Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Smaka på Stockholm
Foto: Smaka på Stockholm

Reisetips

Mat og drikke festivaler i Sverige

Ved å besøke en av Sveriges mange mat og drikke festivaler får du et glimrende innblikk i svenskenes kulinariske verden.

Akkurat som et svensk smørbrød-bord, er svensk kost en variert affære, og gjennom hele året er det utallige mat og drikkefestivaler som feirer lokale variasjoner i svensk mat og drikkekultur. Kortreist mat har en viktig rolle i landets økende fokus på bærekraftig mat, og spiller ofte en hovedrolle på disse smakfulle feiringene.

Her tipser vi om 15 festivaler og events over hele Sverige, som er vel verdt et besøk.

Gøteborg 

GBG øl-uke
GBG Øl Uke: på den årlige GBG Øl Uken feirer de diverse ølsortene som kommer fra Gøteborg og omegn. Øl av alle varianter kan smakes hos diverse restauranter og bryggerier i og rundt byen. Bli med på bryggeriomvisning, øl-lanseringer, og til og med hundelufteturer med øl-tema. Den store finalen er en to dagers Øl og Whiskey-messe, som blir avholdt i Svenska Mässan.
Dato: 27. mars – 4. april 2020
Hvor: Gøteborg 

Lindholmen Gatematmarked
Lindholmen gatematmarked samler matprodusenter og bryggerier fra hele verden, og aktører fra Gøteborg. Velg mellom utallige food-trucks, markeds-inspirerte boder og bli med på øl-smaking holdt av lidenskapelige ølbryggere. DJer og live musikk komplimenterer viben.
Dato: Hver lørdag fra klokken 12.
Hvor: Götaverkets gamla varvslokal, Lindholmen ( 45 minutters gange eller en kort busstur fra Gøteborg sentrum). 

Bondens egen Marknad i Haga
To ganger i året stiller bønder fra Vest-Sverige opp på Bondens egen Marknad for å selge av sin egen innhøstning. Der kan du finne alt fra rotgrønnsaker, honning og brød, til kjøtt og blomster. Benytt muligheten til å utforske Haga – en av Gøteborgs aller koseligste nabolag, fylt med kafeer og butikker. Dato: ikke bekreftet. Vår markedet er vanligvis noen uker i løpet av juni, mens høstmarkedet er utvalgte uker i august til og med oktober. Hvor: Haga nabolag i sentrum av Gøteborg

Stockholm 

Smaka på Stockholm
Hvis du vil smake på noe av det beste Stockholm har å by på, så går du til Kungsträdgården i sentrum til messen Smaka på Stockholm – en av verdens største matfestivaler. Her kan du oppleve smaker fra rundt 40 restauranter og matprodusenter, food trucks og bakere. Kortreist og organiske råvarer står alltid i sentrum, og viser hvor langt Sverige har kommet når det gjelder fokuset på bærekraft. I 2020 vil messen ha et spesielt fokus på mat for fremtiden inkludert teknologiske nyvinninger. Dette årlige sommerarrangementet har også gratis konserter med kjente artister.
Dato: 4. – 7. juni
Hvor: Kungsträdgården 

Sthml Street Food festival
Sthml Street Food festival kommer til Kungsgärden et par måneder etter Smaka på Stocholm. Sthml Street Food festival serverer retter og opplevelser fra hele verden. Parken blir fylt med food trucks og andre pop-up spisesteder, så vel som graffiti-artister og underholdning. Nytt av 2020 er Sweet Food, med fokus på godsaker for alle som liker noe søtt. Dato: I september, nøyaktig dato må bekreftes Foodstock To-dagers eventen Foodstock er skapt for foodies, og Fjäderholmarna i Stockholms skjærgård tilbyr en perfekt setting. Festivalen ble grunnlagt av Michelin-kokk Niklas Ekstedt og har fokus på nordisk inspirert kulinaritet. Det opplevelsesbaserte eventet lærer opp deltakerne i historien om mat og tilknytning til svensk kultur. Både svenske og internasjonale kokker deltar, og du vil få muligheten til å smake på varierte retter og råvarer – hvor mye av det stammer fra nordisk villmark med en internasjonal vri.
Dato: Slutten av august/ begynnelsen av september. Avventer nøyaktig dato.
 Hvor: Fjäderholmarna 

Stockholm Øl & Vin festival
Den 6 dager lange Stockholm Øl & Vin-festival er verdens største av sitt slag. Du vil få smake øl og whisky fra svenske og internasjonale produsenter – som Oppigårds, Bryggverket, Danish Single Malt Whisky og Big Drop Brewing Co. Kurs innenfor både smaking og ølbrygging tilbys, og i nyere tid har også andre alkoholholdige drinker som champagne, rom, tequila og konjakk sneket seg med i Taste Experience.
Dato: 24. – 26. september, 1. – 3. oktober 2020
Hvor: Nacka Strandsmässan

