Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Åre, Jämtland
Foto: Niclas Vestefjell/imagebank.sweden.se

Reisetips

Når bør man dra på skiferie til Sverige?

Les Visit Swedens guide om hvilke perioder det er beste å legge skiferien, slik at du er bedre rustet til å velge rett tid.

Beslutningen er tatt: Selvfølgelig skal familien på skiferie i år. Kanskje er det skistedet som passer familien best også allerede funnet, så da mangler kun det siste spørsmålet: Når skal vi dra? På de fleste skistedene går sesongen fra starten av desember og helt til slutten av april.

Tidlig på ski og julehygge

I begynnelsen av desember åpner de aller fleste skistedene i Sverige, bortsett fra de aller sydligste, og det er oftest en ganske stille og rolig start når anleggene på fjellet langsomt våkner til liv etter en lang sommer og høst.

Men det finnes også unntak. Flere skiområder arrangerer en del events for å feire at sesongen endelig er i gang igjen. Mange steder er det for eksempel mulighet til å teste årets nye skimodeller, og de fleste stedene feirer også Lucia-dagen 13. desember.

Skiområdene er på ingen måte overfylt i desember måned, så hvis man har lyst til å ha løypene nesten for seg selv bør man prøve å dra avgårde et par uker før jul. Men vær oppmerksom på at man kan risikere at ikke alle løyper og heiser er åpne enda. Selvfølgelig har man drømmen om en hvit jul. Hva med å droppe julestresset og gaverushet og ta hele familien med på en stor hytte med peis og hygge rett ved siden av løypene?

Billige uker

Etter jul og nyttår er det i januar gode muligheter til å arrangere en skiferie i det svenske vinterparadiset til en riktig billig penge. En hytte i denne periode kan koste helt ned til en tredjedel av prisen i høysesongen. Samtidig er det også oftest penger å spare både på skiutleie og skipass i denne perioden.

Men vær oppmerksom på at det kan være noe kaldere i januar enn senere i sesongen, og risikoen for vind er også noe større, men heldigvis er skitøy i dag av så god kvalitet, at hvis man kler seg riktig, så kan man fint stå på ski en hel dag, eventuelt avbrutt av et par hyggelige pauser i en liten hytte på fjellet med varm kakao og røde kinn.

Skolens ferie

For en stor del av de norske skigjestene er det slett ingen diskusjon om når skiferien skal plasseres. Det er i skolens vinterferie. I Norge er dette for 2018 fordelt over uke 7, 8 og 9, og det er derfor også den aller travleste perioden i mange av Sveriges skiområder.

Men at skistedet er travelt er ikke ensbetydende med lange køer og dårlige løyper. For i februar er det relativt kjølig hvilket gir fantastiske snøforhold, så på tross av at det er flere skikjørere i løypene, så opplever man uhyre sjeldent at det er altfor oppkjørte løyper og at ting tar lang tid. Svenske skiområder er i tillegg svært effektive og har veldig gode heissystemer.

Lengre dager

Mars måned har litt lysere og lengre dager, samtidig som kulden så smått begynner å slippe sitt håndfaste grep over de nordiske landene. Det svenske sportlovet (vinterferien) som er spredt utover nesten hele februar avhengig av hvor i Sverige man bor, er overstått, og det betyr også at det igjen blir billigere å dra på skiferie. Skal man på ski med barn som enda ikke har begynt på skolen, så er mars og april absolutt å anbefale. Det finnes fortsatt masse snø, men temperaturene er mer behagelige for de aller minste.

Sol og vårfølelse

For når vi kommer til april, er det riktig så mange solskinnstimer på fjellet, og en lang og god dag på ski kan ofte avsluttes med en øl på terrassen i korte ermer.

Skisesongen går på de fleste større skiområdene i Sverige til påske og ofte også et par uker til, alt etter når påsken faller. Mange er dog litt skeptiske til å legge skiferien altfor sent på året. Men om man ser på snø-statistikken fra de siste 10 sesongene på eksempelvis Sälen i Dalarna, så viser den at det er gjennomsnittlig mer snø på fjellet i mars og april, enn i januar og februar.

Sälens skiområder:

Lindvallen

Högfjället

Tandådalen

Hundfjället

Stöten

Kläppen

Det kan være greit å vite at på grunn av de høyere temperaturene kan det være litt tyngre og litt vanskeligere snø å kjøre i, så derfor kan det anbefales å velge et av de nordligste skistedene som for eksempel: Funäsfjällen, Vemdalen eller Lofsdalen, hvor snøen til tross for flere solskinnstimer stadig er perfekt.

Vil man prøve å stå på ski enda senere i sesongen og samtidig få unike off-pist-muligheter og fantastiske naturopplevelser, så er Riksgränsen stedet. Riksgränsen ligger, artig nok, rett på grensen mellom Norge og Sverige og er det aller mest ekstreme i Norden.

Her er høysesongen i mai og juni, hvor midnattssolen skinner på fjellet, og heisene er åpne på kvelden. Det er eksotisk skikjøring!

Skrevet av: Kent Kjersgaard-Hansen