Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Toppliste

Øyhopping i Göteborgs skjærgård

Göteborg har mer enn bare butikker, barer og utsøkte restauranter. Den svenske storbyen er nemlig omkranset av herlig hav som gjør det mulig å kombinere både fredelig natur og myldrende byliv.
01.
Gäveskär, Göteborg
Foto: Jorma Valkonen/Göteborg & Co

De fleste nordmenn kjenner godt til Göteborgs urbane kjerne, med fornøyelsesparken Liseberg, sjarmerende butikker og pulserende barer, kafeer og restauranter i spissen.


Like veltråkket er derimot ikke terrenget som omringer byen. Bare en trikketur unna paradegatene i sentrum ligger nemlig skjærgårdsperlene som glimrer med «Vi på Saltkråkan»-idyll og gir deg en gyllen mulighet til å nyte et avbrekk fra bylivet. Her kan du traske i koselige smågater, ligge langflat på hvite strender eller aktivisere deg med bading, fisking eller padling.


Når du ankommer Göteborg, er det bare å hoppe på en trikk eller buss for å vende snuta ut mot havet. Den bilfrie sørlige skjærgården, som blant annet består av øyene Asperö, Brännö, Styrsö og Vrångö, når du med sporvogn 11 fra sentrum. I løpet av en halvtime er du framme på Saltholmen färjeterminal, hvor Styrsöbolagets båter tar deg ut på vannet ca. en gang i timen. (Er du lur sjekker du rutetabellen på forhånd.)


Det er forholdsvis enkelt å hoppe mellom flere av øyene, så legg en plan for hvor mange øyer du vil besøke basert på hvor mye tid du har. Enklest er det å ta seg mellom Styrsö, Donsö og Vrångö. Her går ferjene frekvent, og det er lett å finne frem.


Det mest snedige er å ankomme så tidlig på dagen som mulig, sånn at du kan nyte mesteparten av soltimene i det fri, før du tar fatt på bylivet til kvelds.


De idylliske øyperlene du bør sjekke ut, er følgende:

02. Vrångö:
Vrångö, Göteborg
Foto: Johannes Berner

Fra trikkestoppet Saltholmen tar det cirka 45 minutter med ferje ut til Vrångö. Dette er den sydligst beliggende bebodde øya i Göteborgs skjærgård, som først og fremst er kjent for sine barnevennlige langgrunne sandstrender, frodige natur og koselige naturstier. Her finnes butikk og kiosk som legger til rette for piknik i det fri, og flere aktører som tilbyr fiske- og fugletittingsturer. Fiskeren Peter Olsson arrangerer økologisk og kravmerket krepsfiske, og er du heldig tar han deg også med til den store selkolonien utenfor øya, der du kan oppleve de elegante pattedyrene i sitt rette element.

03. Donsö:
Donsö, Göteborg
Foto: Steampipe Production Studio/Göteborg & Co

Ferjeturen fra Vrångö til Donsö tar bare 15 minutter, og på sommeren er dette skjærgårdens mest tettbefolkede øy med 1500 innbyggere. Donsö har fortsatt fiske som hovednæring, så et smart tips er å kjøpe ferske skalldyr fra fiskebåtene i havna, og siden følge stiene som ender opp ved flotte utsiktspunkter. Eller, dere kan holde dere i vannkanten og oppsøke restauranten Isbolaget som serverer deilig bistromat. Økologiske og kortreiste råvarer står på menyen, og med jevne mellomrom forvandles stedet til et konsertlokale der en miks av kjente og ukjente artister hyller sommeren. Med tanke på naturopplevelsene og badeplassene, er Donsö midt i blinken for småbarnsfamilier.

04. Styrsö:
Styrsö, Göteborg
Foto: Steampipe Production Studio/Göteborg & Co

Fra Donsö til Styrsö tar du deg ved å spasere over brua som binder de to øyene sammen. Styrsö er den største øya i Göteborgs skjærgård, og man kan velge og vrake mellom opplevelser etter humør og lyst. Her finnes det skjønne spesialforretninger, kafeer og restauranter, en livlig gjestehavn, barnevennlige strender og blankskurte svaberg. I Bratten ligger praktvillaene fra forrige århundreskiftet på rekke og rad. Nord på øya fins det et sjarmerende fiskekvarter som heter Styrsö Tången. I Halsvik har de klart å bevare den originale skipperhusbebyggelsen fra gamle dager. Og ved øyas kirke ligger småhusene tett i tett – søte og skjeve, preget av vær og vind. Den beste måten å ta seg rundt på her, er ved å leie en sykkel, eller ved å benytte en av de mange mopedene med flak som suser rundt i smågatene og sørger for at mennesker og bagasje kommer seg dit de skal. Og bagasje er noe man bør vurdere å ta med seg ved et besøk: Pensionat Styrsö Skäret ved havna har 13 rom og er rett og slett gull. Bak dørene skjuler det seg en velrenommert restaurant med fokus på fisk og skalldyr, og vakkert interiør som sender tankene tilbake i tid.


For mer inspirasjon: Bloggeren Ingeborg som har bloggen Hamacareise, har vært å testet øyhopping i Västsveriges skjærgård. Les mer om hennes opplevelser her.
05. Brännö:
Brännö, Göteborg
Foto: Steampipe Production Studio/Göteborg & Co

Fra Styrsö til Brännö tar det 30 minutter med ferje. Øya er bilfri, stor, frodig og kjent for sine geniale badeplasser. Det er også populært å padle i det rolige farvannet her. På Brännö arrangeres det klassisk bryggedans til levende musikk flere torsdager i måneden – et populært arrangement, som også mange av øyas 900 fastboende har sansen for. Vil man oppleve severdigheter, er øyas trekirke og Hembygdsmuseet et par gode stalltips. Det er også et must å stikke innom Brännö Värdshus, som er proppfull av kuriositeter og en viktig del av skjærgårdens kulturarv. Og ikke minst – den er et sentrum for konserter og pubkvelder gjennom hele sommeren.

06. Vinga:
Vinga, Göteborg
Foto: Frida Winter

Øya Vinga ligger i den ytre skjærgården, og er Göteborgs vestligste punkt. De 10 sjømilene ut fra Stenpiren i sentrum tilbakelegges raskt med båten M/S Walona som serverer ferske reker og skalldyrsbuffe underveis. Vinga har to landemerker: Det ene er et 46 meter høyt fyrtårn som gir magisk utsikt over skjærgården fra toppen. Det andre er visesangeren Evert Taubes barndomshjem som er omgjort til museum. Øyas velforening arrangerer guideturer til attraksjonene, og underveis får man et fint innblikk i alt fra flora og fauna, til hvordan livet artet seg på Vinga i gamle dager. Ikke for det – man kan oppleve Vinga på egen hånd også. Øya er kjent for å ha vestkystens beste badevann, og klippene er supre å fiske fra.


Velkommen til Göteborgs skjærgård!