Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Bödabukten strand på Öland, Småland
Foto: Ölands Turismorganisation/Alexander Hall

Destinasjon

Öland

Öland er en av Sveriges mest solsikre plasser. Hvis du drar hit, er sommerfølelsen garantert. Pluss at øya rommer mengder av spenstige severdigheter og aktiviteter å fylle dagene med!

Mekka for sporty barnefamilier

Hvordan du kommer deg til Öland? Øya er smart forbundet med fastlandet med en bro som går fra byen Kalmar. Deretter er det bare til å cruise rundt mellom severdighetene! For de aktive venter Ölands Dyre- og Fornøyelsespark, Lastebilslandet og Station Linné. Førstnevnte rommer alt fra karuseller og apekatter til tiger og løver. I Lastebilslandet får ungene kjøre nettopp lastebil gjennom en miniatyrby. Og Station Linné? De har friluftsguidinger og naturskole for barn – stikkord er læring gjennom lek!

Se den svenske kongefamiliens sommerslott

Ölands flate terreng inviterer til sykling og vandring. Den svenske kongefamiliens sommerslott Solliden, Eketorps Fornborg og Ölands Museum Himmelsberga er midt i blinken for voksne. Men Borgholms slott er nok kulest for de minste – her fins det verksted og ridderskole for barn! Husk også å legge inn stopp ved øyas naturlige severdigheter; vindmøllene er et syn, de mange fyrtårnene likeså. De to mest kjente fyrtårnene er Långe Jan i sør og Långe Erik i nord.

Heftige golfopplevelser på Saxnäs og Ekerum

Öland har 30 mil kystlinje og mer enn 75 naturreservater, og det delikate landskapet er som skapt for golf. Saxnäs GK har en 18-hullsbane med skogs- og parkdesign som er plassert midt i et gammelt kulturlandskap. Eldgamle steingjerder som mest sannsynlig stammer fra 1700-tallet, er bevart. Og runden byr på både høyreiste løvtrær, strandbanker og sjøutsikt. Ekerum Golf & Resort er et komplett golfanlegg med to 18-hullsbaner, topp treningfasiliteter og overnattingstilbud på klubbområdet.

Sommerfuglmuseum og humlesafari

Øya er 135 km lang og rommer hele 75 naturreservat. Sør-Öland står på UNESCOs liste over verdensarv, og det historiske miljøet er unikt. Få med deg severdigheter som Sommerfuglmuseet med 800 arter, og det økologiske senteret på Skogsby som arrangerer humlesafari for barn. Det arrangeres også orkidévandringer i mai og juni måned på Ölands Stora Alvar når orkidéprakten er på sitt flotteste. På turen utforsker man orkideenes snodige verden – den er fylt med både skjønnhet og overraskelser

Spis og sykle deg gjennom Öland

Det er kjempepopulært å leie sykkel og suse på flatt terreng mellom gårdsbutikker og kroer som serverer lokale spesialiteter fra jordbruk, skog og hav. Andre setter kurs for de kritthvite strendene. Stora Alvaret ligger sør på øya, og er et 37 kilometer langt og 10 kilometer bredt område som er preget av ulike geologiske epoker. Selve kalksteinsflaten er skurt ut av istider, og den er cirka 500 millioner år gammel og inneholder en stor mengde fossiler. Stor og mektig severdighet med andre ord - akkurat slik som Öland selv er det!

Velkommen til Småland!