Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Pilgrimsleden, Dalsland
Foto: Roger Borgelid

Ting å gjøre

Pilgrimsleden i Dalsland, Västsverige

Vårt vakre naboland er et av nordmennenes favorittreisemål, og byr på spektakulær natur. Til tross for den korte avstanden fra Norge til Dalsland finnes det to godt bevarte hemmeligheter for mange nordmenn.

Nord i Västsverige ligger det irrgrønne landskapet Dalsland, som lar deg gå i fotsporene til tusener av pilegrimer. Pilgrimsleden og Tresticklans nasjonalpark ligger ikke langt unna, men likevel er det en godt bevart hemmelighet for mange nordmenn. Den ti mil lange turstien ble hyppig brukt av pilegrimer på vei til og fra Nidaros, dagens Trondheim, gjennom århundrer. Underveis vil du oppleve vakker og urørt natur, og det finnes mange overnattingsmuligheter og gode måltider å få med seg langs veien.

Storslått provins med spennende muligheter

Til tross for at det er en av Sveriges minste provinser, har Dalsland mye å by på. Provinsen er assosiert med storslått natur. Blant blått vann og grønne sletter kan du padle i kano, klatre i fjell og ta damptog på en nedlagt jernbane. Dalsland har også en spennende matkultur, og en sterk kunst og håndverkstradisjon som setter preg på omgivelsene.

Regionen har også mange forskjellige typer innkvartering, ofte beliggende i nærheten av aktiviteter og attraksjoner. Velg mellom herskapshus, hoteller, vandrerhjem eller hytter, enten med natur eller sjø som din nærmeste nabo. Her får du tips til steder du bør få med deg under Pilgrimsleden i Dalsland, samt hvor du kan overnatte:

Mellerud til Upperud

En vakker del av ruten går fra Holms kirke i Mellerud til Upperud, og er på omtrent 16 kilometer. Start turen ved den vakre steinkirken fra 1200-tallet som er viet til den norske helgen St. Olaf, og fortsett ferden nordover til Svankila naturreservat som består av urterik skog og kalkholdig stein.

Ønsker du å tilbringe litt tid i Mellerud, anbefaler vi Vita Sandars Camping. Denne firestjerners campingen regnes av mange som en av de beste i Sverige. Plassen er egnet for alle typer avslapning og velvære, samtidig som den er fullpakket med familieaktiviteter, lekeplasser, svømmebasseng og trampoliner. Her finner du 26 fullt utstyrte hytter og åtte campingvogner med to soverom hver som kan leies, eller du kan komme med egen campingvogn eller telt.

Upperud til Edsleskog

I denne delen kan du velge om du vil overnatte en eller flere ganger. Langs strekningen finner du hele seks campingplasser, men vi anbefaler Upperud 9:9 - hotell som byr på en annerledes overnatting der du bor i gamle siloer. Rommene er laget i de gamle strukturene, men har likevel moderne utstyr. Alle har fire senger, hems med trapp eller stiger, kjøkken, bad og Wi-Fi. I tillegg har du en fransk balkong som gir godt med lys. Om sommeren kan du få med deg ulike arrangement på Upperud 9:9.

Målet med strekningen fra Upperud er å komme til Edsleskog, og det finnes flere turforslag du kan følge. Et godt alternativ er Flat og Tansjön før du ankommer endelig destinasjon. Underveis passerer du Dalslands kanal der du kan teste ut de fiskerike vannene, før du går videre til Livarebosjöarna som glitrer mellom furutrærne.

Edsleskog

I Edsleskog finner du en prestegård som er et flott eksempel på gammel dalslandsk byggetradisjon. Kirken på stedet var også en møteplass for pilegrimer på vei til Nidaros under middelalderen.

Her er Edsleskogs Wärdshus et perfekt sted å stoppe ved for et bedre måltid. Ønsker du å overnatte, er det også muligheter for det. Blant vakker natur ved Edslans strand ligger dette vertshuset. Her finner du sju dobbeltrom med dusj, toalett, TV og balkong med utsikt over innsjøen. Edelskogs fungerer som et godt utgangspunkt for alle severdigheter i området, og du finner også tre oppvarmede bassenger og en privat brygge på plassen.

Mulighetene for hvor du kan vandre er mange. Finn den ruten som passer deg best, og finn frem turskoene!

Les mer på vastsverige.com

Velkommen til vandring i Västsverige!

Fem smarte tips for turgåere:

Planlegg – Planlegg turen og sørg for å ha nok informasjon om turområdet og forholdene du skal på tur i. Ta hensyn til naturen, for med god planlegging legger du ikke igjen spor etter deg.

Utstyr – Sørg for å ha med deg riktig klær og fottøy. Unngå nye sko som gir gnagsår, og ha alltid med deg ekstra skift i sekken.

Pakk riktig – Det er ikke behagelig å bære tungt. Sørg derfor for å kun pakke med deg det alle nødvendigste på turen. Ta med deg et førstehjelpsskrin, ekstra mat og ekstra tøy.

Husk å hvile – Det er lov å unne seg en god seng, deilige måltider og en varm dusj underveis. Sjekk ut hvor du kan stoppe underveis og hvile.