Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Midtsommer, Gullspång, Västergötland
Foto: Clive Tompsett/imagebank.sweden.se

Reisetips

Midtsommer i Sverige

Bortsett fra jul, er midtsommer den viktigste feiringen i den svenske kalenderen. Og for noen er den faktisk enda viktigere. Midtsommeraften er sommerens lengste dag og lyseste natt, da spiser vi og skåler til solen går opp…

Midtsommer er en høytid der man er sammen med gode venner, spiser tradisjonell mat og drikker godt og mye.

Her guider vi deg til hvordan du feirer en storslått midtsommer. Vi presiserer begrepene, som hva den 18. snapsen egentlig heter, og hvorfor svenskene hopper rundt et fallossymbol med blomster i håret.

Mat og drikke

I Sverige er maten viktig på midtsommer-bordet. Det er vanlig å spise sild, rømme, gressløk, nypoteter, jordbær og bløtkake. Det er øl og snaps som gjelder, og sammenlignet med akevitt er utvalget stort blant snaps. Hver skål har sitt navn og holder du ut 18 snapsglass er du dreven!

Hvorfor feirer man midtsommer?

Midtsommer en av svenskenes favoritthøytider og har flere likheter med vår 17. mai enn med St. Hansaften. Midtsommeraften faller alltid på fredagen nærmest den 24. juni. Opprinnelig er midtsommer en urnordisk høytid. Vi vet ikke så mye om hvordan de opprinnelige festene ble avholdt, mer enn antydninger i historien om at man drakk mye øl. Ifølge kristendommen feirer man i stedet Johannes Døperens fødselsdag. Midtsommerstangen kalles også for maistang og består av en stamme som kles i bjørkeløv og pyntes med blomster. En veletablert teori hos svenskene er at midtsommerstangen egentlig er en stor fallos som befrukter jorden. Man antar at stangen, slik den ser ut i dag, kom til Sverige på 1300-tallet fra Tyskland.

Små grodorna

Både barn og voksne danser rundt stangen og synger tradisjonelle sanger med tilhørende dans. En av de mest kjente er ”Små grodorna”, der du hopper rundt stangen sittende på huk og vifter med hendene.

Oppleves best på plass

En ekte svensk midtsommerfeiring bør helst oppleves på plass – i Sverige. Så ta med deg familien over grensen og reis på en midtsommerhelg i Sverige!

Når:
Opprinnelig 24. juni. Men basert på kalenderåret feires midtsommer på fredagen mellom 20. og 26. juni.

Hvor:
Skansen, offentlige parker, strender, hager, sommerhus; faktisk hvor som helst i Sverige så lenge det er utendørs. PS! Dalarna er spesielt kjent for sine tradisjonsrike midtsommerfeiringer.

Hvem:
Alle kan feire midtsommer! Store og små har det gøy denne dagen.

Hvordan feire som svenskene:
Sørg for at du blir invitert til en svenske, ta del i en feiring i en by, på en campingplass eller i en park.

Velkommen til Sverige!