Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

View of Gekås in Ullared, Halland
Foto: Gekås

Reisetips

Outlets-guiden: Her kan du gjøre noen kupp i Midt- og Sør-Sverige

Opptil 70 prosent rabatt på kjente merkevarer innen blant annet mote, interiør og friluftsliv er en god grunn til å ta turen til outlets på andre siden av riksgrensen.

Under finner du en fyldig guide til hvor du kan gjøre gode kupp uansett om du vil handle klær, tepper, glass, porselen, sportsutstyr eller mye annet. I tillegg er det jo en kjent sak at det lønner seg å handle matvarer på vei hjem.

Når du først tar turen over grensen bør du også nyte godt av de fine kulturopplevelsene, den gode maten og deilig «fika».

Västra Götaland

Gällstad

Bare litt over en time fra Göteborg finner du en shoppingby med gode priser på varemerker som Gant, Filippa K, Lyle & Scott, Lacoste, Samsøe Samsøe og Tiger of Sweden. I Gällstad finner du også et eget Oscar Jacobson-outlet med sortiment fra foregående sesonger med 40-70 prosent rabatt. Her kan du gjøre et skikkelig kupp på kvalitetsklær.

I Gällstad har de fleste butikkene åpent alle dager i uken. Gällstad ligger bare 15 minutter unna Ulricehamn, en by fylt med aktiviteter og mange spennende arrangementer både på sommeren og vinteren.

Kasthall Fabriksbutik

Siden 1889 har Kasthalls fabrikk i Kinna laget eksklusive tepper av høy kvalitet, og er verdenskjente for sine vakre tepper. De har levert tepper til alt fra vakre hjem og kontorer, luksusyachter til hotell og det kongelige slottet i Stockholm.

På Kasthalls fabrikkbutikk kan du gjøre et kupp på kvalitetsteppene til priser du ikke har turt å drømme om. Merk at butikken har stengt på søndager.

Fabrikkbutikken finner du omtrent én times biltur unna Göteborg.

Quality Outlet Åhaga

Borås har lenge vært Sveriges tekstilhovedstad, og på sommeren har mange av varemerkene som har sin opprinnelse i byen varene sine til salgs på Quality Outlet Åhaga som ligger i utkanten av byen.

Her kan du handle med deg klær til mellom 40 og 75 prosent rabatt. Det er som regel kø utenfor på åpningsdagen, og her kan du gjøre kupp på varer fra NA-KD, Gina Tricot, Ellos, Stayhard og Erla of Sweden.

Rörstrand Outlet

I Rörstrands små outletbutikker over hele Sverige finner du et bredt sortiment av Rörstrand og andre kjente merkevarer som Iittala, Arabia og Fiskars. Butikkene er fulle av bestikk, glass, porselen og annet kjøkkenutstyr.

Den svenske byen Linköping er i hjertet av Rörstrand og er et turistmål som passer for hele familien, her finner du en egen porselensfestival, kafeer og Vänermuseet som anbefales for barnefamilier. Ønsker du å vite mer om Rörstrand kan du besøke Rörstrand Museum som ligger ved porselensbutikken.

Halland

Gekås Ullared

Tar du turen til Gekås Ullared bør du absolutt klare å finne det du trenger til en god pris. Det gigantiske varehuset med sine 35 000 kvadratmeter er Skandinavias største, og besøkes av 4,8 millioner kunder årlig. Bare på én dag i fjor ble det solgt varer for over 40 millioner kroner.

Varehuset i Ullared er kanskje mest kjent gjennom tv-programmet «Ullared», og sies å være stedet svenskene selv drar for å handle billige varer. Her finner du alt fra mat og drikke til klær, elektronikk, fritidsartikler og mye annet.

Rett ved varehuset finnes det både hotell, hytter og campingplass.

Hede Fashion Outlet

Hede Fashion Outlet ligger like sør for Göteborg, og kan by på produkter fra merkevarer som Filippa K, Acne, Tommy Hilfiger, Hugo Boss, J.Lindeberg, Kosta Boda, Nudie Jeans, Iittala, Oscar Jacobson, Peak Performance og Le Creuset.

