Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Gamle skatter, Skåne
Foto: Carolina Romare

Oversikt

Loppis & vintage i Skåne

Svensker har en dypt rotfestet vane med å selge og donere ting, istedenfor å kaste dem, og i Skåne er vintage mer enn bare en trend – det er en livsstil. Dette er våre tips til hvor du kan finne gamle skatter i nabolandets sørligste region.

Loppemarked, eller loppis på folkemunne, er ikke uvanlig å se når du kjører rundt på landsbygda. Loppis-skiltene vil peke deg til alt fra små bakgårder til store markeder i gamle låver og våningshus. Det er ingen tvil om at det er nok av muligheter til å gjøre unike funn.

Gatemarked

Om sommeren kommer Skåne til live med utallige loppemarkeder, samtidig som byene er fylt med second hand- og vintagebutikker. Noen er større og mer kjent enn andre, og de to største gatemarkedene finner du i Malmö og Lund.

Drottningtorget i Malmö: På gangavstand fra sentralstasjonen i Malmö ligger Drottningtorget. Hver søndag om sommeren arrangeres det et stort loppemarked, der leverandørene varierer fra vanlige folk som selger gamle gjenstander, til profesjonelle vintage-leverandører som selger antikviteter. Sjansene for å gjøre gode og sære funn her er virkelig store.

Södra Esplanaden: Skånes største gatemarked ligger i universitetsbyen Lund. Södra Esplanaden, som ellers er en vanlig gate, blir gjort om til et populært loppemarked på lørdager i sommerhalvåret. De fleste leverandørene er folk i Lund som selger ting de ikke lenger trenger, om det så er kjoler, bøker eller møbler. Husk å komme tidlig for å få de virkelige perlene.

Second hand-butikker

Second hand handler om å være miljøbevisst, snill mot lommeboken og å skape sin unike stil. I Skåne kan du finne flere second hand-butikker som tilbyr det meste et motehjerte måtte begjære. Vi har funnet et lite utvalg verdt å sjekke ut:

MyrornaMyrorna drives av Frelsesarmeen, og er den svenske ekvivalenten til norske Fretex. Den svenske kjeden av bruktbutikker, har hele tre butikker i Malmö. Butikkene er som store godteributikker med fargerike klær og andre gjenstander, alt fra bøker til keramikk.

Humana Second Hand: Midt i Lund finner du Humana Second Hand, en bruktbutikk drevet av en veldedig forening. Ettersom Lund er kjent som universitetsbyen i Sverige, er mesteparten av klientellet studenter, som igjen betyr at prisene er gode, og stilen er ung og fresh. Klærne spenner fra 70-tallet til i dag, og du kan finne alt fra jeans og joggesko, til bomberjakker og falske pelsvarer.

Precis en sån: I Borrby på Österlen i Malmö finnes retrobutikken der du finner "akkurat en sånn" ting du selv hadde eller husker godt fra oppveksten. Her finnes innredning, design og kuriosa fra de gyldne årene mellom 1950 til 80-tallet. Du finner til og med nyproduserte smykker og leker her, alt med en retro-følelse!

Ellers er både Lisas retrodesignSopstationenNirvana Furniture og Erikshjälpen verdt å notere ned.

Shoppe vintage klær

Ordet vintage betyr ganske enkelt at noe er av “fin gammel årgang”, og i Skåne kan du finne mye fint som er gammelt. Dette er noen av våre favoritter når det kommer til vintage-shopping i Skåne:

Beyond Retro: Denne fantastiske butikken ble først grunnlagt i Stockholm, men konseptet ble raskt utvidet til resten av Sverige. I Claesgatan 8 i Malmö finner du mekkaet for vintageelskere. Hvert plagg er 100 prosent unikt på Beyond Retro, og du vil uten tvil finne noe ingen andre har.

Love Street Vintage Malmö: I Kärleksgatan 5 finner du fantastiske Love Street Vintage – et paradis for alle som elsker det glamorøse 70-tallet, paljetter og platåsko. Her kan du finne alt fra vintage Dior til perfekte bikerjakker.

Mani Vintage: Denne koselige vintage-butikken i sentrum av Malmö selger høykvalitets gjenstander fra slutten av det 18. århundre og fram til slutten av 70-tallet. Begge eierne av Mani Vintage har bakgrunn innen mote og design, og butikken er verdt et besøk bare for atmosfæren og innredningen.

Antikviteter

En antikvitet er etter norsk språkbruk en gjenstand som er minst hundre år gammel. Mange liker å blande nytt og gammelt når de skal innrede hjemmene sine. Dersom du er en av dem, har vi funnet tre butikker du absolutt bør sjekke ut:

Fyndet Antikt och Kuriosa: Den 600m2 store butikken Fyndet i Ängelholm har en spennende blanding av antikviteter, samleobjekter, moderne design og splitter nye elementer. Utvalget spenner fra møbler og porselen, til kunst og keramikk.

Allmogegården Gullåkra: På Allmogegården selges antikviteter og møbler, ofte i sin opprinnelige tilstand og andre ganger renovert av eierne. Elementene som ligger for salg blir nøye utvalgt, og skulle du trenge hjelp til valg av nye stoffer eller maling, vil eierne stå til tjeneste for det også.

Rågers Antik & Design: Om du er på jakt etter svensk 1900-talls design, porselen, glass eller keramikk, er Rågers Antik & Design stedet for deg. Den koselige butikken ligger i Malmö, i nærheten av en rekke andre spennende vintagebutikker. 

Den letteste måten å se stilig ut eller oppdatere hjemmet og samtidig passe på lommeboken, er å prøve second hand eller vintage shopping. I Skåne har du mye å velge mellom. Velkommen til en hyggelig skattejakt!