodusenter i Dalarna som du absolutt bør svippe innom.

Sahlins Struts med delibutikk

Dalarna er en av Sveriges hotspots når det gjelder mat av suveren kvalitet. Her fins det ledende produsenter innen alt fra sjokolade, knekkebrød og sennep, til kjøtt, grønnsaker og øl. Et av de mest forunderlige og familievennlige stedene, er Sahlins Struts.

Gården har 200 strutser som strekker hals alt de orker, en fyldig delibutikk og gårdskafé med strutseeggkake, grillet strutseburger og strutseis til dessert.

Les mer

Visthusboden i Stora Skedvi

Denne lille saluhallen ligger sør i Dalarna, og er et populært sted for foodies og folk som skal fylle sekken før sykkelturen, fisketuren og padleferien. Her selges alt det beste lokale produsenter har å by på under ett og samme tak – for eksempel økologiske egg, poteter, kjøtt, oster og surdeigsbrød bakt i stenovn.

Stedet har også et eget mikromeieri der du kan kjøpe god, gammeldags flaskemelk som kommer fra en bondegård i nærheten.

Les mer

Wålstedts Gård med økologisk og bakekurs

Om du vil smake på noe av det beste naturlandskapet i Dalarna har å by på, bør du besøke Wålstedts Gård. Her fins et bredt utvalg av grønnsaker, nybakt surdeigsbrød, ferske egg og safter, syltetøy, oster og mel – og alt er økologisk.

Følg med på gårdbutikkens hjemmeside, så får du med deg bondefrokostene, pubkveldene og kurs i hvordan du baker surdeigsbrød.

Les mer

Renbiten – kom tett på den samiske kulturen

Renbiten er en liten, samisk familiebedrift som ligger ved den vakre sjøen Grövelsjön i Norra Dalarna. Gården kombinerer reindrift med småskalaproduksjon, butikk og kafé pluss samiske opplevelser for de som besøker dem. Kjøttet er sertifisert Renlycka, hvilket betyr at det holder høyeste samisk kvalitet. Vit at det er hode til hale som gjelder for alle penga – her får du tak i ferskt, tørket og røkt kjøtt fra hele dyret. Og selvsagt Suovas, en av de mest kjente samiske delikatessene.

Les mer

Muddus Hjortron Kolarbo Gård – B&B i gårdsmiljø

Om du vil ha mer enn en landlig matopplevelse, er Kolarbo Gård midt i blinken. I gårdsbutikken får du kjøpt nydelig konfekt, te, gløgg, marmelade pluss mye mer. Det spesielle er at du også kan overnatte på gårdbutikkens Bed & Breakfast, nyte et måltid i restauranten og våkne til ekte gårdsidyll.

Les mer

Kryddan i Tillvaron – dra på bie-safari i Stjärnsund

Kryddan i Tillvaron kan lett oversettes med krydder i tilværelsen på norsk. Og det er akkurat det denne lille butikken gir deg. Her fins plenty av økologiske krydder, safter og syltetøy – og produkter som eddik, urter, marmelader og hjemmelaget honning. Rastløs? Gårdsbutikken arrangerer noe så sjeldent som bie-safari, en svært familievennlig aktivitet.

Les mer

Damerna på Storholen – med iskafé og gårdsbutikk

Gårdsbutikken Damerna på Storholen drives av tre glade damer, og de serverer is med smak av natur og fjell gjennom hele sommeren. Is og oster lages rett i nærheten, og melken kommer fra gårdens egne kuer og geiter. Marmelader, oster, surdeigsbrød, boller og småkaker og kjøttprodukter selges over disk.

Les mer

Björgårdens Syltmakeri – et syltetøyparadis

Björgården Gårdsbutikk med kafé ligger rett utenfor Rättvik, og holdes åpen av familien Björ på sommeren. Her foregår det småskalaproduksjon av syltetøy, marmelader, chutneys og massevis av annet godt. Utvalget kompletteres av andre lokale delikatesser, og de selger også skinn og ullprodukter.

Les mer

Hansjö Mejeri – oster slik du aldri har smakt dem

På Hansjö Mejeri i Orsa møter duften av ost deg lenge før du åpner dørene til gårdsbutikken. Her får du tak i edelost, ferskost og til og med yoghurt og råmelk. Det ystes på gården 3-4 dager i uken, og samtlige produkter er laget på melk fra gårdens kuer. I tillegg fins det smakfulle produkter fra andre lokale produsenter i den velfylte disken.

Les mer