Sundsvall og nord-øst kysten 

Eat Up Sundsvall
Eat Up Sundsvall er en innovativ og ny matopplevelse og tar deg med på en gåtur for å oppleve matkulturen og restaurantene langs østkysten av Sundsvall. Turen tar ca 3.5 timer og stopper innom 10 forskjellige restauranter, hvor lidenskapelige kokker introduserer deg for deres unike kulinariske håndverk. I 2019 deltok blant annet restauranter som En liten Krog, Knaust og Menageriet.
Dato: Mulig 30. – 31. oktober, må bekreftes
Hvor: Sundsvall Stadshus, på Stora Torget 

High Coast Destilleri
Det berømte High Coast destilleriet er årlig vert for High Coast Whisky Festival, som tilbyr både mat og whisky smaking, i tillegg til lanseringer av eksklusive drikker, seminarer og andre aktiviteter. I 2019 ble både en festival IPA lansert i tillegg til en ny og eksklusiv High Coast Whisky.
Dato: 26. – 27. juni 

Surströmming-gilde på Ulvön
Ulvön, en pittoresk øy på høykysten, har produsert surströmming siden 1880-tallet. Det årlige gildet på Ulvön faller alltid på den tredje torsdagen i august. Hele øyen gleder seg til det store gilde vært år når mange restauranter serverer denne distinkte retten med alt tilbehør, slik som flatbrød, poteter og rødløk.
Dato: 20. august
Hvor: Ulvön Det går båt fra byene Docksta eller Ullånger, ca 30 km fra Örnsköldsvik. Man kan også ta båt fra Köpmannholmen 25 km fra Örnsköldsvik. 

Hernö Gin Cocktail Awards
Det velrenommerte destilleriet Hernö Gin, i Dala, Härnösand, avholder en årlig gin cocktail pris. Prisen tiltrekker seg toppklasse bartendere fra hele verden, i tillegg til besøkende som gjerne vil smake på verdens beste cocktails. På eventet i 2019 var det bartendere fra 10 land som demonstrerte sine kreative evner. ”God´s Country” kom seirende ut av konkurransen, og er kreativt krydret med røde maur og sjøvann.
Dato: Slutten av august, dato må bekreftes Hvor: Hernö Gin, 45 minutters kjøretur fra Sundsvall

Vestkysten 

Skördetid i Halland (Innhøstning i Halland)
Vestkyst-provinsen i Halland setter sin stolthet i den høye kvaliteten på de lokale råvarene. Under innhøstningen i september åpner alle fra lokale bønder, bakerier, restauranter, mikrobryggerier, små-skala produsenter, dørene sine slik at tilreisende kan få et innblikk i alle aspekter av sesongbaserte råvarer. Lis Mejeri, Tjolöholms Trädgård og Skrea Matbruk med stjernekokk Lisa Lemke er tre av mange deltagere du vil få oppleve.
Datoer: noen helger i september 2020, datoer må bekreftes
Hvor: Forskjellige steder over hele Halland 

Sildens helg
Sild er en real svensk klassiker, og Marstrand på veskysten av Sverige disker opp med noe av det beste. Under den årlige konkurransen for mest smakfulle sildeoppskrift, kan du smake på alle variantene og være med på å stemme på din favoritt. Inngangsbilletten – kjent som ”Sillpasset” – vil gi deg rabatter på utvalgte produkter rundt om i byen og inngang på forskjellige aktiviteter.
Dato: 6. – 7. juni
Hvor: Marstrand, buss går jevnlig fra Gøteborg via Ytterby stasjon og tar ca 50 minutter. 

Østersens dag i Grebbestad
Grebbestad som ligger på veskysten er viden kjent for sin deilige ”Ostrea Edulis” østers – visstnok den beste i verden. Byen avholder årlig Østerens dag, hvor lokale restauranter dedikerer hele menyer til denne luksuriøse herligheten. Grebbestad avholder også det årlige Nordiske Mesterskap i Østersåpning i begynnelsen av mai, hvor du kan heie på deltakere og nyte svensk mat.
Dato: Mesterskapet 2. Mai 2020- Østersens dag 5. september
Hvor: Østersens dag er i Torgsparken i Grebbestad, ca en og en halv times kjøring fra Gøteborg. Østersmesterskapet avholdes ved havna i Hamnplan i Grebbestad