Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Flyfoto av Marstrand
Foto: Per Pixel

Reisetips

Marstrand - Sveriges seilehovedstand

Helt vest, der skjærgården slutter og havet begynner, ligger Marstrand. Seiler- og badebyen med sjarmerende og bilfrie gater. Oppdag øyas flotte natur, saltbad og spennende historie. Kun 50 minutter fra Göteborg

Marstrand er uten tvil Sveriges Seilehovedstad og hvert år strømmer verdens beste seilere og publikum til Marstrand for flere spektakulære konkurranser. I gjestehavnen, som er Sveriges største, ligger båtene tett og hvor det meste handler om seiling og båtliv. Ønsker du å ta en tur ut på havet finnes det et antall båtturer du kan bli med på - dra rundt øya, ut i skjærgården, besøk selkolonier eller prøv deg i en hav-kajakk. Du kan til og med melde deg på seilerskole. 

Marstrand er ikke bare for seilere, men øya byr også på flotte utflukter der du kan vandre på kaia, kikke på båtene, spis en is, bade, shoppe, fika og nyte fantastiske måltider på Marstrands topp-restauranter. 

Slik kommer du deg til Marstrand

Marstrand ligger like nord for Göteborg langs den bohuslänske kysten, og turen ut tar cirka 50 minutter. Fra Göteborgs sentralstrasjon hopper du på Västtåget til Ytterby stasjon. Her bytter du til Marstrand Express-bussen som tar deg hele veien ut til Marstrands fergeleie der en kort fergetur over sundet venter før du setter føttene på øya. 

Besøker du Marstrand i sommermånedene kan du på visse dager ta båt direkte fra Göteborg. Da tar du Strömmabåtarne fra Lille Bommen gjennom den nydelig Bohuslänske skjærgården, forbi små hytter og kystsamfunn, før du ankommer Marstrand. 

Vandre, bade og slapp av 

Marstrand har en spennende historie og er et unikt besøk for deg med interesse for natur, kunst, arkitektur og kultur. Vandre gjennom koselige gater og trange smug og videre ut på den havsnære stien som går rundt øya. Det er flere veier å velge mellom, og en av dem leder deg opp til Marstrands mest kjente severdighet - Carlstens Fästning, som har voktet over øya siden midten av 1600-tallet. Her kan du krype ned i skumle fangehull eller nyte den magiske utsikten fra utsiktspunktet på festningen, men du kan også Fika og gå på teater eller konserter her. 

På stien som går rundt øya passerer du Nålöget eller nåløyet på norsk - en passasje mellom to klipper som er så smal at du må gå sidelengs gjennom, og ved Skallens Fyr får du lære om hvordan de to havene Skagerak og Kattegatt møtes. Ønsker du en lengre tur reiser du til Köön. 

Her ligger det tre magiske og godt merkende stier  i variert terreng, med forskjellig vanskelighetsgrad , men alle har til felles at de byr på vakker natur, trivelige rasteplasser og fantastisk utsikt over västerhavet. 

Nord på øya kan oppleve små kystsamfunn og i vest kan man skimte det berømte fyret Pater Noster. Den lengste turen tar deg ut i havgapet, over klipper og svaberg, mens den kortere turen går på stier langs med Älgöfjorden. 

Den lengste turen er fem kilometer lang. For deg som ønsker en enklere og kortere tur ligger det en tur på 2,5 kilometer som kobler seg på stiene i Rosenlund naturreservat. Du kan også selvsagt kombinere alle tre stiene. 

Besøker du Marstrand en varm sommerdag, eller om du bader året rundt, er mulighetene mange. Her finner du alt fra familievennlige badeplasser med sandstrender til bortgjemte viker med bratte klipper. På øya ligger også alt til rette for bare å slappe av og nyte livet. Ta en deilig promenade på kaien, kjøp med deg en is, se på alle båtene som ligger i gjestehavnen og nyt den friske havluften. 

Her spiser du i Marstrand

Tross sin størrelse er Marstrand et paradis for deg som er glad i mat, her ligger det flere restauranter som serverer mat av høy kvalitet og ofte med retter og råvarer inspirert av skjærgården. På Grand Tenan kan du nyte klassikeren gratinerte sjøkreps på den herlige verandaen som vender ut mot havnen og Paradisparken. På Ottos Kök er det bohuslänske smaker som er hovedingrediensene i menyen og her kan du blant annet spise en makeløs Skagentoast. Er du sugen på å teste en skikkelige skalldyrstallerken er det på kaien hos Marstrands Wärdshus du skal bestille bord. 


Her bor du i Marstrand

Ønsker du å overnatte på øya anbefaler vi Grand Hotel Marstrand, et stilfullt og sjarmerende hotell der Kung Oscar II en gang i tiden tilbragte mye av sin tid. Vil du heller bo i skandinavisk interiør og med en fantastiske utsikt mot havet er det Marstrands Havshotell som gjelder. Her kan du koble med av og nyte avslappende timer i spaavdelingen med bassenger, badstue og utendørsstamper ved havet - alt inspirert av den bohuslänske kysten. Mitt på Marstrandskaien ligger også Villa Maritime der du bor i leiligheter med soverom, stue og eget kjøkken. 

Ikke gå glipp av....

  • Fika på Bergs Konditori. Bergs konditori åpnet på Marstrand på 1930-tallet og er et populært Fika-sted blant den lokale befolkningen. Kjøp deg en kanelbolle, en kaffe og ta plass på uteserveringen på kaien og nyt folkelivet. 
  • GKSS Match Cup Sweden. Å være på plass når seilere fra verdensliten konkurrerer ute på havet er en fantastisk opplevelse, enten du er interessert i seiling eller ikke. I løpet av denne uken i Juli er Marstrand fullt av liv og år i arrangeres GKSS Match Cup Sweden mellom 3 - 7. juli. 
  • Følg med ut til havs på en skalldyrstur. Fisk og skalldyr fra det friske og salte västerhavet i Västsverige er blant de absolutt beste i verden. Lær deg alt om østers, kreps, hummer og krabbe når du følger med lokale og erfarne fiskere ut til havs for å teste fiskelykken.