Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Nyter solen på terrasen til Mälarpaviljongen, Stockholm
Foto: Anna Hållams

Ting å gjøre

Over regnbuen

Arto Winter driver en av Stockholms mest populære sommerrestauranter med en tydelig LHBT- profil. Takket være beliggenheten ved vannet og den avslappede atmosfæren tiltrekker Mälarpaviljongen seg folk av alle legninger. – Det er ikke mange restauranter i Stockholm som retter seg utelukkende mot homofile – i stedet er hele byen tolerant, sier han.

Tar du turen innom Mälarpaviljongen på en sommerdag, vil du sannsynligvis møte et variert klientell. Småbarn leker på den lille sandstranden ved siden av utebordene, mens fedrene drikker kaffe og holder et årvåkent øye med avkommet ungene. Noen få bord lenger bort sitter en dame på drøyt 80 år i skyggen av et oliventre og nyter sin daglige lunsj i den frodige hagen. Borte på flytebryggen ved Riddarfjärden sitter et par på ferie og nipper til et glass rosévin i solen. Samtidig beveger Arto Winter seg rundt mellom bordene, snakker med de ansatte og passer på at alt er som det skal. Sammen med sin forretningspartner Anders Karlsson har han siden 2004 drevet utendørsrestaurant her om sommeren. Helt siden den gang har regnbueflaggene som Mälarpaviljongens er kjent for, vaiet stolt i sommervinden. 

– Vi står for de samme verdiene som regnbueflagget står for. LHBT-personer er selvsagt velkomne, men det er også vennene deres og alle andre som føler seg hjemme i dette miljøet. Regnbueflagget ekskluderer ingen, sier han.

Pionerer i homsemiljøet 

Arto Winter kom til Sverige fra Finland for 30 år siden. Da var Stockholm veldig annerledes enn i dag. Selv om byen nok var blant de mer tolerante på den tiden, fantes det likevel få steder hvor homofile kunne omgås åpent på dagtid. Etter noen år i sin nye hjemby bestemte Arto Winter seg for å gjøre noe med det. Han og Anders Karlsson åpnet kafeen Chokladkoppen i Gamla Stan i 1997. Målet var å skape en ny type møtested. – Jeg var drevet av et stort personlig engasjement. Da jeg var ung, følte jeg at jeg måtte skjule legningen min. Derfor flyttet jeg til Stockholm, forteller han. – Men byen manglet møtesteder for homofile på dagtid. Med kafeen vår ville vi skape et tolerant, hyggelig sted for alle gjester, men også et tolerant arbeidsmiljø. Deres neste prosjekt var restauranten Djurgårdsterrassen. Arto Winter husker en milepæl fra sommeren 2000: Kong Carl XVI Gustaf og dronning Silvia kom på offisielt besøk på restauranten og spiste lunsj under regnbueflaggene – et kontroversielt trekk av kongeparet og et tegn på at tidene var i ferd med å endre seg. Etter det åpnet Winter og Karlsson Torget, den første homsebaren i Stockholm som var åpen sju dager i uken. – Vi var en slags pionerer. Torget hadde store vinduer, og derfor pleide vi å si at vi brakte homsemiljøet fra kjelleren og opp i lyset.

Forretningsidé med en dypere mening 

Med Mälarpaviljongens store suksess har duoen oppnådd mye siden de åpnet sin første lille kafé i Gamla Stan. Men drivkraften deres er fortsatt den samme. De snakker om «en forretningsidé med en dypere mening» og lever som de lærer. For seks år siden begynte Mälarpaviljongen å ansette asylsøkere som hadde måttet flykte fra hjemlandet på grunn av sin seksuelle legning. – I Sverige er det lov til å jobbe mens du venter på svar på asylsøknaden, og vi mener det er viktig for alle å ha en jobb. Det bidrar til integrering i samfunnet, sier Arto Winter. Sammen med en gruppe likesinnede har han også grunnlagt Regnbågsfonden, en organisasjon som bidrar med økonomisk støtte til LHBT-personer verden over. Pengene kommer fra donasjoner, men deler av Mälarpaviljongens inntekter – nærmere bestemt inntekter fra salget av restaurantens egen rosévin – går også til organisasjonen.

En åpen by 

Når dagen går mot kveld, tennes Mälarpaviljongens fargede lys, og om kveldene står det ofte et band på scenen. Barnefamiliene har gått hjem, og en ny type gjester inntar restauranten: par som vil nyte en utendørs middag med Skagen-toast eller halloumiburgere, vennegjenger som tar en drink før middag, og folk som er ute for å danse. DJ-er sørger for liv på dansegulvet til ut i de små timer. For Arto Winter er den livlige stemningen et vitnesbyrd om arbeidet han har gjort de siste tiårene. – Stockholm har gjennomgått store endringer siden jeg kom hit. I dag er Stockholm Pride en av de største festivalene i Norden, og holdningene har endret seg merkbart. Takket være den åpne atmosfæren er det ikke mange restauranter her som retter seg utelukkende mot homofile – i stedet er hele byen tolerant.

Arto Winters yndlingsrestauranter i Stockholm 

  1. Fotografiska – Restauranten er fantastisk, med en kjempebra vegetarmeny. Og så må du selvsagt få med deg museet! Stadsgårdshamnen 22 
  2. Green Queen – Dette er vår andre restaurant i Stockholm. Den har en moderne og sunn profil med en meny som består av vegansk mat. (Green Queen er bare åpen i sommerhalvåret og åpner igjen i april 2019.) Norr Mälarstrand 64 
  3. Södra Teatern – Et fantastisk lokale som byr på levende musikk og andre arrangementer, flott utsikt fra terrassen om sommeren og deilig vegetarmat. Mosebacke torg 1–3 
  4. Tak – En takbar med tilbakelent atmosfære og utsikt over Stockholms tak. Brunkebergstorg 2–4 
  5. Sturehof– Hvis du vil oppleve en virkelig institusjon i Stockholm, bør du ta turen hit og bestille en klassisk svensk rett. Stureplan 2 

Les mer