Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Soloppgang i Lysekil i Västsverige
Foto: Roger Borgelid / Westsweden.com

Destinasjon

Nordlige Bohuslän - herlig skjærgård full av opplevelser

Ikke stopp like ved grensen! Kjører du litt lengre, kan du oppleve den fantastiske skjærgården i nordlige Bohuslän med sine livlige fiskelandsbyer og nydelige natur.

Billige dagligvarer og svenskehandel er vel og bra, men Sveriges vestkyst har utrolig mye mer å tilby. Ta en tur til den vakre svenske skjærgården - og ta handleturen på vei hjem.

Kosterøyene

Den populære øygruppen Koster like vest for Strömstad er et populært reisemål for mange nordmenn. Senk skuldrene, pust ut og nyt de rolige og bilfrie omgivelsene! Her kan du ta sykkelen fatt og dra på oppdagelsesferd.

Er du eller noen i familien glad i å bade? Da er det kanskje de vakre sandstrendene som er trekkplasteret for de yngste, mens vakre granittklipper er perfekt å hoppe fra for de litt eldre.

Få steder kan vise til så fine orkidéenger som på Sydkoster. Øyriket har også et rikt dyreliv med rådyr, hare og rev - og en stor selbestand som har tilhold ved skjærene og holmene sydvest for Sydkoster.

Besøker du Kosterøyene bør du ta turen innom Kosters Trädgårdar, en økologisk hage med spennende blomster, som har en fin kafé der maten lages fra bunnen og med lokale råvarer. 

Havstenssund

Ta turen til den gamle fiskelandsbyen Havstenssund, som tidligere var helt avhengig av fiske og sjøfart. For deg som er interessert i historie, kan det være interessant at stedet nevnes i norske kongesagaer fra så tidlig som år 1100. Havstenssund er en vakker perle i det svenske kystlandskapet.


Grebbestad

Litt lengre syd for Havstenssund finner du Grebbestad, der det finnes mange aktiviteter for deg som vil oppleve østers- eller hummerfiske, kajakkpadling eller bare vil bade og sole deg.

Smak på delikatessene fra dypet på enten Grebys Fisk- og Skaldjursrestaurang eller Restaurant Q-Skär på Grebbestadsbryggan. Med beliggenhet på bryggen går det knapt an å få ferskere sjømat. Vil du heller spise kjøtt eller grønnsaker, leveres også disse fra de lokale bøndene i området.

Grebys kan by på lokalt brygg fra Grebbestad Bryggeri som ligger vegg i vegg. Til og med klærne personalet går i er lokale, og leveres av Pickles i Grebbestad.

Ikke glem å ta turen innom den grønne oasen Falkeröds Trädgårdscafé & Crêperie der du kan få servert deilig bakverk, crêpes, vafler og milkshakes.

Fjällbacka

Bli med til krimforfatter Camilla Läckbergs univers! Besøker du vakre Fjällbacka kan du dra på en 45 minutter guidet «mordvandring» gjennom det lille fiskesamfunnet der du får se åstedene, spennende steder og karakterer som du kjenner igjen fra bøkene. Läckberg-fant kjenner seg raskt igjen i det lille tettstedet.Camilla Läckberg in Fjällbacka, EestschwedenKrimiautorin Camilla Läckberg in Fjällbacka. Foto: Åsa Dahlgren

I motsetning til de makabre drapene i Läckbergs kriminalromaner, er Fjällbacka et idyllisk sted som har mye å by på - blant annet utsøkt sjømat på Restaurang Matilda ved Stora Hotellet Bryggan Fjällbacka på bryggen. På sommeren dekker de på med hvite duker på uteserveringen, så her kan du nyte en deilig hummermiddag til du ser solen gå ned i Västerhavet.


Hamburgsund/Hamburgö

Tettstedet Hamburgsund ligger både på fastlandet og på Hamburgö, bare skilt av en vakker kanal. En kabelferge som går hvert kvarter knytter tettstedet sammen.

Her er det postkortidyllisk! Det er mange restauranter og butikker på begge sider, og fine badeplasser i gåavstand. Lei en havkajakk og utforsk den vakre skjærgården på egen hånd.

Det er også mulig å ta chartrede båter ut i skjærgården - en tur ut til Väderöarna gir en helt unik naturopplevelse. Øygruppen består av flere hundre øyer, holmer og skjær, og her finner du en stor selkoloni.


Smögen

Smögen er en av Sveriges mest populære sommerdestinasjoner. 

På Smögenbryggan er det full rulle, og her finner du fiskeboder, butikker, kafeer, barer og restauranter med uteservering. I enden av Smögenbryggan finner du badeplassen Vallevik som har hoppetårn, trampoliner og badetrapper. I strandens nordre del finner du en fin beskyttet sandstrand tilrettelagt for småbarn.


Skaftö

På den idylliske og naturskjønne øyen Skaftö finner du flere koselige fiskesamfunn som alle har sin sjarm. For mange er øya mest kjent som Saltön fra den populære TV-serien med samme navn. Store deler av TV-serien ble spilt inn i livlige Grundsund og i Fiskebäckskil, der du finner sjarmerende sjøboder og staselige kapteinsvillaer.

Nærheten til hav og natur gjør Skaftö til et paradis for både fastboende og besøkende. Her finnes det noe for enhver - alt fra avslappende spaopplevelser til spennende eventyr på havet. Det finnes også mange sykkelveier og turstier, blant annet snirkler Kutstigen seg over berg og åkrer.


Lysekil

Livlige Lysekil kan skilte med et vakkert skjærgårdsmiljø i kombinasjon med et aktivt by- og friluftsliv. Ta en spasertur blant kafeer og restauranter og nyt skalldyr i verdensklasse!

Kom tett på sjøen i Havets Hus´ heftige tunnelakvarium, der du kan se pigghå, sjøstjerner og andre sjødyr. Det finnes flust av morsomme aktiviteter i Lysekil, fra dypvannsdykking til klatring. Eller frister det kanskje mer med en tur i havkajakk?


Ta ferge over Sveriges eneste fjord!

Det går daglige passasjerferger over Gullmarsfjorden, som er Sveriges eneste ordentlige fjord. Fergen går mellom Skaftö (Fiskebäckskil) og Lysekil.

Vil du bare nyte utsikten utover fjorden, kan du ta inn på Gullmarsstrand Hotell & Konferens i Fiskebäckskil. 

PS: Om du tar bilen via E6 fra Norge og inn mot Lysekil paserer du fine naturreservat, gårdsbutikker og helleristninger som er verdt et besøk.