Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Dresin, Västsverige
Foto: Vist Dalarna

Reisetips

Natureventyr i Dalarna

Dalarna grenser mot Hedmark og Siljansområdet ligger ca. 5 timers kjøring fra Oslo, men enda kortere fra Gjøvik og Lillehammer. Her tipser vi om feriedestinasjoner og aktiviteter du lett gjør i løpet av en helg – alt fra bjørneekskursjoner til dresintråkking og dyreparkbesøk!

Ta en bjørneekskursjon i Orsa Finnmark

Bedriften Björn & Vildmark tar deg med på knallgode guideturer gjennom skog og mark i Sveriges mest bjørntette område, nemlig Orsa Finnmark i Dalarna. Forskerne Gunther og Andrea viser deg hi, lærer deg å kjenne igjen spor etter bjørn og forteller alt om hvordan bjørner lever. Neste stopp på veien er soleklart Orsa Rovdjurspark - hvor du faktisk får sett bjørnene. Parken er unik i sitt slag i Europa, og de besøkende kommer tett på både brunbjørner og isbjørner. Tips: Sett av god tid – bjørneparken har mange andre sjeldne rovdyrarter også.

Sporty dresintråkking i Vansbro

Dresintråkking er en sosial og sporty friluftsaktivitet som passer både store og små. Tempo velger man naturligvis selv, og de som er ekstra sløv kan gå for en tandemdresin. Konseptet går ut på at man tråkker seg frem gjennom naturen på nedlagte jernbanespor, og underveis kan man legge inn stopp på fine rasteplasser. Bedriften Station Sågen tilbyr turer i den sørlige delen av Vansbro. Bedriften Vansbro Äventyr tilbyr turer nord i kommunen, langs sjøen Van og Vanån. Men hvorfor ikke velge begge deler? Ved Station Sågen kan du også booke villmarksovernatting i en Tipi. Kjøretid fra Oslo til Vansbro er cirka 4 timer, og i løpet av en helg blir du kjent med et av Dalarnas frodigste villmarksområder.

Avesta Visentpark – opplev europeisk bison på nært hold

Så vidt man vet har visent, den utrydningstruede europeiske arten av bison, aldri levd i Norge. Men man kan dra til Avesta Visentpark i Dalarna og se dem der! I Avesta lever de imponerende skapningene i store, inngjerdede områder på en bondegård fra det forrige århundreskiftet. Avlsentralen i Avesta arbeider for å redde arten. Besøkende guides gjennom området og nyter lunsj i omgivelsene etterpå, og barn får ekstra atspredelse gjennom lekestue, klatrepåle og husker.

Familievennlige elgparker og elgsafari

I elgparken Öjvallberget i Särna-Fulufjället får barna et trivelig og helt ufarlig møte med de tamme elgene Bosse og Lena og kalvene deres. Man kommer så tett inn på dyrene at man faktisk kan klappe dem. I parken fins det også 40 huskies som tar eventyrlystne med på hundespannkjøring på vinteren. Långshyttans Elgpark sør i Dalarna er familievennlig, og alle får klappe og mate elgene Elvis og Frida som elsker bananer. Her guides man rundt og får mye informasjon om dyrene, og på plass fins bademuligheter, en liten butikk og en kafé. Er dere mange på tur? I Dalarna arrangeres det elgsafari med minibuss perfekte for grupper og storfamilier. Det arrangeres elgsafari på flere plasser i Dalarna - bla utenfor Orsa.

Beversafari med flåte, kano og båt

Frister det å se bever på nært hold? Naturreservatet Malingsbo-Kloten ligger syd i Dalarna, bare 5 timer fra Oslo. Dette er et av Sveriges mest beverrike områder, og du kan delta på guidede beversafarier med kano. Også i Idre kan du oppleve dette villmarkseventyret, men her har du mulighet til å se beveren fra båt og flåte i tillegg. Beveren kan bli inntil 75 cm lang uten hale, og den er på sitt gladeste og mest arbeidsomme når skumringen faller på.

Eventyrgruven i Tuna Hästberg

Tuna Hästberg ligger 3,5 timer unna Kongsvinger, og her skjuler det seg en heftig ferieaktivitet som få nordmenn vet om. Eventyrgruven har underjordiske sjøer og store grotter, og besøkende blir iført klatreutstyr og legger ut på oppdagelsesjakt der de klatrer over dype avgrunner og balanserer seg forbi stup. Gruven i Tuna Hästberg er en nedlagt jerngruve som tiltrekker seg folk fra både inn- og utland som elsker gruvedykking og gruvevandring, og guideturene varer i alt fra 1,5 time til 5 timer.

Velkommen til Dalarna!