Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Fiske i Smögen, Västsverige
Foto: Jonas Ingman/westsweden.com

Reisetips

Matsafari i Sverige - ett eventyr i naturen

I den svenske naturen og landsbygden er det fritt fram for alle å jakte på alt naturen har å tilby. Her kan du ta turen helt på egenhånd eller la en lokal ekspert guide deg – en Svensk matsafari kommer i mange variasjoner.

Kulturen med å samle inn mat direkte fra naturen står sterkt i Sverige og på sensommeren drar alt fra naturelskere i alle aldre til, toppkokker og mat-entusiaster, ut i naturen for å sanke inn årets friske bær, sopp og planter. Lokale naturskatter som blåbær og sopp er like morsomt å høste som det er å nyte dem til middag. Allemannsretten i Sverige, sikrer som i Norge, muligheten til å ta turen ut i det fri med en kurv for å sanke inn matskattene. Den gyldne regelen er som alltid at man trår varsomt og bidrar til å holde naturen intakt.

Det kan være fristende å vandre ut i villmarken helt på egenhånd, men det er likevel ett godt råd å la en erfaren ekspert ledsage dere på turen. Ikke bare sikrer man at alt som sankes inn av bær planter og sopp er spiselig og ikke giftig, men det er også stor mulighet for at du får oppleve bortgjemte og «hemmelige» steder hvor de beste råvarene ligger gjemt. Kantarellen er et eksempel på en delikatesse som kan være vanskelig og som kan kreve ett trenet øye for å finne, der de ofte er bortgjemt i klynger under bartrær og mose. Den Stockholmsbaserte kokken Niki Sjölund, som selv er en guide, er en av mange eksperter som holder kurs for innhenting av sopp i skog og mark

Svenskene har også en forkjærlighet for dyrking av råvarer som normalt kun finnes i skog og mark. Det finnes derfor mange gårder og frukthager i hele Sverige hvor selvplukk av alt fra frukt og grønnsaker til poteter og mais er tilgjengelig. For sjømat-entusiaster finnes det også mange muligheter, hummer og skalldyrssafari er også en del av tilbudet som finnes for de som vil utforske hva naturen har å tilby.

De Svenske skogene = en himmel av bær og sopp

Så hvor skal man dra, om man leter etter en bra plass for å finne sopp, bær eller kanskje en håndfull med urter til matlagingen? Det er ganske enkelt, alt vokser der du finner trær og skog, og siden halve Sverige er dekket av skog, er det aldri langt å dra for å finne ett lovende sted, ikke engang om du befinner deg midt i største byene som Stockholm eller Göteborg

Finner man den rette plassen i skogen er man omringet av et hav i blått og rødt, og noen ganger en blanding av begge deler, siden både blåbær og tyttebær vokser i samme terreng. Drar du lenger nord er det ofte i myr-landskap du kan finne de ettertraktede multebærene. De vakre bærene med den karakteristiske smaken er midt i blinken for mange av våre mest populære desserter i vinterens høytider. 

Hvis det er bringebær du er på jakt etter så finnes disse stort sett viltvoksende i hele landet akkurat som nyper. Markjordbær er en glede å finne i dekorative små klynger i skog, langs landeveiene eller i blomsterenger. Svenskene har også ett eget ord for bortgjemte perler, de kaller det «smultronställe”, eller markjordbærplasser som det ville ha hett på Norsk. Så hvis du er så heldig å snuble over en plass med markjordbær, så vet du hvordan ordet har fått sin betydning!

Kystens herligheter

Forlater du de dype skogene og begir deg ut til kystområdene, dukker det opp enda flere muligheter for å finne mat i naturens spiskammer. Det samme gjelder områdene med innsjøer, som du finner i hele Sverige. Fisking i uberørt natur, enten i vann, innsjø eller på kysten er for mange ren terapi og avslapping som er vanskelig å overgå av andre opplevelser. Og selv om noen steder er regulert når det gjelder fiske, så kan man fiske med sportsfiskeutstyr uten fiskekort i offentlige vannområder.

Skal du gi deg selv en større mulighet for å få fisk er det en god idé å engasjere en lokal fiskeguide. Er du i nærheten av en av de store innsjøene i Sverige, som Vänern, Vättern og Mälaren i den sørlige delen av landet, eller for den sakens skyld i Stockholm eller Göteborgs skjærgård, så finnes det fisketurer med guide tilgjengelig for deltakelse. Nok ett eksempel på en måte å utforske den fantastiske naturen i Sverige samtidig som du fyller ditt spiskammer!