Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Kastor Boat Trips, Gothenburg archipelago
Foto: Jonas Ingman | Bruksbild för Kastor Boat Trips

Reisetips

Matfestivaler og arrangementer i Sverige

Sverige er et land fullt av fantastiske råvarer og hvert år arrangeres det en mengde gastronomiske arrangementer. Ta turen for å oppleve, smake og lære mer om den svenske matkulturen og råvarene. Vi har samlet alle de smakfulle høydepunktene som arrangeres i Sverige

GBG Beer Week
Hvor: Göteborg
Når: 5 - 13. april
Göteborg kalles ofte Sveriges ølhovedstad. Målet med GBG Beer Week er å få byens ølkultur å blomstre enda mer. I løpet av en hel uke i april hylles mangfoldet av øltyper som finnes i Sverige. Ølmiddager, tap take overs, ølslipp, bryggeriturer, bryggekurs er bare en knippe av opplevelsene du kan få med deg. 

Øl og whiskymesse 2019
Hvor: Göteborg 
Når: 12 - 13. april
Destillerier og bryggerier fra alle verdens hjørner kommer til Göteborg. Her kan du prøve og smake det beste innen øl, whisky, cider, rom, avec og delikatesser. Messen passer både for nybegynnere og viderekommende. 

Polkagrisens Dag
Hvor: Gränna, Småland
Når: 20. april 
Denne dagen holder alle polkagris-kokeriene i Gränna åpne visninger og noen lar deg også prøve å bake dine egne. Du kan så din egen polkabete, drikke polkalatté på Amalias Cafe og gå på påskevandring opp Grännaberget. 

Göteborg Vin & Deli 2019
Når: 26 - 27. april 
Göteborgs største vin- og delikatessemässa på Svenska Mässan. Her får du prøve, lukte og oppleve drikke fra hele verden. Spennende nyheter, gamle klassiskere og unike flasker med unik historie, og mye annet.

Gotland Gastronomy
Når: 25 - 28. april
Hvor: Gotland
For andre året på rad arrangeres Gotland Gastronomy - en mat og drikkefestival hvor Gotlands restauranter og lokale produsenter inviterer til en langhelg fylt med events, egne festivalmenyer, smakprøver og mye mer. 

Nordisk mesterskap i Østersåpning 
Hvor: Grebbestad  
Når: 4. mai 
Lørdag 4. mai er nordens beste østersåpnere samlet i Grebbestad for å konkurrere i Nordiska Mesterskapen i Ostronöppning. Her er det om å gjøre og åpne 30 østers på kortest mulig tid, uten å noe blodsøl, for å så dandere de for den strenge juryen. 

International Food Festival
Hvor: Kungsbacka, Halland
Når: 8 - 11.mai 
I mai er det tid for den internasjonale matfestivalen i Kungsbacka i Halland. Hit kommer utstillere fra Spania, Tyskland, Frankrike, Italia og Ungarn og festivalen tilbyr alt fra varm mat til ulike spesialiteter, bakverk og delikatesser. Festivalen er en turnerende matfestival som besøker flere steder rundt i Sverige.

Smaka på Stockholm
Hvor: Stockholm
Når: 5 - 9. juni
En av verdens største matfestivaler går av stabelen for det 28. året på rad i den svenske hovedstaden. Matfestivalen tilbyr en stor variasjon av spennende mat og drikke fra ulike matkulturer, hvor de mikser tradisjon med nye og spennende trender. Dette er stockholmernes førsommerfest hvor Kungsträdgården fylles med matglede, god drikke, spennende artister og herlig stemning. Dette er en fest som passer for alle!

Hallansk Ølfestival
Hvor: The Red Fox i Folkared 
Når: 10. juli 
I løpet av denne ølfestivalen får muligheten til å treffe mikrobryggerier fra Halland, prøve deres øl og mingle med andre ølentusiaster. Det serveres også mat under festivalen, blant annet mat fra grillen servert av SmoKing Aces BBQ.

Matkrillfestivalen i Bua
Hvor: Varberg, Halland
Når: 13. juli 
Matkrillfestivalen er en festival som har fokus på makrellen som råvare. Her kan du smake på fantastisk stekt makrell med potetmos og pølse, Buapudding, vafler og kake. Festivalen byr på opplevelser for alle aldre med flere forskjellige mat- og musikk arrangementer

Mat i verdensarven
Hvor: Öland
Når: 18 - 19. juli 
I Mörbylånga havn på Öland blir det fokus på den ölandske matproduksjonen. Samspillet mellom menneske og natur ligger til grunn for at dette landskapet står på UNESCO´s verdensarv liste. Under arrangementet får du muligheten til å smake på produkter som er produsert og laget i "verdensarven".

Green corner på Gotenburg Cultur Festival
Hvor: Göteborg 
Når: 6 - 11. august 
Under en av Sveriges største byfestivaler blir Green Corner en del av festivalen med et ekstra fokus på holdbarhet og mat. I Green Corner får du inspirasjon til grønne og bærekraftige matopplevelser. Her får du også muligheten til å smake på vegatarmat fra hele verden med Göteborg som en fellesnevner. 

Vinfestivalen 2019 i Varberg
Hvor: Varberg, Halland
Når: 31. august. 
Hva er vel bedre på sensommeren enn å reise på en skikkelig vinfest på svenske kysten i Halland. Under vinfestivalen har syv restauranter, i samme vik, valgt ut fire viner som representeres deres spisested. Du reiser enkelt med strandtoget fra sted til sted. 

