Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Åre, Jämtland
Foto: Karl Hägglund

Ting å gjøre

Offpiste i Sverige

Selv om skiløypene i Sverige alltid er gode og velpreparerte er det mange skikjørere som allikevel føler for å søke andre opplevelser utenfor løypene, som for eksempel ”off-pist”.

Off-pist har de siste årene blitt langt mer tilgjengelig for mange flere skikjørere, både de med litt erfaring og ekspertene, ettersom både utstyr og fasiliteter, samt serviceordningen rundt off-pist har blitt bedre. Dessuten er forholdene og utfoldelsesmulighetene for off-pist-interesserte veldig bra mange steder i Sverige.

Hva er off-pist? 

Kort fortalt er ”off-pist” nettopp hva dette ”konstruerte” ordet sier i seg selv: skikjøring utenfor løypene = off pist.

Flere og flere skikjørere har fått øynene opp for mulighetene og nytelsen ved off-pist, forståelig nok.

Det er en helt spesiell følelse å suse gjennom dyp puddersnø og, som den aller første, skape sitt eget spor nedover en fjellside, sikk-sakk mellom trærne og enkelte klippehopp. Med off-pist kommer du virkelig tett på naturen og kan nyte det snødekte landskapet og adrenalinrushet på ditt eget unike eventyr, og det er en ny og uprøvd opplevelse for hver off-pist nedkjøring.

Blant Sveriges mange utmerkede skisteder, er det en hel del som byr på skikkelig gode off-pist-muligheter, både for relativt nye skikjørere til dedikerte off-pist eksperter.

Det kan varmt anbefales å utforske de store områdene i og rundt Funäsfjällen som byr på meget varierende utfordringer i flotte omgivelser. Også Ramundberget og vakre Åre mot nord har rike muligheter for store action- og naturopplevelser utenfor de ellers supergode løypene.

Aller lengst i nord i Sverige, i området Riksgränsen, venter det deg et skikkelig eldorado av off-pist muligheter i alle vanskelighetsgrader. Samtidig vil du her, uten tvil, få helt uforglemmelige naturopplevelser i et nærmest drømmeaktig landskap. Sälen, som er en av nordmenns foretrukne skidestinasjoner i Sverige, har også rikelig å by på for off-pist entusiastene så vel som de som er nysgjerrige på å teste ut sine ferdigheter for første gang. Bruksvallarna er enda et område som byr på alle muligheter for hele familien, inklusive de som er sultne på action.

Viktig om off-pist

Felles for off-pist ved skistedene i Sverige er at sikkerheten alltid er i fokus. Alle destinasjoner tilbyr guidede turer og undervisning med erfarne instruktører og lokalkjente guider, enkelte steder er det også mulighet for Heliskiing, hvor du med helikopter blir satt av på en fjelltopp med kilometervis av uforstyrret snø under deg.

Det anbefales varmt å ta noen guidede turer og evt. litt skiskole-undervisning hvis man er uerfaren med tanke på off-pist eller nybegynner på ski.

Selv om mange av skiområdene i Sverige er ganske store, er det dog en fordel at du sjeldent vil være langt fra nærmeste løype eller heis. Dermed er det ikke så stor fare for å forville seg langt ut i ”ødemarken”. Men det anbefales å ta med kart over skiområdet, samt først og fremst å begrense off-pisten til de anbefalte områdene (spør stedets personale hvis du er i tvil) og dra alltid sammen med noen andre.

Forbered deg til utfordringen

Som under alle andre former for skikjøring, er det viktig å være ordentlig kledd. Ta på varmt og vannavvisende tøy før du begir deg utenfor løypene. Ta også med en ryggsekk hvor du kan ta med litt snacks, som for eksempel sjokolade, matpakke og noe å drikke. Utenfor løypene kan man bli overrasket over hvor mye energi turen faktisk krever, og man kan ikke alltid forutse forholdene. Man bør alltid bruke hjelm da du ofte kommer tett på trær og klipper i høy fart, og det snødekte terrenget kan by på overraskelser som kan være vanskelig å forutse.

Jo, du vil falle og rulle rundt i snøen utallige ganger, men det er jo nettopp det som er en del av utfordringen og det som er det morsomme. Heldigvis gjør den dype bløte snøen at du sjeldent slår deg om du faller utenfor løypene. Du vil nok tilbringe litt mer tid i nærkontakt med snøen enn du er vant til i de vanlige løypene, så det varme vannavvisende tøyet blir du glad for at du har på.

Frem for alt – ha det gøy og nyt eventyrlig off-pist i Sverige!

P.s. Vær forsiktig og ha respekt for naturen. Lytt til erfarne fjellfolk, og spør gjerne personalet i ski-shoppen for tips til ekstra utstyr som kan være lurt å ha med.

Tips til off-pist entusiaster

I Hemavan Tärnaby arrangeres det hvert år en off-pistuke med masse aktiviteter og ulike events. Uken avsluttes med off-pistkonkurransen "Ride the Cow" i episke Kobåset i Hemavan. Arrangementet passer for alle, uansett alder og erfaring, som vil kjøre ski/snowboard/telemark i et av Sveriges absolutt beste off-pist områder. For å lese mer om arrangementet: Klikk her.