Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Jul i Liseberg
Foto: Stefan Karlberg / Liseberg

Reisetips

Magisk juleshopping i Västsverige

Ekte julestemning for hele familien venter noen få timer over grensen. Oppleve julens magi på noen av Västsveriges beste julemarkeder, og ikke gå glipp av jul på Liseberg!

En tur til Västsverige i førjulstiden vil gi dere en koselig juleopplevelse uten like. Besøk en av de sjarmerende julemarkedene og kjøp med dere julegaver, julegodterier eller håndlaget pynt med dere hjem, og ikke gå glipp av Sveriges aller største og kanskje mest magiske julemarked på Liseberg. Julebyen Gøteborg byr på gode muligheter for juleshopping, og ikke glem å nyte en fika eller et godt måltid mellom slagene.

Her er våre tips til hvordan dere kommer i den rette førjulsstemningen med juleshopping.

Julemarkeder verdt å besøke i Västsverige

Det er mange julemarkeder å velge mellom i Västsverige. Her har vi plukket ut tre av dem, som alle ligger rundt en times kjøretur eller mindre fra Liseberg.

Carlstens Fästning, 9.–11. november:

Julemessen på Carlstens festning i Marstrand byr på svenske juletradisjoner i form av kvalitetshåndverk fra flere av landets beste håndverkere og juledelikatesser. Prøvesmak hjemmelaget godteri, nybakt brød og varm gløgg. Festningen og området rundt pyntes med lys og juledekorasjoner for å skape en ordentlig julefølelse.

Gunnebo slott och Trädgårdar, 24.–25. november og 1.–2 desember:

Et ordentlig stemningsfullt julemarked finnes på Gunnebo slott og hager i Mölndal, Västsverige. Med slottets 1700-talls miljø som bakteppe har julemarkedet flere tradisjonsrike boder der lokale utstillere selger håndverk og västsvenske spesialiteter. Gå Ikke glipp av økologiske herligheter fra Gunnebo Kaffehus og Krog eller julegrøten som selveste Nissemor serverer i sin lille røde hytte.

Tofta Herregård, de tre første helgene i desember:

På ærverdige Tofta Herregård i Lycke arrangeres dette hyggelige julemarkedet hvert år, som er en hyggelig utflukt for hele familien. Kjøp med dere lokalproduserte godbiter til julekosen eller nydelige og håndlagde keramikk- og tekstilvarer. På dette julemarkedet kan barna prøve seg på ponniridning, se på teater eller hilse på kyrne og sauene på gården.

Jul på Liseberg

Av alle julemarkedene i Västsverige er det ingen som slår jul på Liseberg, som arrangeres fra 16. november til 30. desember.

Fornøyelsesparken er ikke bare Skandinavias største, men kan også skilte med det største julemarkedet i hele Sverige! Hele Liseberg forvandles til et fantastisk glitrende juleeventyr, med en magisk julestemning dere vil huske i lang tid.

Her kan dere vandre rundt i den varme gløden fra de 80 julebodene med lokalproduserte julevarer som skinner i kapp med de fem millioner julelysene som er hengt opp for anledningen. I tårnet ligger et mer moderne julemarked, med både kjente og unike utstillere. Kanskje dere finner årets julegaver?

Flere av parkens attraksjoner er åpne og i klassisk julestil kan dere blant annet leie skøyter og gå på isbanen. Her vises også et fantastisk isshow. Familiens minste kan dra på skattejakt, se et magisk lysshow, besøke Kaninlandet og levere ønskelisten til julenissen. Jul på Liseberg er garantert moro for både store og små!

Liseberg ligger i Gøteborg, noe som byr på mange andre muligheter for juleshopping.

Shopping i julebyen Gøteborg

Gøteborg pynter seg i all sin prakt i førjulstiden, med spektakulær utsmykking, lysdesign og en eventyrlig stemning. Byen er ikke altfor stor og er dermed ganske oversiktlig – med andre ord perfekt for juleshopping.

I Gøteborg kan dere shoppe mote, interiør, antikviteter og vintage – ja, alt mellom himmel og jord! Besøk det enorme varehuset Nordstan, rusle langs paradegaten Avenyn eller finn unike kupp i bydelen Haga. Vindusshopping er spesielt fint på denne tiden av året, da butikkene har juleutstillingene på plass.

Det er viktig å fylle på med næring under juleshoppingen, og det mangler ikke på utvalg i Gøteborg, som virkelig er en storby for matelskere. Vi har plukket ut kafeer for fika-elskeren og restauranter i toppklasse:

Kafé Magasinet

Denne kule kafeen er manges favoritt, kanskje fordi den føles både urban og trendy samtidig som den er koselig. Bakgården er dekorert med masse lys og grønne planter, og med tak og en koselig atmosfære kan man sitte der hele året. Kafé Magasinet ligger i et område som er kjent for gode restauranter, puber og vinbarer. De serverer alt fra pizza og øl, til kanelboller, bagels og kaffe.

Café Husaren

Dere kan ikke unngå å besøke Café Husaren – de serverer nemlig landets største kanelbolle! Den berømte Hagabullen er så stor at den fint kan deles av tre personer, og smaken er det heller ikke noe å si på. På Café Husaren er alt hjemmelaget og atmosfæren er hjemmekoselig.

Pensionat Styrsö Skäret

Dersom du er glad i skalldyr, er du heldig. Skalldyrene er nemlig på sitt aller beste om høsten og vinteren, og en tur innom Pensionat Styrsö Skäret vil du ikke angre på. Ta ferge fra Saltholmen og ut til den lille øya Styrsö, og nyt den fantastiske maten og havutsikten over Gøteborgs skjærgård fra den familiedrevne og hjemmekoselige restauranten.


Bhoga

Skandinavisk kokkekunst på sitt beste er det du kan forvente hos Bhoga, som har fokus på kvalitet og variasjon av skandinaviske råvarer. Fantasien og spontaniteten til kokkene er det som styrer menyen i denne restauranten som fikk en Michelin-stjerne i 2014.

Avslutt den koselige juleturen med å handle på vei hjem

Etter å ha besøkt en eller flere av de nevnte julemarkedene bør julestemningen være godt forankret i hele familien. Behold den gode stemningen på vei hjemover ved å sette på julemusikk i bilen og snakke om de gode minnene dere har skapt.

Men dere forlater vel ikke Sverige uten å handle på vei hjem? Har dere først tatt en tur over grensen bør dere benytte anledningen til å handle litt ekstra inn til jul, for en billigere penge enn hjemme i Norge. Det er som regel mest å spare på varer som drikke, godteri, egg, ost og melkeprodukter, så handle smart for å gjøre de ekstra gode kuppene.

Nordby Shoppingcenter er et naturlig stopp på vei hjem fra Västsverige, med hele 110 butikker som gir en handleopplevelse utenom det vanlige. Husk at også apotekvarer, helsekost, hårpleie og kosmetikk er billigere her enn i Norge.

Start julen med god samvittighet og ta med dere den gode julestemningen hjem!

Velkommen til Västsverige

Västsverige byr på en herlig miks av storbyliv, naturopplevelser, mat i verdensklasse og et bredt spekter av spa- og golfanlegg. Västsverige er kontrastenes region med variert natur. På reise gjennom regionen kan du oppleve de åpne slettene i Västergötland, glatte granittklipper og sjarmerende fiskevær i Bohuslän, samt dype skoger og mange innsjøer i Dalsland.

Gå til