Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Nattvasan 90
Foto: Fotograf Ulf Palm AB

Ting å gjøre

Nattvasan 2020

Vasaloppet er verdens eldste langløp på ski. Siden 1922 har skiløpere fra hele verden samlet seg i Dalarna for å gå det 90 km lange løpet fra Sälen til Mora. Turen er tøff på dagtid, men på natten blir løpet en stor opplevelse. Nattvasan 90 og 45 er et parløp hvor du og en venn går sammen med andre tomanns-lag. I fri stil - skøyting eller klassisk - går dere sammen gjennom de mørke skogene, hvor det bare er en kontrollpost i løpet av hele turen. Nattvasan er en helt annerledes skiopplevelse der du kun med lys fra stjerner og hodelykter går den vakre turen fra Sälen til Mora.

Hva er Nattvasan?

Nattvasan er et parløp der hvert lag består av to deltagere. Laget går sammen av sikkerhetsmessige årsaker. Det skal ikke være lenger avstand mellom deltagere enn at dere kan ha øyekontakt. Ved målgang skal det maksimalt være en avstand på 20 sekunder mellom deltagerne. Nattvasan er et løp for mosjonister så det kåres ingen vinnere av løpene. Alle løpere må stille med hodelykt, en liten vannflaske og beholder til denne for egen påfylling ved vannstasjonene langs løypen. 

Når starter Nattvasan og hvor langt er det? 

I år går løpet fredag 28. februar og starter kl 20:00. Under Nattvasan 90 og 45 starter alle lag samtidig, delt inn i tre puljer basert på estimert tid. 

Nattvasan 90 (90 km ) - 28. februar
Parløp der du og en venn går hele den originale løypen til Vasaloppet. I mørket med kun lys fra egne hodelykter. I valgfri stil- skøyting eller klassisk - finner dere veien gjennom den mørke skogen, og underveis møter dere bare en kontroll. Her er det bare stjernene og hodelyktene som viser vei. 

Nattvasan 45 (45 km) - 28. februar
Et korteret parløp på 45 km med start i Oxberg. Mørket og stillheten venter med det samme dere forlater startstreken. Sammen med din partner går veien gjennom mørket og frem til Mora. Som på Nattvasan 90 er det valgfri stil og kun hodelyktene som lyser opp sporet.

Hva trenger du til Nattvasan? 

Det er viktig med godt utstyr da det både kan bli kaldt og mye vind under løpet. Alle deltagere må ha: 

  • Hodelykt 
  • En liter med væske
  • Flaske eller beholder for påfylling av væske på drikkestasjonene under løpet. 

I tillegg anbefaler vasaloppet.se følgende:

  • Vindtett jakke og bukse
  • Pustende og varm undertrøye.
  • Ekstra lue og hansker 
  • Førstehjelpsskrin 
  • Energibarer eller lignende. 
  • Ekstra batterier til hodelykten. 

Ler mer og få gode tips til Nattvasan fra Vasaloppskolan

Savner du noen til ditt lag? 

Med Lagbyggeren til Vasaloppet kan du finne en partner å krysse mål-linjen med. Dette er et verktøy som gjør det enkelt for deg som skal gå stafett eller parløp å finne andre deltagere å gå med. I Lagbyggeren kan du annonsere etter medlemmer til ditt lag og finne ledige plasser på andre lag. 

Mer informasjon om Lagbyggeren finner du her

Bli med på folkefesten

Det skjer alltid noe under vinterveckan, så etter å ha fullført Nattvasan har dere hele helgen i Mora foran dere. Her arrangeres det aktiviteter for store og små, god mat og drikke og mye annen moro hele helgen. Følg med på programmet på vasaloppet.se for siste oppdateringer.