Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Dalsland kanalen i Västsverige
Foto: Roger Borgelid/westsweden.com

Ting å gjøre

Padling i Sverige

100 000 innsjøer, majestetiske elver og en nydelig kyst fylt med tusenvis små øyer, gjør Sverige til et eldorado aktiviteter på vannet. Fra nord til sør er mulighetene for gode padleopplevelse mange, blant annet padling i byene i Stockholm, Göteborg og Malmö.

Bypadling i Stockholm, Göteborg og Malmö

I Stockholm, Göteborg og Malmö er det flere steder du kan leie padleutstyr og utforske byenes skjærgård, elver og kanaler. 

  • Stockholm er bygger på 14 øyer, blant dem er Kungsholmen, Södermalm, Långholmen, Reimersholme og Djurgården. Blant annet Standup Paddle (SUP) er en fantastisk måte å utforske og oppleve Sveriges hovedstad. 
  • I Göteborg tilbyr PaddlaGBG et bredt utvalg av kajakk- og SUP-turer rundt bykjernen. Fra de rolig strykene på elven Säveån kan oppleve Göteborg fra en helt annen side. Du kan også padle gjennom Esklils kanal og ut i den vakre skjærgården til øyer som Brännö for en Fika eller til nabo-øya Galterö for en liten tur på stranda. 
  • I Malmö padler du rundt i kanalene med skyskraperen Turning Torso og Öresundsbroen i bakgrunnen. 

Vest-Sverige: familiepadling langs kysten

I de vestlige delene av Sverige, nærmere bestemt i Värmland, ligger det 10 000 innsjøer med perfekte padlemuligheter og venter på deg. Sverige lengste elv, Klarälven, går gjennom hele regionen før den ender i Sveriges største innsjø Vänern. Elven byr på morsom og variert padling, og på Vänern kan du padle i vakre og ville omgivelser. Ved Klarälven kan du også prøve å bygge din egen flåte og seile nedover Klarälven. 

Värmland er også kjent for sine store skogen. I Glaskogen naturreservat er mulighetene mange i de over 80 innsjøene og elvene som ligger i området. Klarälven, Röjdan, Rottnan og Svarälven byr alle på herlige padleopplevelser, både i kano og kajakk. 

Langs kysten i Bohuslän, som strekker seg fra grensen og ned til Göteborg, kan du padle blant 8000 småøyer, fiskerlandsbyer og nyte verdenskjent og fersk sjømat. Området er et eldorado for padlere og kjent for å være blant de vakreste naturområdene i Sverige. 

En grunn til dette er Kosterhavet Marine Nasjonalpark, en 450 kvm stort område med en yrende flora og fauna over og under vann. I den sjarmerende byen Grebbestad kan du bli med på en kulinarisk padletur og lære mer om hvordan du åpner og spiser østers rett fra havet. 

Det store antall av små øyer gjør området lite egnet for skipsfart, så her får du ha området for deg selv. Gå i land på en ubebodd øy for en deilig lunsj eller finn deg en sandstrand hvor du bare kan nyte omgivelsene og et forfriskende bad. Øyene skaper le for vinden, som gir deg rolig og behagelige vann å padle i. 

Sør-Sverige: et paradis for kajakkpadling og fuglekikking

I den flate regionen Skåne ligger det mange innsjøer, elver og ikke minst en fantastisk kyst. Blant de beste områdene for kajakkpadling er naturreservatet Kullaberg, med bratte klipper og glatte svarberg. Hos Kullakajak kan du melde deg på turer sammen med guide. Rundt byen Kritianstad, på elven Helge, kan du dra på padletur i noe så sjelden som et biosfærereservat. Som betyr at området er et godt eksempel på hvordan mennesker kan leve og arbeide moderne i bedre harmoni med naturen. I dette området er sannsynligheten høy for at du også får øye på de vakre hvite storkene. 

Ønsker du heller å prøve kano? Da er innsjøen Immeln stedet. Dette er det mest populære området i Skåne for å padle kano, og er regionens tredje største innsjø med mer enn 200 små øyer som skapt for camping, fiske eller en lang lunsjpause. Flere av øyene her er fredet og har ferdselforbud for å beskytte fuglelivet, så ta med kikkerten slik at du kan observere fuglene på avstand. 

Familievennlig padling

På den 85 km lange og populære elven Rönne kan hele familien ta del i padleopplevelsen. Her padler dere behagelig med strømmen, blant grønne skoger og vakker natur uten mulighet til å rote dere bort. Leier dere kano hos kanocentralen.se så følger det med transport opp igjen, etter dere har padlet ned elven. I regionen Blekinge ligger den vakre kystbyen Karlskrona, grunnlagt i 1680, med den eneste gjenværende marinebasen fra tiden hvor Sverige dominerte Østersjøen. Byen består av 30 øyer, men bykjernen ligger på øya Trossö og består blant annet av sjeldne hus bygget i barokkstil. 

Starter du padleturen i havnen Matvik, kan du padle ut til øyene Ekö, Tärnö, og Hallö hvor du kan slå opp teltet og tilbringe natten. På Joggesö, 4 km fra matvik, ligger det idylliske pensjonatet Gullkråkan, som tilbyr overnatting, mat og drikke året rundt. 

Øst-Sverige: Padle gjennom historiske områder

Langs østkysten i Sverige ligger det flere vakre skjærgårder som byr på fantastiske naturopplevelser. Skjærgården i Stockholm, Gryt, St.Annas og Tjust kan du padle blant øyer, skjær og holmer i krystallklart vann. Her finner du padling som passer like godt for nybegynnere og viderekommende. Lei en kajakk og begi deg ut i Stockholms vakre skjærgård og tilbring en natt på en av de 30 000 øyene. Fiskerlandsbyen Dalarö ligger kun 45 minutter fra Stockholm sentrum og er perfekt sted å starte de padleeventyr. 

Sør for Stockholm, i Småland, ligger innsjøen Åsnen, Sveriges nyeste nasjonalpark. Den består av en unik skjærgård med øyer, skog og våtmark. Her har mennesker reist siden steinalderen og blant den vakre naturen og villmarken kan man se tydelig spor av menneskelig bosetning. Barna vil garantert elske det spennende Trollberget og dens mytiske skoger. Reiser dere en uke til dette området kan dere utforske den 120 km lang padleruten Värendsleden og bo på campingplasser langs elven. 

Nord-Sverige: Ville elver i urørt natur

Helt nord i Sverige finner du de villeste og råeste elvene. Elvene Torne, Ume, Kalix og Lule byr alle på unike padleopplevelser i vakker og urørt villmark, gjennom de arktiske slettene på vei mot Bottenvika. Verdens høyeste kystlinje, Höga Kusten, innbyr til padling i kano, kajakk eller på SUP langs den vakre kysten som står på UNESCO verdensarvliste.