Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Lund, Skåne
Foto: Leif Johansson, Xrayfoto

Destinasjon

Lund i Skåne

Lunds bykjerne er fylt med historie. Gatene er fra middelalderen og en del av den opprinnelige bymuren står fortsatt oppreist. I sentrum finner du domkirken, universitetet, kunsthallen og flere museer og livlige marked, butikker, kafeer og restauranter.

Universitets- og domkirkebyen

Til tross for sin alder er Lund en ung by, det kommer tydelig frem når man går en tur gjennom sentrum. Mer enn en tredjedel av Lunds befolkning har universitetet som arbeidsplass; som student, forsker eller medarbeider. Lund Universitet er Nordens største universitet og ble grunnlagt i 1666 som et ledd i en innsats for å gjøre Skåne mer svensk – Skåne som nettopp 8 år tidligere hadde blitt tilbakeerobret fra Danmark. Oppfinnelser som har reddet millioner av liv stammer her ifra. Som den kunstige nyren og den medisinske ultralyden.

Domkirken i byens sentrum stammer helt tilbake fra 1100-tallet og vitner om byens store betydning for middelalderens nordiske kongedømmer – frem til reformasjonen var domkirken sentrum for Europas største erkebispedømme. Lunds Domkirke er en av Skånes mest populære attraksjoner. 700 000 besøker hvert år kirken. Mange av disse kommer for å se det astronomiske uret fra 1400-tallet med den unike kalenderen. Den storslåtte kirken er det beste eksempel på romansk arkitekturstil i Norden, med flotte sakrale utskjæringer, og en overveldende prekestol i barokkstil fra 1500-tallet. Rett ovenfor domkirkeplassen ligger Domkyrkeforum, som i 2012 vant Sveriges mest kjente pris for arkitektur.

Shopping og mat i Lund – Grands Matsal

Mange forbinder nok Lund med universitetet, som tiltrekker studenter fra hele Europa, men den sjarmerende gamle byen rommer også masse med shoppingmuligheter, spennende kultur og gode spisesteder.

De brosteinsbelagte gatene er fylt med hyggelige kafeer og restauranter, som serverer nordisk såvel som fransk, italiensk og spansk mat.

De siste årene har Lund fått rykte som en fantastisk matby! Restauranten Grands Matsal på det historiske Grand Hotel er nesten en institusjon og uten tvil verdt et besøk.

Kulturen og skissernas museum

I hjertet av byen ligger Kulturen. Friluftsmuseet her huser utstillinger og historiske bygninger fra forskjellige epoker, samt hyggelige hager og unike samlinger av gammeldagse leker, våpen og redskap. Det er verdens nesteldste friluftsmuseum og bygninger og miljøer fra det sørlige Sverige fyller hele to kvartaler. Museet huser også en park med historiske hager.

Historiska Museet

På Historiska Museet, som ligger ved Krafttorget i sentrum av Lund, vises funnene fra utgravingen på jernalderboplassen i Uppåkra i utstillingen "Barbaricum". Her kan man også se Kilian Stobaeus samling av kuriositeter i Kuriosakabinettet med blant annet Linnés tekopp, en mumie og pornografiske vifter.

Velkommen til Skåne!