Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Mountain bike i Idre
Foto: Idre Fjäll

Ting å gjøre

På to hjul i Dalarna

Dalarna er et sant sykkelparadis for de som elsker vakker natur! Fra snøen smelter har feriestedene Säfsen, Falun, Malung-Sälen, Rättvik, Mora, Idre og Orsa til sammen mer enn 200 mil med sykkelstier perfekte for cross country, downhill og avslappende landeveissykling.

Biking Dalarna – et kvalitetsmerke

Biking Dalarna er et samarbeid mellom destinasjonene Säfsen, Siljansnäs, Falun, Malun-Sälen, Rättvik, Mora, Idre og Orsa Grönklitt for å skape høykvalitets sykkelopplevelser. Dette sikres gjennom felles skilting og gradering av løypene, og at du garantert finner bra service, mat og overnatting ved hvert sykkelområdet som er med i Biking Dalarna samarbeidet. Gjennom Biking Dalarna kan du sykle i 19 ulike områder, på 110 mil med velskiltede mountainbikestier, 43 mil med familievennlige sykkelturer, 60 mil med landeveissykling og 24 mil med downhilløyper. 

Falun – kupert terreng og landeveissykling

Falun er Dalarnas største by, og her sitter sykkelkulturen i ryggmargen på innbyggerne. Her finner du Sveriges eneste velodrom, og det kuperte terrenget rundt byen sørger for varierte opplevelser i skog og mark og langs landeveien i mange dager. Hjertet av sykkelsporten finner du ved VM arenaen Lugnet og ved slalåmanlegget Källviken. Sykler til leie og overnattingsmuligheter, samt øvrig servicetilbud finnes ved Lugnet. Det finnes selvsagt også muligheter for overnatting i Falun sentrum. I Bjursås blandes herlig sykling med setre - eller fäbodar som vi sier i Sverige - og vakkert skogslandskap.

Idre Fjäll – sykling med flott utsikt

Når du skal sykle i Idre Fjäll, trenger du bare gode sko, badetøy og en sekk med deilig niste. Området har 6 varierte sykkelstier som passer for både proffer og småbarnsfamilier. Den letteste er merket med grønt, den blå er hakket mer variert og bringer deg gjennom skogslandskap, og den røde byr på en haug med utfordringer. Sykling på Idre Fjäll er først og fremst sosialt – familien kan kose seg i Pumptrack og i skillsområdet med hopp, dropp og balanseøvelser. Alle stiene starter på sentrumstorget der man kan leie sykkel.

Mora Parken – varierte stier i kupert terreng

Utgangspunktet for de 9 sykkelstiene i Mora er Mora Parken. Bortsett fra Fulåbergsturen som er tegnet inn på kart og går på grusvei, er alle cross country stiene oppmerket i terrenget. Landeveissyklingen og stiene beregnet for avslappende turer er også tegnet inn på kart. Grønn sti er lett, den blå er litt tøffere, rød stiller høyere krav til tekniske ferdigheter og kondisjon mens de svarte stiene er fantastisk utfordrende og krevende. I skianlegget Gesundaberget tilbyr såvel bikepark som crosscountry. Her har du også muligheten til å ta med sykkelen opp med stolheisen. 

Jarlstugan i Rättvik – perfekt for familieferie

Rättvik er en populær sommerdestinasjon, og byr på sol og bad pluss et bredt utvalg av andre friluftsaktiviteter i tillegg til sykling. Sykkelstiene starter ved Jarlstugan, og du kan velge mellom 5 cross country stier og 2 avslappende sykkelstier.

Säfsen Resort – topp komfort for friluftselskere

Säfsen ligger kun ca. 3 timer fra Stockholm, og her krydres sykkelferien elegant med vandring og padling. Enten legger du ut på friluftseventyrene alene, eller så tar du med deg en erfaren guide som leder an til de flotteste naturområdene. I Säfsen overnatter du i moderne tømmerhytter med alle fasiliteter, og du kan også nyte spa-behandlinger og spise deilig mat på restaurant. Stedet har 15 sykkelstier, og du kan velge mellom cross country, landeveissykling og avslappende turstier etter lyst og dagsform.

Malung-Sälen – Nord-Europas største turistdestinasjon

Malung-Sälen finnes et bra tilbud av utendørsaktiviteter gjennom hele sommeren. I tillegg til stier som går gjennom fjellterreng, har Malung-Sälen flust av idylliske skogsbilveier, landeveier og en bikepark i Sälen. Bikeparken tilbyr sykkelstier både for nybegynnere og de som søker større utfordringer. Det finnes også et eget sykkelland for barn. Tips: Hva med å teste ut Rörbäcksnäs MTB som blir omtalt som en av de aller beste cross country løypene i Sverige! Eller som en kuriositet kan du sykle cross country i Vasaloppløypen. Her finner du også Öje som sees på som et grusveisparadis.

Orsa Grönklitt – aktivitetsparadiset ved Siljansbygden

Drar familien til Orsa Grönklitt på toppen av Siljansbygden, er villmarken rett rundt hjørnet. Her fins det 8 glimrende cross country stier, og du kan sikte deg inn mot lettsyklede grusveier, tunge bakker og artige utforløyper i slalåmbakkene. Flere av stiene byr på magisk utsikt over naturområdene, og siden Orsa Rovdjurspark ligger rett i nærheten kan du også få et glimt av Sveriges eneste isbjørner underveis. Sol, bad, restauranter og overnatting? Yes, her fins garantert alt som trengs for å gi sykkelferien en ekstra trivelig innramming. Her finner du også en helt egen sti kun for el-sykkel.

Velkommen til Dalarna!

Men, women and children are holding hands and dancing, wearing traditional folk clothing.

Dalarna - den svenske idyllen

Regionen Dalarna i Midt-Sverige grenser mot Norge i vest. Det kan virke som om Dalarna stikker av med seieren når det gjelder hva vi forbinder med Sverige – det er nemlig her du finner rødmalte hus, den berømte Dalahesten og idylliske innsjøer. Hvis du klarer å se for deg Sveriges største midtsommerfeiring og dype skoger i tillegg, så er du der.

Gå til