Falkenbergs Matdager
Hvor: Falkenberg sentrum
Når: 6 - 7. september 
Falkenberg Matdager en er hyggelig matfest med fokus på kunnskap, kjærlighet og passion for mat. Smak deg gjennom svensk og Hallansk matkultur og råvarer. 

Dalarnas skördefest
Hvor: Avesta, Hedemora og Säter 
Når: 6 - 8. september
Dalarnas særpreg og tradisjoner har satt sine spor i den lokalproduserte maten. På Dalarnas skördefest (innhøstingsfest) finner du hengivende mathåndverkere, produsenter, oppdrettere og kokker. Totalt blir det 100 mataktører på plass i kommunene Avesta, Hedemora og Säter. Det blir en helg fylt med velsmakende mat, trivelige produsenter og et bredt utvalg av deilige råvarer. Kom, lukt, smak og nyt!

Skördefest i Äppledalen
Hvor: Äppledalen, Småland
Når: 7. september. 
Äppledalen i Småland er kjent for sine fantastiske fruktgårder. Under Skördefesten kan du nyte lokalprodusert mat og fika på plass eller kjøp med deg råvarene hjem. I løpet av dagen kan du også bli med Fruktsafari med traktor og vogn gjennom Rudenstams frukthager. 

Gotlands Skördefestival
Hvor: Gotland
Når: 7 - 8. september 
Den 7 - 8. september feires den gotlanske skördetiden med en stor festival. Skördetid er tiden hvor avlingen er blitt høstet og råvarer er på sitt beste. Gotland er kjent for sine velsmakende og store tilbud av råvarer, og festivalen viser hele kjeden fra jord til bord. Kjernen i festivalen er det gotlanske: dufter, smaker og tradisjoner. 

Sthlm Street food
Hvor: Stockholm
Når: 8. september 
I løpet av Sthlm Street food kan du nyte urban mat fra hele verden. Scenen fylles med opptredener, konkurranser og graffitikunstnere. Det vil også bli arrangert SM i Food Trucks, der Food trucks konkurrer med både klassikere og nye innovative retter i kampen om mesterskapstittelen.

Falkenbergs Øl- og Whiskymesse. 
Hvor: Falkhallen, Falkenberg
Når: 13 -14. september. 
Velkommen til en messe med mange interessante utstillere, forelesere samt fantastiske drikker. Over 35 utstillere kommer for å servere førsteklasses produkter, dele sin kunnskap og svare på dine spørsmål.

MAT Vaxjö
Hvor: Vaxjö, Småland
Når: 13 - 14.september 
MAT er et unikt matarrangement midt i hjertet av Småland! I løpet av to dager forvandles Vaxjö til et internasjonalt samlingspunkt med fokus på økologiske og kortreiste råvarer. Et av sveriges største matarrangementer, som årlig tiltrekker seg 50 000 mennesker som smaker, lærer, oppdager og sprer kunnskap om mat.

Skördefest på Visingsö
Hvor: Visingsö, Småland 
Når: 14 - 15. september
Andre helgen i september åpner gårder, kaféer og restaurantene sine dører og inviterertil Skördefest. I dette unike miljøet som har hatt en sentral betydning for den svenske historien kan du vandre rundt å smake og prøve lokalproduserte råvarer produsert i området. 

Kungsbacka høstfest
Hvor: Kungsbacka
Når: 15. september 
Kungsbacka høstfest er en hyllest til mat, drikke og pepperroten. Dette er en dag fylt med smaksopplevelser, kunnskap og passion for mat på Kungsbacka Torg. 

Hummerpremieren
Hvor: Bohuslän
Når: 23. september
Den 23. september går startskudder for årets høydepunkt i Bohuslän - jakten på havets svarte gull. Hummerfiske er en populær aktiviteter i noen få uker på høsten og flere seiler ut for å fange den ultimate delikatessen. For fritidsfiskere er det lov å fiske hummer fra første mandagen etter den 20. september og frem til 30. november. 

Ölands skördefest
Hvor: Öland, Småland
Når: 27 - 28. september 
I slutten av september inviterer Öland til Sveriges største skördefest. Festen har blitt arrangert i over 20 år og flere tusen reiser hit hvert år for å feire avlingen. Butikker, restauranter, gårdsbutikker, kroer og kaféer serverer nyplukkede godsaker, slik at du kan få smake på råvarer fra den Ölandske naturen. 

Smaka på Varberg
Hvor: Varberg, Halland.
Når: 28. september 
Lørdag 28. september avsluttes sensommeren med en hyllest til mat og drikke. Ikke gå glipp av sjansen til å nyte god mat og drikke i den koselige byen Varberg sammen med dine nærmeste. 

Smaka på Värmland
Hvor: Gustavsvik Herregård
Når: 28 - 29. september
På Gustavsvik herregård i Värmland blir det i slutten av september matfest med lokal forankring. Ta del i nyskapende gastronomisk mathåndverk og smak deg gjennom Värmlands spiskammers. Her er sjansene store for å finne nye og gode smaker for alle type ganer.

Gotland Trøffelfestival 
Hvor: Gotland
Når: 15 - 17. november 
Under Gotlands trøffelfestival er den luksuriøse gotlandske trøffelen i fokus. I løpet av festivalen arrangeres det seminarer, marked, seremonier og matretter som alle har trøffel som hovedtema. For å vise mangfoldet av trøffelrettter serverer flere av gotlands restauranter egne trøffelmenyer. Høydepunktet for mange er å bli med på trøffeljakten, der trente trøffelhunder finner trøffel gjem i den gotlandskap naturen.