Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Toppliste

Topp 13 museer i Stockholm

Museum passer for alle, og i Stockholm finnes det et bredt utvalg. Alt fra kunstmuseum til leketøysmuseum. Kunstmuseene har en imponerende samling av arbeid av både nasjonale og internasjonale kunstnere. Sammen presenterer de samtidskunst, moderne klassikere, foto og eksperimentell kunst. Flere av museumene har egne restauranter og caféer, og en av de, Fotografiska ble kåret til den beste museumsrestauranten i 2017.
01. Stockholm Nationalmuseum
Foto: Hans Thorwid/Nationalmuseum

Nationalmuseumet i Stockholm ble etablert i 1866 og siden den gang har det vært Sveriges største museum for kunst og design. Sett bort i fra kunst, så byr museet på en fantastisk utsikt over byen. Etter 5 år med rekonstruksjon åpnet det igjen i oktober 2018. Her finnes det samlinger av malerier, tegninger, skulpturer og trykk fra 1500 til 1900 tallet, og anvendt kunst, design og portretter fra tidlig middelalder og fram til i dag.

Nationalmuseum, Södra Blasieholmshamnen, Stockholm
02. Artipelag
Artipelag, Stockholm
Foto: Henrik Trygg/imagebank.sweden.se

Artipelag er en sammenslåing av Art (kunst), Activities (aktiviteter) og Archipelago (skjærgård). Dette er et utfluktsmål som holder høyt internasjonalt nivå og som ligger i nydelige omgivelser. Her finner du både spektakulære kunstutstillinger, inspirerende aktiviteter og god mat. I tillegg finnes det en hall, Art Box, for eventer og underholdning, en designbutikk og to restauranter. Adresse: Artipelagstigen 1.

03. Fotografiska
Foto: Erik G Svensson

Fotografiska er en av verdens største arena for moderne fotografi. Fire store, unike utstillinger og rundt 20 mindre utstillinger presenteres årlig. Det finnes også en bok- og souvenirbutikk, en prisbelønt restaurant og et fotogalleri. Fra kafeen i øverste etasje får du en av Stockholms aller beste utsikter. Adresse: Stadsgårshamnen 22.

04. Moderna Museet
Moderna Museet, Stockholm
Foto: Agence Les Conteurs

Moderna Museet huser en av Europas fremste kunstsamlinger fra det tjuende århundre frem til i dag. Museets store samling og skiftende utstillinger presenterer samtidskunst i tillegg til moderne klassikere. På museet finnes det også et verksted for barn, butikk og en restaurant med en vakker utsikt over Djurgården og Strandvägen. Adresse: Exercisplan 2.

05. ArkDes - Sveriges nasjonelle sentrum for arkitektur og design
Foto: Virserums Konsthall

ArkDes er Sveriges nasjonale sentrum for design og arkitektur. Det er et museum, et kunnskapssenter og en arena for debatt og diskusjon om fremtidens arkitektur og design. Sett bort ifra utstillingene så bør du ikke gå glipp av biblioteket med store glassvinduer og et funksjonalistisk interiør. Senteret arrangerer seminarer og konferanser rundt temaer som fremtidens by og trekker ofte fram unge designtalenter.

06. Bergrummet leketøysmuseum
Foto: Anna Hållams

Du trenger ikke være barn for å like Bergummet leketøysmuseum, som inneholder en samling sjeldne leker fra 1600- tallet til vår tid. Alle presenteres i vakre utstillinger som er bygd av scenografer, kunstnere og rekvisitører. Du finner alt fra dukker og tegneserier til lekebiler, brettspill og miniatyrfigurer i et unikt lokale under bakken: et 2500 kvadratmeter stort tidligere torpedoverksted på museumsøya Skeppsholmen. Lekene kommer fra familien von Schinkels samling. Til sammen rommer museet over 40 000 gjenstander. Svensksundsvägen 5 

07. Thielska Galleriet

Et av Sveriges fineste kunstmuseer. The Theil Gallery stiller ut en unik kunstsamling fra forrige århundre og inneholder kunstverk fra blant annet malere som Edvard Munch, Carl Larsson, Bruno Liljefors og Anders Zorn. Museet var Ernest Thiels hjem frem til 1924 og er i stor grad bevart i sin opprinnelige tilstand. I parken utenfor finnes skulpturer av blant annet Auguste Rodin, Tobias Sergel og Gustav Vigeland. Adresse: Sjötullsbacken 8.

08. Sven-Harrys Konstmuseum
Foto: Per Myrehed/Sven Harrys Konstmuseum

Sven-Harrys Konstmuseum er en flott skinnende bygning med en fasade av messing. Bygningen huser et kunstgalleri, et museum og en restaurant. En unik ting med dette stedet er det separate museet i toppetasjen som er en kopi av Sven-Harrys tidligere hjem – en 1800-talls herregård. Det store, lyse kunstgalleriet inneholder mange spennende utstillinger, primært av moderne svenske kunstnere. Adresse: Eastmansvägen 10.

