Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

A crowd of people in Dalarna, some wearing Midsummer flower wreaths in their hair.
Midtsommer, Dalarna
Foto: Per Bifrost/imagebank.sweden.se

Ting å gjøre

Rättvik i Dalarna

Fra Kongsvinger til Rättvik er det knappe 3,5 timer å kjøre. Hva som venter? Sveriges største midtsommerfeiring og biltreff, veteranbilløp, konserter og mye annet. Kort og godt en knallstart på sommeren!

Bli med på midtsommerfeiring

Rättvik ligger ved sjøen Siljan, midt mellom Falun og Mora. Her arrangeres en fantastisk midtsommerfeiring som varer en hel uke og rommer mange arrangementer. På midtsommeraften (fredagen mellom 19.–25. juni) inviterer byen til et uforglemmelig veteranbilløp som starter tidlig på morgenen og varer hele dagen. Show, konkurranser og familieunderholdning toppes av at deltakerne stiller med tidsriktige kostymer og villig vekk svarer på spørsmål om de gjeve og ofte sjeldne bilene. Start skjer i Storgaten, og etter massevis av kontrollposter underveis er målgangen satt til Siljans strand i Rättvik.

For de med sans for tradisjoner og historikk, arrangeres det også midtsommerfeiring på museet Gammelgården i Rättvik. Den ble oppført mellom 1923-1929, og rommer mer enn 3500 gjenstander som forteller om det spennende bondesamfunnets historie fra 1600 til 1800-tallet. Festtoget med spillemenn og vogner går fra Enåbroen i samfunnet til Gammelgården, og der starter den morsomme jobben med å kle blomsterstangen vakkert opp med blomster og bladverk. Deretter blir det fest med dans rundt stangen til levende musikk. Nyt god matservering og smaken av sol og sommer mens du er omgitt av glade svensker iført Rättviksdrakten som tilsvarer den norske bunaden!

Bingsjöstämman – glitrende spellemannsmusikk i Bingsjö

Bingsjöstämman er et supert spellemannsarrangement som pleier å gå av stabelen i juli. Spellemannen Hjort Anders ble født for 150 år siden, og han feires til gagns gjennom konserter med topp artister, smågrupper og solister. Både unge og gamle spellemenn deltar, og man får oppleve både tradisjonell folkemusikk og mer moderne varianter som grenser til pop. Ikke gå glipp av dette herlige, sosiale sommerarrangementet! Bingsjö ligger 4 mil fra Rättvik, og man kan overnatte i telt eller campingvogn på campingplassene i byen.

Classic Car Week – en uke, 10 000 biler

Classic Car Week i Rättvik har blitt arrangert i over 25 år, og de som tar turen opplever intet mindre enn 10 000 biler samlet på en uke! Dette er Sveriges desidert største biltreff, og arrangementet passer for folk i alle aldere. I løpet av uke 31 kan du bli med på alt fra rally med klassiske biler, til demolition derbys og hill climb-konkurranse. Det arrangeres familieutflukter til storslagne Orsa Björnpark og Tomteland som adspredelse for barnefamilier, og på toppen av det hele får du med deg et av Nord-Europas største bilmarkeder. Er du det minste bilinteressert, er sosial og har lyst til å knytte bekjentskap med andre entusiaster, kan du med andre ord like gjerne bare sette av uke 31 i kalenderen først som sist! Overnatte gjør du på hotell, i hytter eller på campingplasser i sommerbyen Rättvik. Du har også mulighet til å kjøpe et Classic-band som gir deg plass på den spesielle CCW-Campingen på Siljansbadets camping eller Rättviks Camping.

Velkommen til Dalarna!