Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Ting å gjøre

Opplev høst- og vinterpadling i Sverige

Mangfoldet av øygrupper, innsjøer og kanalområder gjør Sverige til et eldorado for deg som elsker padling i kano eller kajakk. Med god planlegging og riktig utstyr kan man ta en tur på vannet året rundt både på øst- og vestkysten. Her er noen av våre beste tips.
01. Vestkysten: Stand-up padling på Fylleån
Stand Up Paddleboard på Fylleån, Halland
Foto: Johan Adermalm

Den rolige elven Fylleån i Halland syd for Göteborg er fantastisk for “Stand-Up” padling (SUP) entusiaster året rundt. Opplevelsene starter i Snöstorp øst for Halmstad hvor elven slynger seg rolig mot havet. Hvis du er glad i kajakk eller kanopadling, er SUP en opplevelse som også må prøves. I tillegg er padling utenom sommersesongen en ekstra fin opplevelse med mindre trafikk på elven.

Utsikt fra fra en kajakk, med solnedgang i horisonten i skjærgården i Roslagen
02. Østkysten: Gräsö er et paradis for padling
Padling rundt Gräsö, Roslagen
Foto: Kerstin Söderberg

Øya Gräsö som ligger i den vakre skjærgården Roslagen har en levende flora med innslag av både dvergfuru og havørn. I tillegg til den vakre naturen, skaper de sjarmerende fiskeværene og fyrtårnene på øyene Örskär og Djursten en herlig atmosfære. Kano, kajakk eller SUP padling er ideelt for å utforske og oppleve disse områdene på høsten og i de tidlige vintermånedene.

03. Østkysten: Kajakkfiske ved Rävsten
Foto: Lindsten & Nilsson/imagebank.sweden.se

Det er mange muligheter med kano og kajakk i den spektakulære Roslagen skjærgården på østkysten. Her finnes både kurs for nybegynnere, utleie av utstyr og turer med guide. Et bra utgangspunkt er den rolige øya Rävsten hvor det er muligheter for å prøve havpadling og stand-up padling (SUP), og i tillegg kan du teste fisking fra «Sit on top» (SOT) kajakker. 

04. Västsverige: Et unikt kanal og innsjøsystem som skapt for padling
Foto: Roger Borgelid/westsweden.com

I Dalsland i Västsverige, ikke langt fra den grensen, ligger et av Europas vakreste innsjø- og våtmarksområder. Dalsland-Nordmarken området tilbyr kano og kajakk padling i rolige vann og innsjøer som er knyttet sammen med 250 kilometer med kanaler. Disse smale vannveiene ble i sin tid brukt til å fløte tømmer og mineraler. Med over 100 campingplasser i området bor du komfortabelt like ved innsjøene i vakre og naturlige omgivelser. 

05. Västsverige: Det magiske vinterlandet i Bohuslän
Foto: Roger Borgelid/vastsverige.com

Vinterpadling langs Bohuslän-kysten i Västsverige gir deg en naturopplevelse av de sjeldne. På vinteren har du hele den vakre skjærgården for deg selv med unntak av noen seler og mange typer sjøfugler. Det imponerende kystlandskapet med svaberg, små holmer og granittberg innbyr til en pause med noe varmt i koppen, og en stund hvor du bare kan nyte utsikten og naturens fred og ro.

06. Västsverige: Matsafari rundt Väderöarna
Foto: Roger Borgelid/Wetsweden.com

Padling rundt Väderöarna i Bohuslän er en perfekt måte å oppleve den vakre skjærgården og naturen. Etter en tur på havet kommer du tilbake til en av de mange ny-restaurerte gjestehusene som i sin tid var boliger for de lokale fiskerne. Her er det mulig å lære mer om de tidligere tider i området eller delta på en hummer- eller skalldyrssafari. Gå ikke glipp av et måltid på Värdshuset Väderöarna for en autentisk matopplevelse basert på sesongens råvarer fra området. 

07. Västsverige: Sjarmerende fiskelandsbyer i Grundsund
Grundsund, Västsverige
Foto: Åsa Dahlgren

Et ekte vintereventyr i Grundsund i Västsverige må inkludere en padletur i det levende og vakre landskapet. I den bildeskjønne fiskerlandsbyen Edshultshall på øya Orust kan du overnatte i Lådfabrikken, hvor det i sin tid ble bygget fiskebåter, men som nå er omgjort til et sjarmerende Bed & Breakfast. Her kan man nyte en god middag etter en fantastisk dag på sjøen.

08. Västsverige: Reis til Grebbestad i lavsesong
Foto: Anna Hållams

Utnytt muligheten til å oppdage den populære sommerplassen Grebbestad i et roligere tempo! Og med færre turister og båter på besøk kommer man nærmere dyrelivet på kysten. Grebbestad er hjemmet til den Europeiske Belona østersen og på en padletur kan man lære mer om disse lokale spesialitetene, som mange mener er de beste østersene i verden.