09. Skogskyrkogården - en del av verdensarven
Foto: Susanne Hallmann

En gravlund er kanskje ikke det første stedet du tenker på når du er på reise, men Skogskyrkogården i Stockholm byr på en unik arkitekturopplevelse og er en del av UNESCOs verdensarv. Stedet er en grønn oase, og flere av bygningene på steder, slik som kapellet og krematoriet er designet av den anerkjente svenske arkitekten Gunnar Asplund etter å ha vunnet en arkitektkonkurranse i 1915.

10. Hallwylska museet
Foto: Hallwylska museet

Dette private slottet ble bygd i 1898 og tilhørte det velstående paret Walther og Wilhelmina von Hallwyl. Det ble forært til den svenske staten i 1920 og står fortsatt slik de etterlot det, nærmest som en tidskapsel. Wilhelmina var en ivrig samler, og takket være interiøret og hennes samlinger av kunst og personlige gjenstander – alt fra kinesisk porselen til italienske skap i gull og et stykke av parets bryllupskake – gir huset et unikt innblikk i overklassens livsstil i denne perioden. Hamngatan 4 

11. Bonniers Konsthall
Foto: Anna Hållams

Denne spektakulære bygningen ser ut som et enormt strykejern med store vinduer på begge sider. Den byr på utstillinger av moderne kunst og panoramautsikt over Barnhusviken og togene på skiftestasjonen ved siden av. Galleriet viser frem både svensk og internasjonal kunst. Utstillingene spenner fra ambisiøse tematiske gruppeutstillinger til separatutstillinger der kunstverkene ofte er laget spesielt for anledningen. Glass- og stålbygningen ble tegnet av Johan Celsing Arkitektkontor i 2006. Torsgatan 19 

12. Astrid Lindgrens hjem
Foto: Saltkråkan AB

Den verdensberømte forfatteren og skaperen av Pippi Langstrømpe bodde her i over 60 år, fra 1941 til 2002. Leiligheten, som består av fire rom og kjøkken, ser ut akkurat som den gjorde mens Astrid Lindgren levde. Til og med sengen hennes, der hun pleide å skrive om morgenen, er fortsatt intakt. Legg spesielt merke til møblene: I likhet med andre smålendinger likte ikke Astrid Lindgren å sløse. Derfor studerte hun møblene i Stockholms butikker og fikk deretter dyktige snekkere hjemme i Småland til å lage noe lignende. Hvis du vil besøke Astrid Lindgrens hjem, må du bestille på forhånd. Det kan du gjøre på nett. Dalagatan 46 

13. Carl Eldhs Ateljémuseum
Foto: Urban Jörén

Carl Eldhs ateliermuseum ligger tilbaketrukket i Bellevueparken og er heller ikke spesielt godt kjent blant lokalbefolkningen. Det lille huset er fylt til randen av statuetter, byster og skisser laget av den nå avdøde skulptøren, som står bak verker du kan se flere steder i Stockholm. Blant annet har han laget August Strindberg-statuen i Tegnérlunden. Selve huset, som har mørkebrun fasade og store vinduer mot nord for å slippe inn lyset, er en attraksjon i seg selv. Det ble tegnet i 1919 av Ragnar Östberg, arkitekten som også er mannen bak Stockholms berømte rådhus. Lögebodavägen 10 

14. Nysgjerrig på mer?
Kunst, Stockholm
Foto: © Agence Les Conteurs

Konst i tunnelbanan

T-banen i Stockholm blir sagt å ha verdens lengste kunstutstilling – 110 km lang. Mer enn 90 av de 100 stasjonene er dekorert med skulpturer, mosaikk, malerier, installasjoner, graveringer og relieffer laget av over 150 ulike kunstnere. Noen av høydepunktene finner du på stasjonene Kungsträdgården, T-centralen, Rådhuset, Solna Centrum, Tensta Hötorget, Thorildsplan, Bagarmossen, Tekniska Högskolan og Stadion.

Public Art

Stockholm har rikelig med offentlig kunst og skulpturer, dette er delvis takket være 1%-regelen fra 1963. Det innebærer at én prosent av den totale kostnaden for prosjekter gjeldene nybygg, ombygging og tilbygg skal tildeles offentlig kunst. Carl Eldh og Carl Milles har mange offentlige skulpturer, men deres arbeid kan også bli sett på Carl Eldhs Ateljémuseum og Milles skulpturpark på Millesgården.

Velkommen til Stockholm!