Her kan du gjøre skikkelige kupp med opptil 70 prosent lavere priser enn i vanlige butikker. Når du trenger en pause finnes det gode muligheter for «fika» eller noe annet godt på kafeene og restaurantene som finnes der.

Ikke glem å ta turen innom koselige Kungsbacka. Byens bykjerne preges av gamle ærverdige trehus, og herlige kafeer, restauranter og butikker

Värmland

Klässbols Linneväveri

Ta turen til Klässbol, en drøy time fra Charlottenberg, for å oppleve svensk håndverk på sitt beste. Her kan du oppleve produksjonen av flotte linprodukter på nært hold. Her har du også mulighet til å kjøpe kvalitetsprodukter, enten du vil ha noe fra det ordinære sortimentet eller andre sortering til nedsatte fabrikkpriser.

Klässbols Linneväveri leverer duker og servietter til blant annet det svenske hoffet, Nobelfesten i Stockholm og svenske ambassader rundt om i verden.

Trenger du en pause finner du KaffeKvarnen bare et steinkast bortenfor veveriet. Der kan du nyte litt «fika» eller en enklere matrett.

XXL Outlet

På svenskegrensa ved Ørje finner du Töckfors Shoppingsenter og XXL Outlet. Du har kanskje vært innom en XXL-butikk her hjemme, men det er ingenting sammenlignet med XXL Outlet. Her finner du et enda større varelager, med alle de kjente merkevarene vi har her hjemme, til enda lavere priser.

Med priser som er nedsatt med 20- 80% av markedspris, og en kjøretur på snaue halvannen time fra Oslo, er det ikke vanskelig å forstå at dette er et outlet man må besøke.

På resten av kjøpesenteret finner du matbutikk, restauranter, skobutikker, kosmetikk og klær. Alt samlet på ett sted.

Västmanland

Skultuna Fabriksbutiker

Skultuna 1607 har laget nydelige messingprodukter av høy kvalitet i over 400 år. Skultuna er en av verdens eldste bedrifter, og er fremdeles hoffleverandør til det svenske kongehuset.

Tar du turen til Skultuna Messingbruk får du alltid 40 prosent nedsatt pris på B-varer. I tillegg finner du kvalitetsmerker som Hay, Pilgrim, Ekelund, Orrefors, Design Stockholm House, Linum, Kosta Boda og Snö of Sweden.

Skultuna er et populært turistmål med fabrikksutsalg, museum og en hyggelig kafé. Det ryktes at kafeen serverer Västmandlands beste rekesmørbrød!

Stockholm

Stockholm Quality Outlet

20 minutter utenfor den svenske hovedstaden finner du Stockholm Quality Outlet med 70 butikker som kan lokke med 160 premium-merker til 30-40 prosent lavere pris enn i vanlige butikker. Her finner du alt du trenger innenfor mote, friluftsliv og interiør.

Her finner du merker som Gant, Lexington, Timberland, Samsøe & Samsøe, Eton, Le Creuset, Calvin Klein, Barbour og Acne. Du finner også norske varemerker som Bergans og Norrøna.

Kjører du bil fra Norge tar turen 5-6 timer fra grensen, og da bør du vurdere et stopp i Stockholm, Sveriges vakre hovedstad. Byen byr blant annet på mange smakfulle opplevelser, i tillegg til at det er en perfekt by for en avslappende weekend.

Småland

Kosta Outlet

Velkommen til 20 000 kvadratmeter med shopping av et hundretalls velkjente merkevarer til reduserte priser. Her kan du gjøre et kupp på klær fra merker som Barbour, Calvin Klein, Eton, Björn Borg og Tommy Hilfiger. Ta også turen innom interiørbutikken der du garantert finner noe som kan fornye hjemmet ditt. For deg som er glad i friluftsliv finner du også en av Sveriges største jakt- og fiskebutikker på Kosta Outlet.

Tar du turen til Kosta bør du også ta turen innom Glasriket, der du blant annet kan prøve å blåse ditt eget glass. Det finnes også en egen elgpark der du kan møte skogens konge i sitt naturlige miljø. På den guidede elgsafarien i Glasrikets Älgpark kan du klappe og mate elgen.

