Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Kastor Båtturer på Hönö
Foto: Anna Hållams

Reisetips

Nyt av naturens delikatesser på Hönö

Torsk, makrell, hummer og østers. På Hönö kan du nyte av godsakene i havet. Og du kan selv hente dem opp.

Tekst: Inga Ragnhild Holst

Folk stimer til i havnen på Hönö når Lasse Englund legger til havn med sin treskute Kastor. Familien Pötter bestående av Nizia, Julian og minstemann Leopold (4) fra Tyskland, stråler etter endt tur.

– Det er fantastisk å fiske her ute, sier Julian.

De viser fram en praktfull fangst: En boks med makrell. De ligger nyfileterte og glinser i en boks. Det er en typisk dag på Hönö, en av mange øyer i Göteborgs vakre skjærgård.

Makrell og hummer

Her på Hönö har folk fisket og samlet skalldyr i tusenvis av år. Regionens fiskeri har også hatt nasjonal betydning og har i perioder bidratt til en betydelig andel av Sveriges eksport. Historien sitter i Hönös havn, her ligger fiskebodene på rekke og rad, og båtene går ut og inn hele dagen. Den spennende historien kan du oppleve på Fiskemuseet som ligger på havnen. Skipper Lasse går daglig ut i skjærgården med nysgjerrige gjester om bord.

– Vi fisker med dorg og pleier å få mellom fem og ti kilo makrell per tur, sier han.

Her på kysten blir makrellen 30 – 60 centimeter og kan bli til gode middager. Skipper Lasse tar også med seg gjester ut på tokt etter krabber. I september til november går skipperen og Kastor for hummer.

– Vi drar ut i tre timer og henter opp hummerne. Når man endelig har fått den eksklusive hummeren opp, så må man jo spise den. Vi tar den med til restaurant Tullhuset, som er den fineste restauranten på øya og koker den der.

Kokkene serverer hummeren i form av suppe, ostequiche til forrett, og to typer kokt hummer til hovedrett. Det hele serveres med prosecco og champagne, før hummertoktet avrundes med bær til dessert. På denne restauranten serverer de også all slags skalldyr og fisk fra området.

– Vi skifter meny seks ganger i året og da tilbyr vi smaksmeny med alt det våre fiskere henter fra egne farvann, Kattegat og Skagerrak. Tilbehøret skal i størst mulig grad være i sesong. Vi kan for eksempel servere helleflyndre med rødvinssky og sopp i august og torsk og skrei på vinteren. Til jul har vi fisk- og skalldyrjulebord, sier innehaver Preben Pedersen i Tullhuset.

Torskefiske

Lasse er ikke den eneste som tilbyr fisketurer herfra. Äventyr & Tång tilbyr også flere typer fisketurer. I tillegg til makrell-, kreps-, krabbe- og hummerfiske, tilbyr de turer der det fanges torsk.

– På våren og sommeren kjører vi til Danmark og fisker ved vrak. Fisken liker å gjemme seg i vrakene og det oppstår hele økosystemer rundt dem. Her får vi bra med fisk, sier innehaver Jehrmy Olaussen.

Og med på hans båtturer vanker det historier om dyrenes liv og levnet, ja, og en annen røverhistorie. Fra båten får gjestene utsikt til naturens eget show, skjærgården bebos også av niser og sel. Olaussen kjører derfor egne selsafarier.

Spis godt

Med så mye godt i sjøen kan befolkningen fråtse i sprellfersk fisk og skalldyr. I butikken Klåva fisk bugner disken av godsaker: Østers, kreps, reker, torsk, laks, breiflabb, hyse og smørflyndrer. Butikken er mer enn 30 år gammel, men har de siste årene vært drevet av Karin Carlsson og søsteren Kicki.

– Fisken er hovedsakelig fra kysten, sier Karin Carlsson.

Trenger du et råd om tilberedning, har du kommet til rett sted. De to deler ut oppskrifter og tips, så du får best mulig resultat når du står med deres varer i hendene. Vil du ha ferdiglaget mat, kan de to lager trylle fram de lekreste retter.

– Vi lager fiskegratenger, fiskekaker, krabbekaker og supper.

Det er flott å spise av maten som Hönö-folkets tilbereder, men hva er vel bedre enn å spise maten man selv har fanget? Familien Pötter er klare for å nyte av makrellen de fikk på skjærgårdsturen med Kastor.

– Nå skal vi lage et festmåltid, sier han.