Kosta ligger omtrent fem timer fra grensen ved Svinesund, men Kosta er virkelig en destinasjon du kan nyte over flere dager, så legg inn en overnatting. Vi anbefaler design- og spahotellet Kosta Boda Art Hotel, som virkelig er en hyllest til svensk glasskunst. Glasset er en rød tråd i innredningen, og alle rommene er unikt innredet. Til og med på hotellets spa kan du beundre kunsten - mens du svømmer under vann.

Svensson

Svensson i Lammhult er Sør-Sveriges mest populære design-outlet. Her finner du utstillingsmøbler, kundereturer eller varer med småfeil fra over 200 kjente merkevarer som Fatboy, Holmegaard, Hähler Design og Muuto som er nedsatt med opptil 70%. Du finner alt innen interiør, møbler, belysning og tekstiler, og de har en egen barneavdeling fylt med gode kupp.

Svenssons ligger drøye to timer fra Gøteborg, en by med mye å by på i form av kultur og opplevelser. Det er i Göteborg du finner fornøyelsesparken Liseberg og opplevelsessenteret Universeum - for ikke å snakke om Alfons (Albert) Åbergs kulturhus.

Skåne

TMP Outlet

TMP Outlet er fylt til randen av sport- og fritidsprodukter til gode priser. Her kan du gjøre et skikkelig kupp uansett om det er sykling, løping, ski eller annet som er din idrett. TMP Outlet har rettet seg mot toppidrettsutøvere som setter pris på kvalitet til riktig pris, men har sportsprodukter for alle.

På TMP Outlet finner du mange av de mest kjente merkene som blant annet Nike, Adidas, Reebok, Puma, Umbro, Gore-Tex og Under Armour.

Frister det med stort utvalg av sportsprodukter bør du ta turen til TMP Outlet, som ligger i Åkarp, midt mellom Malmö og Lund. Når du først er i Skåne bør du besøke koselige Malmö, som kan friste med både gode restauranter, bistroer og kafeer og kulturelle attraksjoner.

Byen er en del av den voksende Öresundregionen, og har direkte forbindelse med København i Danmark. Et alternativ til 4-5 timer i bil kan være å fly til Kastrup og ta seg over Öresundbroen til Malmö og Åkarp.

Outlet Syd

På Outlet Syd finner du alt du trenger av klær til hele familien. De rundt 60 varemerkene er nøye utvalgt, og en stor del av utvalget kommer fra Tiger of Sweden, Filippa K, By Malene Birger, NN07, Hunkydory, Stenströms og Busnel.

Er du ute etter klær til barna finner du kvalitetsklær fra blant annet Didriksons, Reima, Ebbe, How to kiss a frog, Geggamoja og Hust & Claire.

Outlet Syd finner du både i Löddingköpinge og Båstad. Utsalget i Löddingköpinge ligger midt mellom Malmö og Helsingborg, mens utsalget i Båstad ligger mellom Helsingborg og Halmstad.

Höganäs Outlet

Höganäs Outlet ligger ikke langt unna Saluhallen og bare 30 minutter fra Helsingborg. På handelsplassen finner du alt innen interiør, porselen, keramikk og tekstil fra butikker som Sportsware, Dan Tackel og Iittala.

Ikke langt unna finner du også Magasin 36 og Höganäs sentrum med bredt utvalg av spisesteder og kafeer. Butikker innen klær, interiør, hjemmeelektronikk og sko er bare eksempler på alt sentrum har å by på.

Dalarna

Haglöfs Factory Outlet

To timer unna Stockholm finner du Haglöfs Factory Outlet. Her finner du varer fra ett av Sveriges beste friluftslivsmerker til rabatterte priser. Haglöfs har lang erfaring innen friluftsliv og er mer enn bare klær. Dette er klær av ypperste kvalitet og her er det virkelig mulig å gjøre et kupp eller to.

Det er ikke lange svippturen fra Haglöfs Factory Outlet til Avesta sentrum, hvor man finner enda flere shoppingmuligheter, samtidig som byen kan by på mange kulturelle opplevelser. Det er opplevelser for store og små, med gamlebyen som et historisk landemerke eller Avesta bad for de mer lekne.